'Kćer ću čekati do njene 18. godine'

12.11.2011.
18:51
VOYO logo

Uzaludna su bila i nastojanja dviju baka i ostale rodbine – dijete je dano na posvojenje, a da se nikog od njih ništa nije pitalo, pa o gotovo dvanaestogodišnjoj djevojčici, nazovimo je Lucija, danas ne znaju ni je li u Hrvatskoj. Mirjani Brlek je nakon prekida školovanja, odlaska u Englesku, nekoliko hospitalizacija pa i pokušaja suicida, dijagnosticirana teška psihička bolest. Mirjana i njen tadašnji dečko dobili su dijete i, premda nisu živjeli zajedno, on je dolazio i provodio vrijeme s njima. Zbog psihičke bolesti oduzeta joj je poslovna sposobnost, a time automatski i roditeljska skrb, u listopadu 2001., kad je Lucija imala nepune dvije. Iako je za udomiteljicu dobila baku, malena je i dalje bila s mamom. U studenom 2001. Mirjana je u stanu bojila drvenariju, a Lucija je, da ne udiše isparavanja, boravila kod bake i tete s tatine strane. Na njihova su vrata tada pokucali socijalni radnici i dijete odveli u SOS Dječje selo Lekenik. Lucijin je otac u to vrijeme bio u vojsci, nisu s njim kontaktirali. Mirjana je bila očajna.

Nije bila zanemarena

"Moja kći nije bila ni zanemarena niti je živjela u neadekvatnim uvjetima. Žao mi je što nikad nije dana šansa patronažnoj sestri, koja nas je u to vrijeme obilazila, da opovrgne takve navode", kaže Mirjana za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucija je u Lekeniku boravila do kolovoza 2003. Jedina baka koja je zadovoljavala kriterije starosne dobi za posvajanje nije podnijela takav zahtjev, jer je Mirjana očekivala da će joj, kako je i tražila, biti vraćena poslovna sposobnost. Nisu očekivale ni ono što je uslijedilo. U proljeće 2003. obitelji su objavili da je Lucija posvojena, a u Centru za socijalnu skrb su rekli da nemaju prava na daljnje informacije i objašnjenja. Mediji su tada pisali o "nestaloj djevojčici", a tadašnja ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb je objasnila da su u navedenom slučaju ispunjene sve zakonske pretpostavke za posvojenje djevojčice, a postupak proveden u skladu s Obiteljskim zakonom.

Odvjetnica: Nema više nikakvih prava do moralnih

Mirjani su u Strasbourgu 2008. priznali povredu ljudskih prava i dodijelili novčanu naknadu od 8.000 eura, a prošle joj je godine i vraćena poslovna sposobnost. Međutim, dijete joj nikad ne može biti vraćeno. M. Brlek sada polaže nade da će ostvariti bar susrete s kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojim, pa makar to bilo i s njenih 18. Ako i odbije, poštovat ću to", kaže nesretna žena. Sada od Strasbourga traži da se njezinoj kćeri, kad napuni 14, kaže da je stranka u postupku pa da sama odluči želi li viđati majku.

Odvjetnica Ines Bojić kaže da Mirjana Brlek nema više nikakvih prava do moralnih. Roditeljska prava posvojitelja izjednačena su s biološkim i tek kada dijete navrši 18 i ako odluči potražiti biološku majku, to može učiniti. Do tada, nijedan sud neće dopustiti viđanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo