više mjesta, pacijenti na dobitku / KBC 'Sestre milosrdnice' dobit će objedinjeni hitni prijam: 'Vrijeme obrade uvelike će se skratiti'

Projekt je vrijedan 53 milijuna kuna, dio novca osigurala je Europska unija, a ostatak državni proračun

18.9.2019.
21:27
VOYO logo

Bolnica "Sestre milosrdnice" počinje s gradnjom objedinjenog hitnog bolničkog prijma koji će poboljšati skrb o hitnim pacijentima.

Projekt je vrijedan 53 milijuna kuna, dio novca osigurala je Europska unija, ostatak državni proračun. Toj bolnici gravitira čak 300.000 stanovnika - znatno više nego što ih sadašnja hitna može podnijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na godinu 155.000 pacijenata prođe kroz hitni prijam. Mjesta je premalo, a odjel prestar. 

"Kad nam se zatrpa, kad su krizni dani, kad nam dođe 14 ljudi, onaj 15 nema gdje leći. Prekapacitirani smo i nadamo se da ćemo u novom odjelu imati više mjesta i da će odjel biti baš objedinjeni hitni prijam", kaže Maja Žonja, liječnica na hitnom prijmu KBC-a "Sestre milosrdnice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi objedinjeni hitni bolnički prijam trebao bi biti gotov za 11 mjeseci. Bit će i oko pet puta veći od sadašnjeg i obuhvatit će puno više medicinskih djelatnosti.

"Ovdje će se uključiti otorinolaringologija, oftamologija, urologija, pedijatrija, ginekologija. Dakle puno više od onoga što je trenutno uključeno", govori Hrvoje Pintarić, pročelnik Objedinjenoga hitnog prijma KBC-a "Sestre milosrdnice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti će dobiti veću privatnost i bolju skrb

Na taj način hitni pacijenti će se liječiti na jednome mjestu, a medicinska skrb biti na višoj razini.

"Vrijeme obrade koje je bitno u hitnim stanjima se skraćuje, nepotrebne se pretrage izbjegavaju jer se odluke donose timski, uz multidisciplinarni pristup. To je jedino dobro za pacijenta - brže do dijagnoze, brže do terapije", tvrdi Mario Zovak, ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti će dobiti veću privatnost i bolju skrb, a liječnici i medicinske sestre bolje uvjete za rad.

"Ovdje na dan prođe 70-80 bolesnika, svi se moraju ovdje pregledati. Pregledavaju se na improviziranim krevetima. Taj prostor je neadekvatan, ali je takav kakav je i nismo mogli drugačije", kaže Hrvoje Pintarić, pročelnik Objedinjenog hitnog prijma KBC-a "Sestre milosrdnice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ovaj, adaptirat će se i dio Kliničkog zavoda za kemiju, a nadaju se da će uskoro dobiti sredstva i za gradnju dnevne bolnice.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo