'NEDOSTAJE DJELATNIKA' / KB Sveti Duh u problemima? Ravnateljica donijela niz odluka koje će osjetiti i građani

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Šimundić kaže da je 40 posto djelatnika otišlo u mirovinu ili na dulje bolovanje

8.9.2022.
12:24
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog nedostatka djelatnika ambulanta Zavoda za kliničku mikrobiologiju i hospitalne infekcije neće raditi od 5. rujna do daljnjeg. Točnije, neće primati na analizu uzorke nebolničkih pacijenata. Bolnički restoran za zaposlenike bolnice neće raditi od 5. rujna do daljnjeg zbog nedostatka djelatnika. Odjel za prikupljanje koštano-mišićnog tkiva - ukida se, piše Jutarnji list.

To su odluke ravnateljice KB-a Sveti Duh, prof. dr. Ana-Marije Šimundić koje će dijelom imati posljedicu po usluge građanima, dijelom po zaposlenike bolnice koji se ne mogu načuditi kako to da nema dovoljno djelatnika za neke poslove s obzirom na to da bolnica ima više od 1500 zaposlenih. Dio zaposlenika promijenio je i svoje dosadašnje radno mjesto, a neka su i ukinuta. Ukinut je, naime, Odjel za prikupljanje koštano-mišićnog tkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj su odjel, piše Jutarnji list, vodile dvije medicinske sestre. Zadatak im je bio pregledati svakog umrlog u bolnici kako bi se utvrdilo može li biti donor rožnice ili nekog drugog tkiva.

Image
zlouporaba ovlasti? /

Uprava KB-a Sveti Duh o kaznenoj prijavi: 'Ako je bilo propusta, istražit ćemo ih'

Image
zlouporaba ovlasti? /

Uprava KB-a Sveti Duh o kaznenoj prijavi: 'Ako je bilo propusta, istražit ćemo ih'

Odluka o ukidanju odjela u suprotnosti je i s Nacionalnim transplantacijskim programom Ministarstva zdravstva, čiji je dio i ta bolnica, a prema kojem je dužna imati jednog koordinatora za tkiva zaposlenog na puno radno vrijeme s obzirom na to da ima više od 500 umrlih godišnje i program transplantacije rožnice, o čemu svjedoči dopis Ministarstva zdravstva KB-u Sveti Duh još otprije pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obim posla koji se obavlja na tom odjelu ne zahtijeva radno vrijeme dviju djelatnica. One će i dalje raditi taj posao, ali će u ostatku svog radnog vremena biti raspoređene i na druge poslove", objašnjava za Jutarnji ravnateljica KB-a Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić, uvjerena da to neće poremetiti eksplantacijski program.

I odluka da se neće primati uzorci nebolničkih pacijenata na analizu u Zavod za kliničku mikrobiologiju i hospitalne infekcije u suprotnosti je s ugovorom koji je bolnica potpisala s HZZO-om. Kako bilo, "do daljnjeg" ambulanta ne radi za vanjske pacijente. U HZZO-u kažu da bolnica u svom ugovoru ima i obvezu specijalističko-konzilijarne zaštite u laboratorijskom dijelu pa je obvezna to i raditi. Ako, pak, neće to raditi, obvezna je izvijestiti HZZO o razlozima isključivanja te ponude i smanjenju vrijednosti ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Šimundić tvrdi da je spomenuta odluka privremeno rješenje. Tvrdi da je 40 posto djelatnika otišlo u mirovinu ili na dulje bolovanje.

Također, umjesto 2000 dnevnih obroka, ubuduće će se u KB-u Sveti Duh kuhati njih 1800 što znači da će se svi, osim pacijenata i dežurnih liječnika i sestara morati snalaziti i po svoj obrok odlaziti u obližnje trgovine ili zalogajnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list piše i da je teško vjerovati da će se zaposlenici "za odlazak na gablec" presvlačiti u drugu odjeću što bi moglo predstavljati opasnost od infekcije. Šimundić je poručila da će ova situacija potrajati do daljnjeg. A od njezinog mandata počeli su razni prijepori u bolnici. Jedan od njih je problem s Klinikom za ginekologiju prije nekoliko mjeseci, zatim nekoliko kaznenih prijava USKOK-u protiv ravnateljice.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo