Kazne za branje gljiva bez dozvole i do 7.000 kuna!

Počela je sezona branja gljiva pa su mnogi krenuli u potragu za ukusnim vrganjima, lisičarkama, sunčanicama i blagvama.

20.9.2013.
20:52
VOYO logo

Zakon o šumama beračima za osobne potrebe dnevno dopušta branje najviše dva kilograma gljiva (i to onih koje nisu zaštićene). Ali jedino u slučaju ako je od nadležne šumarije prethodno ishodio posebnu dozvolu za branje gljiva. Postoje dozvole za osobne potrebe i one za branje u komercijalne svrhe. Za osobne se mogu kupiti tri vrste dozvola: dnevna, tjedna i mjesečna. Dnevna karta za branje gljiva stoji 50 kuna, tjedna 100, a mjesečna 200 kuna. Potrebno ih je izvaditi u šumariji na čijem se području planira branje. Komercijalni berači dnevno mogu ubrati i do 10 kilograma gljiva, no oni dozvole za branje dobivaju tek nakon predočenja rješenja koje im izdaje Ministarstvo zaštite okoliša.

''Lugar radi prijavu u Šumariji, prijava se prosljeđuje u MUP i lokalnom inspektoratu nadležnom za poslove šumarstva koji diže tužbu protiv navedene osobe. Na svakom dijelu šume raspoređena su po dva do tri lugara, s tim da prema potrebi vikendom pojačavamo ljudstvo s ostalim šumskim tehničarima'', pojasnio je Zoran Bumber, upravitelj Šumarije Velika Gorica, pišu Kronike Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se zakon u šumi poštuje paze lugari koji su u raspoređeni po svim dijelovima šuma. Vikendom pojačavaju nadzor, a za prekršaje su predviđene kazne i do 7.000 kuna za fizičke osobe. Sankcioniranje eventualnih nepoštivanja zakonskih odredbi u nadležnosti je šumarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo