ZA KRŠENJE SAMOIZOLACIJE MOŽETE DOBITI I DO TRI GODINE ZATVORA! / Stručnjak otkriva zašto se kažnjava sa 'samo' 8000 kuna

Image

Ministar je najavio kako već kreću kazne, no zakon omogućuje i daleko drakonskije mjere

14.3.2020.
19:49
VOYO logo

Na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović rekao je da policija puni bazu podataka o osobama kojima je određena mjera samoizolacije te kako će provjeravati drže li se propisanih mjera.

Objavio je i koliku će osobe evidentirane u sustavu MUP-a snositi kaznu ako prekrše mjeru samoizolacije. "Već imamo prve osobe koje će dobiti kaznu u visi od 8.000 kuna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No maksimalna kazna je i do tri godine zatvora. Ipak ona je rezervirana za kazneno djelo, a ovi pojedinci će biti prekršajno kažnjeni.

Image
'VEĆ IMAMO PRVE OSOBE KOJE ĆE DOBITI KAZNU U VISINI OD 8.000 KUNA': /

MUP ima u evidenciji sve one koji se nalaze u samoizolaciji

Image
'VEĆ IMAMO PRVE OSOBE KOJE ĆE DOBITI KAZNU U VISINI OD 8.000 KUNA': /

MUP ima u evidenciji sve one koji se nalaze u samoizolaciji

'Prije svega mora biti svjestan i motiviran'

Zagrebački odvjetnik Veljko Miljević za 24sata je pojasnio zašto će kazna biti blaža. Prije svega ističe kako da bi se nešto okvalificiralo kao kazneno djelo i da bi netko za njega mogao biti osuđen nije dovoljno da samo krši propise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebao bi, prije svega, biti svjestan da je to što čini kazneno djelo i da time krši zakon, a trebao bi imati i neki motiv zbog čega to čini - pojasnio je zagrebački odvjetnik Veljko Miljević.

Upozorio je a treba biti jako oprezan kad govorimo o tome je li, primjerice otac koji je s djetetom došao u Klaićevu bolnicu na pregled iako je trebao biti u samoizolaciji, zapravo počinio kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

13.03.2020.,Split-Prosiruje se zarazni odjel splitskog KBC-a smjesten na Krizinama. Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

'Nema obilježja kaznenih djela'

„Objektivno, takvo ponašanje moglo bi se svesti pod širenje zaraze općeopasnom radnjom kojom se narušava sigurnost, ali subjektivno, čovjek ne ide za tim. Njegovi motivi nisu kriminalni, on je zabrinut za svoje dijete, a nusprodukt svega je da nekoga dovodi u opasnost.

Koju opasnost, na koji način, mi čak ne znamo na koji se točno način taj virus širi i kako to funkcionira. Znači u ovom slučaju nemamo stvaranje objektivnih, a kamoli subjektivnih obilježja kaznenog djela“ govori Miljević te dodaje da i za prekršaj treba postojati svijest i volja da se prekrši određena zakonska norma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo