državni vrh na terenu / Karlovačko područje priprema obranu od poplave - Kupa narasla s 13 centimetara na više od tri i pol metra

Opasnost od poplava nakon naglog topljenja snijega dovelo je u Karlovac predsjednicu države, ministra obrane, šefove Hrvatskih voda i Uprave za zaštitu i spašavanje. Očito se ništa ne želi prepustiti slučaju

9.3.2018.
19:29
VOYO logo

Box barijere od poplava će braniti Karlovčane, a kako napreduje njihova izgradnja provjerili su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević.

Mještani se nadaju da će im barijere pomoći. No, za svaki slučaj već su počeli podizati stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri puta je u kući bila voda, nemamo mira, šteta za namještaj nije tolika koliko ovo sve djeluje na zdravlje, sad nas očekuje neizvjesnost", kaže Vlado Juraić, Logorište. 

Iako vodostaji rastu, iz Hrvatskih voda poručuju da za sada opasnosti nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na inicijativu ministra obrane, ujedno i predsjednika koordinacije za domovinsku sigurnost sastao se i stožer civilne zaštite, razgovaralo se i o mogućem uključivanju vojnika u pomoć oko izgradnje barijera i obrane od poplava.

"Naša zadaća je pomoći narodu u nevolji, a HV to čini i u poplavama i požarima i snijegu. Tu smo razgovarali o tome. Imamo spremne vojnike i inženjerske strojeve ako grad Karlovac i Županija procijene da će im trebati, Hrvatska vojska će pomoći", rekao je ministar obrane Krstičević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada box barijere na 10 lokacija gradi 110 radnika hrvatskih voda.

"Pravimo sustav obrane od poplava, pune se pijeskom ili nasipom, a u svaku stane 1.2 kubika što je blizu dvije tone. To daje stabilnost", objašnjava Mišo Čičak, voditelj operativne skupine za izgradnju privremenog sustava obrane od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravljena su dva kilometra box barijera, u planu su još tri. Župan smatra da je potrebno duplo više.

"Moja očeličenja su 10km brane na liievoj obali kupe", rekao je on. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A barijere će držati - dvije godine.

"Ono čega se prisjećam je ogorčenje ljudi i umor, nakon tri poplave treba naći trajno rješenje, a to je izgradnja trajnih nasipa i barijera", kaže predsjednica Grabar - Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A izgradnja trajnih nasipa mogla bi početi ove godine.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo