stiže vrhunac vodnog vala /

Karlovac u stanju pripravnosti: vatrogasci na nogama, stiže i vojska, a mještani Trebeža strahuju od katastrofe

Image
Foto: Vijesti.hr

Vrhunac vodnog vala u Karlovcu se očekuje sutra prije podne, pa iako vodostaji ne bi trebali biti viši no što su bili prije par dana, poduzimaju se dodatne mjere obrane od poplava

17.3.2018.
11:53
Vijesti.hr
VOYO logo

Subotnje jutro obilježile su obilne padaline diljem Hrvatske, a najkritičnije područje svakako je ono u Karlovcu, gradu okruženom s četiri rijeke.

Vrhunac vodnog vala u Karlovcu se očekuje sutra prije podne, pa iako vodostaji ne bi trebali biti viši no što su bili prije par dana, poduzimaju se dodatne mjere obrane od poplava: podijeljeno je još vreća s pijskom, podignuta razina pripravnosti vatrogasaca, u pomoć stiže Hrvatska vojska, a gradonačelnik Damir Mandić pozvao je i građane da sami učine što mogu kako bi zaštitili svoje kuće, piše KAportal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učinio je to nakon najnovije sjednice Stožera civilne zaštite.

"Očekuje se povećanje vodostaja i na koranskom i kupskom dijelu. Prema prognozama Hrvatskih voda, to bi trebalo biti na visini ovih najvećih vodostaja proteklih dana. Još jučer smo na razini Stožera civilne zaštite poduzeli dodatne mjere, gdje smo i u jednom i u drugom dijelu, pogotovo ovom kupskom, dostavili dodatne vreće s pijeskom, te donijeli odluku da DVD-i podignu svoju razinu spremnosti. Zajedno s Hrvatskim vodama smo podnijeli zahtjev za podizanje Hrvatske vojske koja će od 12 sati pojačavati nasip u Zatoku i Maloj Švarči. Bit će angažirano oko 50 vojnika. Manji val koji danas prolazi Karlovcem je posljedica jučerašnjih padalina, ali očekivanja su da bi veći vodni val bio u Karlovcu sutra između 10 i 12 sati, možda i malo raniije. Očekuju se vodostaji na razini najviših prethodnih dana, ali moramo biti spremni i na to da može biti veći. Pozivam sve stanovnike dijelova gdje su plavljenja da učine sve što mogu kako bi zaštitili vlastite objekte", poručio je Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korana je u 11 sati došla na 694 centimetra, Kupa na 708, piše KAportal. 

Na teren su jutros izišli i naši reporteri, koji su u malom naselju Trebež, u blizini Novske pokraj rijeke Save snimili uznemirujuće scene. Trebež je mjesto koje je, pokraj Karlovca, najugroženije poplavama, a trenutno je ondje ugroženo sedam obiteljskih kuća. 

Image
Foto: Vijesti.hr

Trebež

Image
Foto: Vijesti.hr

Trebež

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo