svečanost na Lemić-brdu / Karlovac i službeno grad bez mina!

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Jedan od tih projekata odnosi se na razminiranje poljoprivredne površine uz Kupu na Lemić-brdu, čime je i posljednji dio Karlovca razminiran te je taj grad i službeno grad bez mina.

18.10.2013.
14:00
Kristina Stedul Fabac/Pixsell
VOYO logo

Certifikate o razminiranosti pet područja Karlovačke županije uručila je županu Ivanu Vučiću u karlovačkome prigradskom naselju Lemić-brdu ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Dijana Pleština.

Jedan od tih projekata odnosi se na razminiranje poljoprivredne površine uz Kupu na Lemić-brdu, čime je i posljednji dio Karlovca razminiran te je taj grad i službeno grad bez mina. Problema s minama ima u još 11 od 22 jedinice lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji, na ukupno 63,9 četvornih kilometara, rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Dražen Jakopec rekao je da je projekt razminiranja na ratom pogođenim područjima za pet općina vrijedan 2,65 milijuna eura, od čega je 1,9 milijuna povučeno iz pretpristupnog fonda IPA, zahvaljujući čemu je razminirano 2,6 milijuna četvornih metara.

Jakopec je rekao da u Hrvatskoj još 20 posto stanovništva živi uz mine jer su 643 četvorna kilometra ili minirana ili minski sumnjiva, tako da nas čeka još mnogo posla kako bi se ostvario nacionalni cilj da do 2019. Hrvatska bude država bez mina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalivši stranim donatorima, Dijana Pleština rekla je kako je od 1998. do danas Europska unija u razminiranje Hrvatske uložila 27 milijuna eura. No, istaknula je, u javnosti je prisutna kriva percepcija da se Hrvatska razminirava ponajprije donacijama. "To nije istina jer najviše toga učinili smo sami svojim novcem", dodala je.

Strane su donacije činile oko sedam posto proračuna za razminiranje, a bilo je iznimnih situacija kada bi premašile 15 posto na godinu. Uvijek je bilo važno, a sada je još važnije da se oslonimo sami na svoje snage, rekla je Pleština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je u fondovima Europske unije danas više novca nego što je ga je ikad bilo od donacija te da neke sredine ne smiju čekati, kao što su mnoge čekale, da im netko dođe i donira novac.

Treba biti i marljiv i ustrajan da uspijemo privući raspoloživa financijska sredstva tako da do 2019. godine ostvarimo plan i razminiramo Hrvatsku, rekla je Pleština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić ocijenio je kako danas možemo reći da su u Karlovcu konačno uklonjeni i zadnji ostatci agresije u Domovinskom ratu te da je svaki gradski prostor spreman za novi razvoj.

Zahvalio je svima koji su tome pridonijeli, posebice pirotehničarima od kojih je nekoliko njih teško stradalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo