TRAUMA ZA CIJELI ŽIVOT / Karla je u Gorskom kotaru napala medvjedica: 'Trči na mene i vidiš da si mu ti cilj i da neće stati. Zagrlila me za noge i zagrizla za natkoljenicu'

Karlo je na antibioticima, nalazi krvi su loši, ima temperaturu. Radi kao šumar, na poslu svaki dan ide u deset puta dublju šumu golih ruku

12.6.2023.
21:15
VOYO logo

Karla Mihelčića i dalje muče ugrizi od napada medvjeda, iako je prošlo pet tjedana. Ta kobna šetnja sa psom ostat će mu urezana u pamćenju dok je živ.

"Samo se čulo nešto kako šuška, nešto smeđe i to smeđe je proletjelo kraj mene desetak metara nizbrdo", ispričao je Karlo iz Lokava za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEVJEROJATNA SNIMKA IZ KOSTRENE /

Medvjed se prošetao šetalištem! Poslan interventni tim, a izdano je i upozorenje: 'Budite na oprezu!

Image
NEVJEROJATNA SNIMKA IZ KOSTRENE /

Medvjed se prošetao šetalištem! Poslan interventni tim, a izdano je i upozorenje: 'Budite na oprezu!

'Zagrlio me za noge i zagrizao za natkoljenicu'

Medvjed je otjerao psa tornjaka i zatim se usmjerio prema Karlu.

"Trči na mene i vidiš ga da si mu ti cilj, da neće stati. Presiječe te srce. Okrenuo sam se kao da ću se popet malo višlje na drvo i u tom trenu je medo došao, zagrlio me za noge, zagrizao za natkoljenicu dva, tri puta i iščupao dole sa stabla i tu me pustio. Jedan veliki pritisak i ono u glavi je doviđenja, gotov sam" prisjeća se Karlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, pustio ga je.

"Vratio se na to mjesto od kud je prvotno došao i okrenuo se leđima prema tom mjestu. Zato sam ja uvjeren da je tamo bilo nešto što je on čuvao! Tri metra se pomakla od mene i okrenula prema meni i počela brundati i po lišću onako razgrtat", objasnio je Karlo koji smatra da je to bila medvjedica s mladuncima koju su sumještani ovih dana viđali, ali i snimili u blizini. Izgrizla ga je, a čim je otišla Karlo je bježao iz sve snage do kuće oko 300 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pas pet tjedana ne ide u šetnju, a Karlo i dalje ima temperaturu

"Udarao je po ovom prozoru s rukom, 'mama medvjed me je, mama medvjed me je', mi nismo mogli vjerovat. Kad je ona čula njega to je bilo urlanje!", priča Valter Mihelčić, otac napadnutog mladića.

Trogodišnji Bo pet tjedana ne ide u šetnju. Danima nije izlazio iz kućice, sklupčan, slabo je jeo, počela mu je padati dlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlo je na antibioticima, nalazi krvi su loši, ima temperaturu. Radi kao šumar, na poslu svaki dan ide u deset puta dublju šumu golih ruku.

"Vjerujem da je trauma za cijeli život. Kad god pogledam u to žbunje, meni medvjed izlijeće van, ali mislim pričam to sa smijehom jer sam živ i sretan sam da sam živ, ali da me strah - je! Znaš da ne možeš mu ništa, znaš da si gotov da ako on odluči ubiti, ubit će te", kaže Karlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izbjeći bliski susret s medvjedom?

Marinko Kauzlarić, predsjednik Lovačkog društva Srnjak Fužine - Lokve za RTL Danas je ispričao što treba imati na umu kad se kreće u šumu i kako se u šumi treba ponašati.

"Svatko od šetača i ljubitelja prirode treba znati da u šumi treba ostavljati zvukove, razgovarati, povremeno zviždati. Nikako se nije dobro šuljati po šumi. I potrebno je obavijestiti svoje najbliže kad ideš u šumu. Mobitel, naime, ne vrijedi previše kad si u šumi jer nema signala. A sprej koji se inače koristi u slučajevima napada bilo bi smiješno koristiti jer medvjed kad stane na zadnje noge tada je već prekasno za reakciju bilo kakvim sličnim sredstvima", kaže Kauzlarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako reagirati kada se taj susret s medvjedom dogodi odgovara: "Pa taj susret se vrlo, vrlo rijetko dogodi. Šetanje ili istrčavanje kućnih ljubimaca nije preporučljivo u šumi. Medvjed osjeti psa, pas reagira, medo se prestraši njega. pa pas u tom trenutku potrči vlasniku i eto bliskog susreta. Šuma je jedno veliko zeleno more, a na moru je dozvoljeno kupanje samo na određenim pozicijama. Znači, kupanje na otvorenom moru je na vlastitu odgovornost, a to se podrazumijeva i za šetnju šumom", ističe Kauzlarić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo