lobira za jaču američku prisutnost / Karamarko napisao tekst za američki časopis za kojeg piše i Kissinger: 'Europa je ovisna o Rusiji'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Karamarko i Carafan ističu važnost LNG terminala na Krku kao startne točke američkog preuzimanja dijela plinskog kolača od Rusa

6.9.2017.
10:50
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Čelnik Instituta za sigurnost i prosperitet Hrvatske i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko napisao je tekst za američki dvomjesečnik 'National Interests' u kojem lobira za jaču američku prisutnost na europskom tržištu plina u kontekstu LNG terminala na Krku. Karamarko u tekstu, kojeg je s njim napisao James J. Carafan, poručuje: Europa je ovisna o ruskoj energiji.

U skladu s tim, Karamarko i Carafan ističu važnost LNG terminala na Krku kao startne točke američkog preuzimanja dijela plinskog kolača od Rusa. Autori razvijaju stav kako postoji način da se Europu učini manje ovisnom o ruskom plinu i to preko američkog izvoza energije i gradnje novih objekata po 'starom kontinentu', a tu je prije svega famozni LNG na Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, autori potenciraju već dominantan stav o potrebi jačeg utjecaja Amerike na energetsku ovisnost Europe nego što je to slučaj sada.

LNG je bio i tema razgovora Kolinde Grabar Kitarović s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na summitu u Varšavi u srpnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suautor teksta, James J. Carafan, bio je ranije ove godine gost okruglog stola o gospodarskim i sigurnosnim problemima s kojima se svijet suočava, a kojeg je organizirao Karamarkov Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske.

Inače, časopis 'National Interests' izlazi od 1985., a bavi se pitanjima američke vanjske politike. Počasni presjedatelj tog dvomjesečnika i čest autor tekstova je Henry Kissinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli tekst Tomislava Karamarka pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo