Karamarko i Đurđa se oglušili na poziv navijača

'Hrvatska policija nije dovoljno školovana, prečesto preagresivno reagira...

1.6.2010.
16:21
VOYO logo

Tribini "Ljudska prava na stadionima", koju su 30 dana nakon nereda na derbiju Dinama i Hajduka zajednički organizirali društveni centar Mosor i Udruga navijača Dinama, nisu prisustvovali predstavnici policije, odnosno MUP-a, kao ni Đurđa Adlešić, potpredsjednica vlade za unutarnje poslove time i navijače.

Odezvao se Zorislav Srebrić, glavni tajnik HNS-a, Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, sociolog Benjamin Perasović , profesor Žarko Puhovski te Tomislav Bauer, predstavnik UND-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, na stadionu je jedan policajac ostao bez oka, dio interventnih policajaca bacao je potrgane stolice u masu navijača, nakon utakmice policajac je upucao navijača pod nerazjašnjenim okolnostima, a ranjenom je pomoć pružena dva tek dva sata nakon ranjavanja.

'Eliminirat ćemo nasilnike iz naših redova'

"Nažalost, hrvatska policija nije dovoljno školovana, prečesto preagresivno reagira i nema sumnje da postoji evidentno kršenje ljudskih prava u njenom postupanju. Stoga je uvođenje civilnog nadzora nad njenim radom neophodno kako se situacije poput one kada ranjenom navijaču nije pružena prva pomoć duže od sat i pol vremena, što je nečuveni presedan, više nikada ne ponove", kazao je sudionik rasprave Žarko Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovornost za nerede snose i navijači. Osuđujemo sve neprimjerene reakcije navijača koji uključuju bacanje baklji na sportske terene kao i napade na policiju. Međutim, osuđujemo i policiju kada prilikom intervencija krši zakone i pravila policijskog postupanja što je u Hrvatskoj česta pojava, i to ne samo na nogometnim utakmicama. Edukacijom mlađih članova, prisnijom suradnjom među navijačkim grupama i izbacivanjem iz članstva udruga navijača koji su recidivisti, nastojat ćemo potpuno eliminirati nasilnike iz naših redova", naglasio je Thomas Bauer, predstavnik UND-a.

'Potrebna je detaljnija istraga'

Rasprava je ipak iznjedrila važne zaključke vezane uz pitanja poštivanja ljudskih prava u spomenutom kontekstu, priopćili su iz Udruge. Zaključili su kako je potrebno provesti dodatnu istragu o svim okolnostima oko izgreda koju bi trebali provesti saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, saborski Odbor za ljudska prava te unutarnja kontrola Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je uvesti civilni nadzor nad radom policije zbog učestalih prekoračenja ovlasti i bezrazložnog kršenja ljudskih prava, precizno definirati govor mržnje i raditi na informiranju i edukaciji navijača, sportskih klubova, policije i pravosudnih tijela te nastaviti i nadograđivati dijalog navijača, policije, Vlade RH i ostalih udruga civilnoga društva, zaključeno je na tribini.

Poziv u pomoć da se rasvijetli slučaj Galić

Udruga navijača Dinama ističe kako je nakon utakmice policija pretukla na desetke običnih navijača i slučajnih prolaznika, što su prešutjele vodeće dnevne novine, a što je neprihvatljivo ponašanje za jednu demokratsku državu u kojoj postoji sloboda tiska. Također navode kako "izbjegavanjem MUP-a da hrvatskoj javnosti objasni detalje ranjavanja navijača Maria Galića, kao i činjenicom da su mnogi navijači sotonizirani i proglašavani najgorim huliganima prije početka suđenja, što je protivno Ustavu RH, Udruga navijača Dinama još jednom poziva sve svjedoke nemilog događaja da se jave na telefon Udruge 01/ 4633 230 ili na e-mail adresu udruganavijacadinama@gmail.com".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005100391006 arti-201005030897006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo