Karamarko: Gledajte, obecali... Ali nije receno kada

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko gostovao je u emisiji 'U cetiri oka' Media servisa gdje se osvrnuo na aktualnu politicku i gospodarsku situaciju u zemlji.

12.5.2014.
19:18
VOYO logo

Ovu zemlju iz krize moze izvuci samo jaka i homogena ekipa, a ova Vlada to nije, porucio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. "Oni se svadaju, oni nit su jaki, nit su homogeni, nit su slozni, a na zalost, nisu ni sposobni", kaze Karamarko.

Kaze da se na prijevremene parlamentarne izbore ne moze "zato sto oni i dalje imaju vecinu u Saboru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I onda ovi jeftini stosevi, da tako kazem - ulicarski, koji meni podmecu pa se kaze zasto ih zazivate, a nista ne poduzimate? Sto cemo poduzeti, oni imaju vecinu. Mi trazimo od njih, apeliramo na njihovu savjest ako je imaju. Dosta su mucili ovaj narod, unistavali ovaj narod, dosta su podijelili sinekura, dosta su svojih rodaka, rodbine, stranackih podobnika stavili na raznorazne pozicije. I zahvaljujuci tome unistili znanje i struku u nekim segmentima", ocijenio je sef HDZ-a.

Prozvao i Josipovica

Odgovornim zbog cijele gospodarske situacije smatra i predsjednika Ivu Josipovica. "Nije bio na visini zadace. Trebao je sazvati sjednicu Vlade o kojoj stalno pricam, koja je morala biti tematska i na kojoj se rade takve inventure. On se nije ukljucio u borbu za kvalitetniji zivot", kazao je Karamarko koji ne vidi na koji nacin bi se u ovom trenutku mogao postici nacionalni konsenzus za izlazak iz krize. Smatra da se to trebalo napraviti na samom pocetku mandata i podsjeca da se konsenzus ne postize samo s oporbom vec i sa sindikatima i poslodavcima s kojima je Vlada u svadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova prepotencija nas je odbijala, a nikada i nismo dobili takav poziv, rekao je predsjednik HDZ-a, a na pitanje bi li s premijerom popio sada kavu, odgovorio je: "Mozemo, ali s kim? S raspadajucom Vladom koja je unistila gospodarstvo", ocijenio je Karamarko.

Na pitanje o sazivanju sjednice Vijeca za nacionalnu sigurnost zbog zaposljavanja u SOA-i za vrijeme svog mandata, sef HDZ-a kaze da se ona moze sazvati "iako je to jedan trivijalni, glupi razlog jer vjerujem da bi se, u drugim zemljama da znaju razlog zasto on saziva Vijece za nacionalnu sigurnost, smijali". "Predlazem da on sazove Vijece za nacionalnu sigurnost iz razloga sto je iz Hrvatske iselilo 25-30 000 mladih ljudi u zadnje dvije i pol godine. Zar to nije ugroza nacionalne sigurnosti i buducnosti ove zemlje?", kazao je Karamarko. O tome da je nezakonito zaposljavao u SOA-i za vrijeme svog mandata, Karamarko kaze - "nikada nigdje nisam prekrsio zakon".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predsjednicke izbore imaju 2-3 kandidata

Karamarko je kazao i da Vlada izmisljenim aferama skrece pozornost s pravih problema, no da ce gradani to znati prepoznati sto ce se pokazati i na europskim izborima. Ocekuje sest mandata, i ne misli da ce se glasovi HDZ-a rasprsiti, no smatra da bi se mogli oni SDP-a.

Kad je rijec o predsjednickim izborima, Karamarko smatra da nije neozbiljno sto jos uvijek nisu istaknuli svog kandidata. "Mi cemo to objaviti uskoro. Jako, jako brzo. Rekao sam da ce to biti oko datuma Europskih izbora. Imamo dva, eventualno i treceg kandidata. I gospoda na koju vi sad aludirate, apsolutno je jedan od kandidata.", rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za iduce unutarstranacke izbore je kazao kako ce ih probati provesti po nacelu jedan clan, jedan glas. "Otvoreno cu vam reci - mi smo od mog dolaska imali velikih problema oko popisa nasih clanova - neki su preminuli, neki izasli, neki novi usli. Uzasnih problema s popisima. Uci u tako nesto? Nas unutarstranacki izbori kostaju barem sest mjeseci bavljenja samih sa sobom", ustvrdio je Karamarko rekavsi da su od njegovog dolaska bili lokalni i EU izbori.

"Kada da se mi bavimo sami sa sobom? Redovni stranacki izbori su za dvije godine, probat cemo sve napraviti da bude po tom principu", ustvrdio je Karamarko, a na opasku da je to obecao u noci kada je izabran za predsjednika HDZ-a, rekao je: "Gledajte, obecali... Ali nije receno kada. Nakon godinu dana od izbora za predsjednika u stranci, to bi bilo neozbiljno. Iskreno, to bi bilo neozbiljno. Mi bismo se bavili sami sa sobom, a ne konsolidacijom stranke. A stranka je konsolidirana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebookom se bave njegova djeca

Karamarko je komentirao i slucaj sisacko-moslavacke zupanice Marine Lovric-Merzel koja Zupaniju trenutno vodi iz zatvora. Na pitanje treba li to zakonom regulirati, buduci da i HDZ-ov gradonacelnik Novog Vinodolskog Oleg Butkovic pod optuznicom za zlouporabu polozaja i dalje vodi grad, odgovorio je: "Sto se tice slucaja Novog Vinodolskog - to je jedna presmijesna situacija, ali ne zelim prejudicirati i dovoditi u pitanje vjerodostojnost nasih sudova i tuziteljstva. Prema tome, ja bih htio da Butkovic bude osloboden takvih optuzbi. S gospodom Merzel je ipak malo drugaciji slucaj. Ali kako ni nju ne zelim proglasavati krivom, ne smije se nista prejudicirati.. koliko je to dobro, oportuno, koliko je to zapravo smijesno da netko iz zatvora vodi zupaniju... Ne znam, doista o tome trebamo razgovarati ali nije primjereno... Mozda osoba u takvim situacijama mora i sama po svojoj savjesti odluciti i dati ostavku".

Karamarko je zakljucio i kako mu ne smeta sto je na prvi na listi najnepopularnijih politicara. Demantirao je da je naredio da se prikupljaju 'lajkovi' njegove stranice na Facebooku ustvrdivsi da se Facebookom bave njegova djeca. Komentirao je i slucaj INA-MOL, odnosno napise Jutarnjeg lista, da je steta koju je INA pretrpjela 6,2 milijardi dolara. Tesko mi je komentirati postupak koji je u tijeku, izjavio je Karamarko odgovarajuci na pitanje osjeca li i HDZ odgovornost zbog toga sto je potpisao ovaj ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih samo htio i volio bih i da je i bivsa Vlada i da ova Vlada maksimalno pokusa zastititi nacionalne interese. INA je nasa strateska firma i moramo je zastititi, moramo je zadrzati za sebe koliko mozemo, a s druge strane investitori imaju neka svoja prava. Prema tome, ne bih prejudicirao, a sto se tice odgovornosti, apsolutno trazim i najveci stupanj odgovornosti, a to je upravo briga za nacionalne interese artikuliran kroz rad te firme", rekao je Karamarko.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo