Karamarka izviždali čim je spomenuo Kosor

Na komemoraciji u Bleiburgu zabranjeni su transparenti s likom Ante Gotovine, jer, kako je objasnio austrijski policajac, slike osuđenog za ratni zločin nisu prikladne.

14.5.2011.
15:15
VOYO logo

Dvdeset i pet autobusa punih hodočasnika iz Hrvatske stiglo je na Bleiburško polje gdje je točno u podne započeo službeni dio komemoracije u povodu 66. obljetnice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta.

Molitva kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloichbahu počela je u 11 sati, a zatim je procesija krenula prema Bleiburgu. Svetu misu na Bleiburškom polju predvoditi će biskup Križevačke eparhije Nikola Kekić, uz koncelebraciju fra Pave Dominkovića, voditelja Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, i ostalih nazočnih svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bleiburgu su stigli i Andrija Hebrang i Tomislav Karamarko koji će održati pozdravne govore uime Sabora Republike Hrvatske, odnosno uime Vlade.

Ministru unutarnjih poslova žestoko su zviždali na svaki spomen premijerke Jadranke Kosor, čak i kada je u njeno ime krenuo izraziti sućut za pale hrvatske žrtve. Ipak, Karamarko je zaslužio odobravanje okupljenih hodočasnika najavom da će se uskoro procesuirati komunistički zločini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Afirmirat ćemo tuđmanovsku Hrvatsku. Rođenu i interpretiranu kroz Domovinski rat. Niti jedan totalitarizam ne može prisvajati Domovinski rat", kazao je.

Hebrang: Komunizam postaje gori od fašizma

Andrija Hebrang, govoreći uime Hrvatskog Sabora, kazao kako je Bleiburg najveći simbol hrvatskih patnji, te izjednačio zločine komunizma i fašizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komunizam postaje gori od fašizma, postaje najveće svjetsko zlo, kazao je Hebrang i posebno se obrušio na Josipa Broza Tita govoreći kako danas u Hrvatskoj postoje ulice i trgovi koje nose njegovo ime, a to je"katafstrofa, pa ne možemo tako u Europsku uniju". Na to je netko iz publike dobacio: " Pa što ih onda niste makli?!".

Zabranjeni transparenti s likom Gotovine Austrijski policajac kaže da je organizator zabranio transparetne s likom Ante Gotovine pa tako nema niti jednog, osim što pojednici imaju na sebi majce s likom osuđenog hrvatskog generala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prostor Europske unije pa slike osuđenog za ratni zločin nisu prikladne s obzirom da je riječ o komemoraciji, a organizator nije želio nikakave političke konotacije", kazao je policijski službenik.

Policija procjenjuje kako se na Bleiburgu okupilo oko šest tisuća ljudi, što je mnogo manje nego ranijih godina. Najviše ih je bilo 2005. godine, kada je počast palim Hrvatima došlo odati čak 12 tisuća hodočasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoraciju povodom 66. obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta organizira udruga Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta, u suorganizaciji sa zajedničkim Nacionalnim ravnateljstvom za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Organizator je u posebnom letku upozorio kako će austrijska policija sva događanja na Bleiburškom polju staviti pod video nadzor i evidentirati sve osobe koje će eventualno svojim ponašanjem kršiti zakone Republike Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki prekršitelj austrijskog zakona bit će priveden u tzv. "pokretnim pritvorima" koje je austrijsko redarstvo stacionirati na Bleiburškom polju.

Vezani članci:

arti-201102090132006 arti-201001120721006 arti-201005130861006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo