Kaptolu nije po volji ni Bandić ni Josipović

U Crkvi nisu zadovoljni jer smatraju da niti Josipović niti Bandić nisu u stanju napraviti potreban zaokret, niti bilo kakvu dublju promjenu u hrvatskom društvu.

29.12.2009.
15:01
VOYO logo

U božićno-novogodišnjem broju Glasa Koncila u svom komentaru urednik don Ivan Miklenić nije se osvrnuo na protekle blagdane, nego je analizirao predsjedničke izbore.

"Problem je svojevrsna nevidljiva hobotnica koja iznutra sputava normalan demokratski razvitak ostvarujući nevidljivu kontrolu nad cjelokupnim hrvatskim društvom", stoji u uredničkom komentaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta nevidljiva hobotnica, kako piše don Miklenić, ima svoje krakove u svim parlamentarnim strankama, a njezina je snaga vidljiva i po tome što najrazličitijim manipulacijama uspijeva uspavljivati i pasivizirati vrlo velik dio hrvatskog društva.

"Na djelu je i kad se hrvatsko društvo umjetno želi dijeliti s jedne strane na sinove i simpatizere partizana te s druge strane na sinove i simpatizere ustaša; ili, pak, kad se preko svake mjere napuhuju pojedine pojave koje su najčešće posljedica smišljene političke provokacije ili ograničenosti pojedinaca, a učinak je te hobotnice i pojava da se u Hrvatskoj stavovi većine političara ne mogu smatrati vjerodostojnim, stvarnim i iskrenim, nego su u funkciji političkih zakulisnih igara kojima se obmanjuje javnost", stoji u komentaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miklenić ne misli na "hobotnicu" koju spominju neki političari.

"Nije riječ o onoj hobotnici o kojoj govore mediji misleći na korupcijske lance i veze, nego je riječ o daleko opasnijem, uvelike uspješnom nastojanju ostvarivanja nevidljive kontrole nad cjelokupnim hrvatskim društvom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudeći po onome što pišu u Glasu Kaptola, jako su razočarani rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora, jer "ne daju baš utemeljenu veliku nadu da će baš budući predsjednik biti ona nužna poluga koja bi počela stvarati preduvjete za mogućnost stvarnoga zaokreta".

Don Miklenić zaključuje da će se Hrvatska "skrivene hobotnice" moći riješiti jedino ako 2010. bude godina "građanskog buđenja i nemirenja nezadovoljavajućim stanjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu zagrebački prosvjed i molitva hrvatskih branitelja na Štefanje pred katedralom veoma je snažna i važna poruka, ali i stvarni početak 2010. godine kao godine sazrijevanja za stvarni otpor nepodnošljivom vladanju zla i beznađa, nedopustivom strateškom lutanju i ponižavanju čitave hrvatske nacije".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo