'Branili bismo svaki smrznuti embrij'

18.7.2012.
14:43
VOYO logo

"Petak 13. srpnja kad je izglasovan Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji mogao bi u povijesti hrvatskoga naroda zauvijek ostati zapamćen kao 'crni petak' jer je Hrvatski sabor svojim autoritetom potpisao moguću smrtnu presudu za tisuće ljudskih života u njegovoj najranjivijoj fazi", piše u komentaru "Crni petak" Branimir Stanić koji zamjenjuje glavnog urednika Glasa koncila.

"Tim se zakonom praktički omogućila 'vječna robija' ili čak smrtna kazna za živote koji ama baš ništa nisu skrivili, za koje je izrečena presuda bez ikakvoga suda", napisao je Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, nikakav utjeha ne može biti ni da se želi izići ususret neplodnim parovima i životnom križu koji oni nose. "Ne samo zato što novi zakon ne podupire bezbolnije i (daleko) uspješnije metode začeća od medicinski pomognute oplodnje, nego posebice stoga što je zakon ponizio želju za roditeljstvom: Zar bi itko doista želio doći do djeteta, a da pritom 'potpiše' vječni led ili smrtnu presudu za živote koji su plod vlastite 'krvi i mesa'", stoji u njegovom komentaru.

Da u Hrvatskoj postoji samo jedan jedini smrznuti embrij, Katolička bi se crkva zauzela u obranu njegova života, a kamoli kad je zakonom omogućeno u budućnosti zarobljavanje stotine tisuća ljudskih života u njegovoj najranjivijoj fazi, piše Stanić koji poziva i na referendum po ovom pitanju: "Zašto ne, i to je moguće. Pa nije Hrvatska valjda nekulturna zemlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo