nakon padanja vrata na 5000 metara / Inspekcija Boeinga koji leti u RH. Kapetan odgovorio na pitanje trebaju li putnici brinuti: 'Dao bih mu najvišu ocjenu'

Sporni tipovi aviona proći će istragu u američkim civilnim vlastima i doći će do rješenja. Apsolutno su sigurni

11.1.2024.
11:42
VOYO logo

Izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun priznao je pogreške američkog proizvođača zrakoplova. Nakon jezivog leta u kojem su u zraku otpala vrata aviona punog putnika izjavio je da je jako potresen zbog nesreće i da će se potruditi kako se ništa slično ne bi ponovilo. Više od 170 aviona 737 Max 9 ostaje prizemljeno i četvrti dan.

Boeingu su prije nekoliko godina zabranili letenje jer su se srušila dva MAX-a i poginulo je 350 ljudi, piše Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovi avioni lete i kod nas, a jedina tvrtka koja ima njihov avion u floti ima sjedište u Zagrebu, ali ne sporni Max 9, nego Next Generation. Može prevesti 189 putnika.

Kapetan Mića Cvetićanin je objasnio razliku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj Boeing je stare generacije, dok je Max novije generacije. Produženi su, imaju veći kapacitet, manje buke i potrošnje.

S novim modelom je krenulo po zlu u dijelu gdje taj model aviona ima izlaz u slučaju opasnosti. Konkretno, Alaska Airlines koristi konfiguraciju s manjim kapacitetom putnika pa je umjesto vrata za evakuaciju imao čep. On unutra izgleda kao avion u kojem se sad nalazimo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DIREKTOR 'POTRESEN DO KOSTI' /

Boeing priznao pogreške nakon eksplozije panela: 'Osigurat ćemo da svaki sljedeći koji poleti bude siguran'

Image
DIREKTOR 'POTRESEN DO KOSTI' /

Boeing priznao pogreške nakon eksplozije panela: 'Osigurat ćemo da svaki sljedeći koji poleti bude siguran'

Ocijenio bi ih najvećom ocjenom

Kaže kako nikada nije imao problema s ovim zrakoplovom i ocijenio bi ga najvišom ocjenom. Sporni tipovi avioni proći će istragu u američkim civilnim vlastima i doći će do rješenja.

"Ne bi me bilo strah sjesti u takav avion. Mi bismo voljeli da dođu kod nas zrakoplovi novije proizvodnje", rekao je kapetan i poručio putnicima da ne trebaju brinuti jer su to sasvim sigurni avioni, a i posade su dobro obučene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekciju će obaviti najstručniji timovi. Piloti u ovakvim situacijama prate istragu, preporuke i ima puno povjerenje u timove koji rade istrage. Nesreća na spornom avionu dogodila se na otprilike 5000 metara što i nije tako velika visina, prema njegovim riječima.

Na pitanje jesu li trebali bolje voditi računa o tim zrakoplovima kapetan kaže da ne vjeruje nego se možda dogodila neka tvornička greška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Dijelovi Boeinga otpadali u letu, stručnjak: 'Ovo nije prvi problem, ali reći ću vam koji je glavni. Ne paničarim, ali...'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo