obnova se čeka godinama / Kaos u OŠ Čazma: u učionici u kojoj se dnevno izmjenjuje tisuće učenika otpada strop

U očekivanju računala za sate informatike - učenici iz Čazme u svojoj školi strahuju za život. Jer u učionici u kojoj se na dan izmijeni gotovo tisuću učenika, otpadaju dijelovi stropa. Srećom, počelo je noću pa nitko nije stradao

16.11.2017.
18:36
VOYO logo

Bilo je bučno, a bilo bi i vrlo opasno da su u učionici bila djeca - ali žbuka je počela otpadati noću. Učenike je prizor zatekao ujutro kada su došli u školu. 

"Učenici su odmah panično istrčali van jer su vidjeli da se nešto dogodilo sa stropom", Gordana Jančić, ravnateljica Osnovne škole Čazma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola je posljednji put obnavljana prije 30 godina. Odmah su osigurani zidovi, a zaključak struke je da nema opasnosti od urušavanja. 

"Da smo ikako mogli predvidjeti, normalno da bismo reagirali. Smatramo da ovo nije nekakva izvanredna situacija i držimo je apsolutno pod kontrolom", Bojana Hribljan, zamjenica Bjelovarsko - bilogorskog župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pucanje žbuke na stropu vidljivo je u još tri obližnje učionice koje su iz sigurnosnih razloga zatvorene. Iz županije najavljuju energetsku obnovu škole i izgradnju još jedne. Čazmanski gradonačelnik tvrdi da se takve stvari obećavaju već godinama.

"Grad nije osnivač osnovne škole. Mi bismo se rado uključili da taj problem riješimo jer nije svejedno da se ovo događa jer uostalom djeca građana, moji sugrađani pa i moja djeca pohađaju tu školu", Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak upozorila je svakog sadašnjeg, ali i budućeg osnivača škole, da se doista mora brinuti za svoju ustanovu. 

"Meni je jako žao što se to dogodilo i mi ćemo pomoći ukoliko to bude potrebno, ali treba reći da osnivači stvarno moraju voditi brigu o školama. to je zadaća osnivača, ipak škole zato i imaju osnivače da se može stavrno voditi briga i planirati sredstva", Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je da će se zakonom, bez obzira na to tko je osnivač škole, u kriznim situacijama moći uključiti i država. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo