neshvatljiv propust /

Kaos u obrazovnom sustavu: počela je školska godina, a niti jedan razred u Hrvatskoj nije dobio školske imenike!

Jučer je počela nastava, a niti jedan razred u Hrvatskoj nije dobio školski imenik. Niti u jednoj osnovnoj ili srednjoj školi. I ne samo da ih nisu dobili, imenici još uvijek nisu ni tiskani

5.9.2017.
22:31
VOYO logo

Iako je škola počela, ni jedan razred u Hrvatskoj još uvijek nije dobio svoj školski imenik. 

Sve zato jer je Ministarstvo obrazovanja mijenjalo neki važan Pravilnik koji regulira izgled školskog imenika, a taj pravilnik je na snagu stupio tek prije četiri dana, pa imenike nije bilo ni moguće tiskati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, većina škola ima e-imenike, a tristotinjak škola koje nemaju - oni će idućih deset dana ocjene i izostanke zapisivati u bilježnice.

Školski imenik, najosnovnije sredstvo za rad u školi, neko vrijeme će mijenjati papiri, papirići i druga privremena rješenja, primjerice u osnovnoj školi u Kaštel Novom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojali smo na običnom A4 papiru oponašati one naše dnevnike. Imamo razrede, popise učenika, evidenciju nastavnih sati, evidenciju izostanaka", Jadranka Šošić, ravnateljica osnovne škole Bijaći.

Ova škola nije u sustavu e-dnevnika, pa ovise o materijalima koji nikako da stignu.  

U tiskari Narodnih novina strojevi su svojevremeno neumorno štampali glasačke listiće. Nalog su dobili na vrijeme, mnogo prije izbora, jer to tko će četiri godine grijati fotelje, mnogo je važnija tema od tamo nekog obrazovanja. Iz Ministarstva obrazovanja drugog dana nastave još nije stigao nalog da se tiskaju imenici i dnevnici, već samo popratni materijali.

"Ostalo ćemo tiskati u najkraćem mogućem roku čim dobijemo dokumente. O roku ne možemo govoriti jer to ne ovisi o nama", Bojan Vinek, odjel korporativnih komunikaija Narodnih novina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ovisi o ministarstvu koje je još u svibnju, za vrijeme Pave Barišića promijenilo Pravilnik o dokumentaciji, a on je na snagu stupio tek 1. rujna. Da kasne u ministarstvu su shvatili kad su o skandalu počele pisati novine. 

"Zatražila sam očitovanje Uprave za odgoj i obrazovanje u čijoj je nadležnosti bio ovaj proces. Odmah ujutro sam dala nalog da se situacija hitno riješi kako bi sve škole u roku od 10 dana imale potrebnu dokumentaciju i kako bi se nastava izvodila nesmetano", očitovala se ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su u sustavu e-dnevnika, poput škole Pavleka Miškine u Zagrebu, ne moraju čekati da se država pokrene. Ocjenjivanje rješavaju putem ekrana, pa učiteljica Nikolina ne mora ni nositi stari imenik. A nakon 24 godine u prosvjeti više se ničem ne čudi. 

"Ne mogu reći da me ovo sad iznenađuje budući da se često dogodilo da se školska godina počinje bez imenika i dnevnika. Jedne godine su čak poslali sve krive, znači neke druge razredne knjige za neke područne odjele. Ali to su sve boljke sustava u kojem se još uvijek ide pješice", Nikolina Matovina Hajduk, učiteljica.

Tako će u Kaštelima i tristotinjak drugih škola koje nemaju e-dnevnike učitelji još neko vrijeme ocjene, izostanke i sve ostalo pisati na papiriće, pa s njih prepisivati u imenike. Jednom kad oni stignu. 

Ako budu dovoljno strpljivi, možda nekoliko tjedana nakon početka škole dočekaju ne tablet i računalo, nego veliku bilježnicu s koricama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo