KAOS NA KORČULI: / 'Samoprozvani general mačetom je tjerao ljude s plaže! Ondje dolazi sa svoje dvije dame za druženje...'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Stanovnici naselja Soline ovog ljeta nemaju mira na plaži na kojoj se godinama kupaju.

2.8.2017.
9:21
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Naselje dijeli cesta, a ista je predmet sukoba onih koji žive iznad nje i onih koji su ispod ceste cementirali svoja odmorišta pokraj kuća. Stanari iznad ceste, ali niti njihovi gosti, ne mogu prići obali.

Svako ljeto ponavljaju se nemile scene. 'Donji' smatraju da je to njihova plaža, a 'gornji' traže jednako pravo na korištenje pomorskog dobra, piše Slobodna Dalmacija. Nezadovoljni stanari pišu peticije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Maltretiraju i ostavljaju smeće'

'Osim što na plaži dotični gosti maltretiraju turiste iz Europe i lokalno stanovništvo, ostavljaju i količinu smeća koja je također na zavidnom nivou. Dodatan problem je i takozvani general Ivan Parlov koji dolazi na te jadne Soline sa svoje dvije dame za druženje.

Od lokalnih ljudi smo svi mi gosti uspjeli doznati da je dobro poznat po svojem ponašanju jer za razliku od policije i njega, upravo su se svima nama gostima (domaćim i stranima), lokalci ispričavali. Pitam vas kako je moguće da dotična osoba dođe na prepunu plažu s mačetom od metra u ruci i krene njome mlatiti privatnu i državnu površinu i uništavati sve oko sebe? Privatno i javno. Stabla, ručnike, ležaljke, a potom to sve isto nakon što je igra Kill Bill završila pođe baciti u more ili na tuđe parcele', požalila se Stanka Butigan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pita se kako je moguće da pomorska policija kojoj je jedna gospođa u panici mahala nije došla na obalu i pomogla riješiti neugodnu situaciju.

'Istina, nije to njihov posao, ali prići gliserom blizu, vidjeti luđaka koji maltretira kupače i radi scene, a ne reagirati...', negoduje Butigan te naglašava da je policija stigla nakon pola sata i razgovarala s Parlovom, no nisu mu oduzeli mačetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok ovog nemilog događaja za Net.hr je rekao je kako je naposljetku netko na plaži pozvao policiju, a prije njihova dolaska "general" je mačetu spremio. Nakon odlaska policije, dotični je mačetu ponovno izvadio, ali ovog puta ju je spremio pod ručnik i odšetao, ostavljajući u šoku domaće i turiste.

'Iz donjeg dijela su počeli svojatati obalu'

Samoprozvani general Parlov je umirovljenik, stanovnik gornjeg dijela naselja. Priznaje problem s plažom, a navodi kako gosti ne mogu do mora te da do komada slobodne plaže moraju pješačiti stotinama metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Iz donjeg su reda kuća počeli svojatati obalu. Soline većim dijelom pripadaju Gradu Korčuli a manjim Općini Lumbarda. Stvorena je “zla krv”, vlasnici kuća uz more i dalje ne dopuštaju pristup, reklamiraju privatne plaže, a nama “običnim smrtnicima” iz kuća iznad istog puta sprječavaju pristup.

Plažu su suzili na samo pet metara širine i do nje ostavili dva uska puta. Mi potpisani građani kotara Sv. Antun Grada Korčule, temeljem ustavno zajamčenog prava na pomorsko dobro, ovom peticijom zahtijevamo od Korčule i općine Lumbarda, Dubrovačko-neretvanske županije te Ministarstva zaštite okoliša hitno otvaranje prolaza do plaža i lučica, urbanističko uređenje plaža i lučica sa šetnicom i rasvjetom te slobodno kupanje na plažama Korčule i Lumbarde da bismo na vrijeme spriječili otimanje javnog pomorskog dobra', piše u peticiji u kojoj se vlasti Korčule i Lumbarde poziva da nešto učine i počnu uređivati plažu Soline u skladu s odobrenim GUP-om i PUP-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlov je podsjetio i na molbu za izradom šetince uz more kako bi građani imali gdje kupati djecu i invalide.

'Ima mjesta za sve'

'Mi građani smo počeli uređivati plažu Soline svake subote, ali to ide sporo jer pojedinci iz vlasti opstruiraju naše planove govoreći da to ostavimo za jesen ili drugi mandat, jer će se to riješiti koncesijama', kaže Parlov te poziva one iz prvog reda kuća uz plažu Soline, kao i one koji su uzurpirali javno dobro da prestanu provocirati mirne kupače i neka se ponašaju kao tolerantni građani jer ima mjesta za sve "pod jedinim suncem i morem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo