sporno pitanje / Kanal Dunav - Sava posvađao istok: župan u njemu vidi samo korist, a gradonačelnik - samo štetu

Višenamjenski kanal Dunav-Sava posvađao je vukovarskog gradonačelnika i vukovarsko-srijemskog župana

23.11.2016.
18:55
VOYO logo

Čak 61,4 kilometra. Toliko je dug kanal koji bi trebao spojiti Dunav i Savu, Vukovar i Slavonski Šamac. Vukovarsko-srijemski župan uvjeren je da će kanal donijeti razvoj istoku Slavonije, ali i riješiti problem navodnjavanja i obrane od poplava.

"Ja kao župan nemam pravo ne podržati taj projekt koji donosi radna mjesta, boljitak i razvoj ove naše županije i našeg kraja. No ovo je projekt države prije svega i država će o svemu odlučiti", rekao je Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski gradonačelnik koji je na sjednici Vlade u Vukovaru upravo Vinkovce prozvao uz Osijek kao jedan od gradova koji Vukovarcima uzimaju i ono malo radnih mjesta što ima, poručuje Galiću i državi da ne želi kanal, koji bi bio ekološka katastrofa. 

"Ja ću svim svojim silama, trudom, znanjem, voljom i energijom, pod svaku cijenu, spriječiti taj kanal jer izgradnja tog kanala znači još brže odumiranje ove županije, spačvanskih šuma i tako dalje", najavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Megalomanski projekt stajao bi šest milijardi kuna koje bi se povukle iz europskih fondova. Uz gradnju kanala Dunav-Sava, gradilo bi se i nekoliko mostova, dva pristaništa i jedna bazenska luka dok bi se postojeća luka Vukovar - proširila. Hoće li ju to pokrenuti?

"Razvoj domaćeg gospodarstva i industrije koja će koristiti luku Vukovar je po meni najznačajnije za razvoj luke Vukovar. Kanal kao prometni pravac apsolutno neće donijeti povećanje nego samo štetu", smatra direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnji kanala protive se i vukovarski ribolovci. 

"Što se tiče ribolova, toga nema ni u jednom kanalu u Europi pa neće biti ni u ovome. I pitanje je što mi nemamo saznanja ni što će se dogoditi s rijekom Vukovom, što će se dogoditi s koritom stare Vuke", pita se Davor Delimerović, Zajednica športsko-ribolovnih udruga Vukovar.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pitanja je još.

"Što nam je prioritet sada? Sauvati prirodu ili stvoriti iz toga materijalnu korist?", pita se Vukovarac Slavko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim bi kanal Dunav-Sava bio iskopan, voda bi se htjela, ne htjela, slijevala u kanal, a hrast bi izumro, mi bi izgubili jedno bogatstvo", dodaje Pavle.  

I oni koji kanal žele i oni koji mu se protive, slažu se samo u jednom - Vukovar je dosada izgubio previše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo