Vatreni kuhar Tomica Đukić, po povratku iz Rusije, odmah je svlačionicu zamjenio za kuhinju i bacio se na slavonsku crnu svinju i krenuo po nove pobjede. "Lungić crne svinje, umak od redukcije Merlota, baranjskog. Ići će pire od buče, kesteni. Ići će crust od kora za savijače sa medom, a ostalo je tajna", tvrdi Đukić.
Ali nije tajna tko je od Vatrenih preferirao slavonsku kuhinju u Rusiji. A francuski Michelin kuhar Lionel Levy, prvo je obišao tržnicu, kupio domaće namirnice, jer slavonce dobro poznaje.
"U Slavoniji se jede, prije svega, puno. To mi je prvi dojam kada sam došao ovdje, No kako sam dolazio ponovno, shvatio sam da je vaša kuhinja izuetno profinjena", kazao je Levy.
A zna ponešto i o nogometu. "Modrić je zaslužio Zlatnu loptu", tvrdi Levy. Dok se čekala crna svinja, kušala se druga autohtona, tekuća tradicija. Vino. Otkrilo se zašto je baranjsko najbolje. "To je ta mikrolokacija koja ima sunčanih sati otprilike kao Hvar", kazao je Vinar iz Batine Slavko Kalazić.
A zatim drama finala. Živci su igrali baš kao u Rusiji. No ovoga puta – Francuzi na koljenima, morali su priznati pobjedu. A tko zna bolje napraviti crnu svinju, nego Slavonac! Hrvatska Francuska 1:0.