KAKVA JE OVO DRŽAVA: / Čovjek poginuo na poslu, a nakon pet godina na sudu njegova obitelj mora platiti 200.000 kn

Image
Foto: screenshot Nova TV

Obitelj Matas mora platiti 202.000 kuna sudskih troškova zbog izgubljene parnice unatoč činjenici što je u presudi naveden pogrešan datum nesreće

28.7.2020.
11:17
screenshot Nova TV
VOYO logo

Andrija Matas poginuo je dok je radio za građevinsku tvrtku te njegova obitelj iz Kaštel Gomilice pet godina vodi pravnu bitku protiv firme za koju je radio. Ova nesretna priča dobila je svoj još nesretniji nastavak - obitelj Matas mora platiti 202.000 kuna sudskih troškova zbog izgubljene parnice unatoč činjenici što je u presudi naveden pogrešan datum nesreće.

"Djeca su šokirana, ja isto, kako ćemo, što ćemo. Ja sam rekla: 'Ne bojte se, Bog će sve riješiti i pomoći nam', ja toliko vjerujem, nitko me ne može razuvjeriti. Od sad do deset godina bit će, ja se nadam, dobro", kazala je Anđelija Matas za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Odgovarajući na pitanje novinara kako će to platiti, Anđelija poručuje: "A nikako. Neka ide ovrhu meni i djeci pa ćemo polako, preživjet ćemo i to. Predmet je išao na Vrhovni sud, zato pretpostavljam da namjeravaju ići na ovrhu, ali hvala Bogu, neka idu."

Image
NOVA SRAMOTA PRAVOSUĐA: /

Roditelji godinama tukli i zanemarivali djecu, bila su prljava i gladna, a oni su dobili samo uvjetne kazne

Image
NOVA SRAMOTA PRAVOSUĐA: /

Roditelji godinama tukli i zanemarivali djecu, bila su prljava i gladna, a oni su dobili samo uvjetne kazne

Matasi šokirani odlukom oduzimanja odštete

Nesretni Andrija poginuo je u studenome 2015. na radnom mjestu, čiji je svjedok i ploča s datumom na mjestu nesreće. Prvostupanjska presuda o ozljedi na radu prihvaćena je na Visokom upravom sudu te je obitelji dodijeljena financijska odšteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je jako loša vidljivost, dolazili su auti iz suprotnih smjerova, bilo je loše osvjetljenje, kolega na mijenjanju akumulatora svijetlio je mobitelom i bilo je jako loše osvjetljenje", objašnjava Anđelija Matas za Dnevnik Nove TV.

Zbog svega spomenutog, obitelj je šokirana odlukom tročlanog sudskog vijeća splitskog Županijskog suda kojom im se oduzima dodijeljena naknada šteta za gubitak oca i supruga. U odluci stoji da se nesreća dogodila u lipnju 2016. godine, što je punih sedam mjeseci nakon nesreće. Ožalošćena Anđelija kaže da je obrazloženje sudskog vijeća nevjerojatno te da u njemu stoji da je bilo ljeto, da se vidjelo i da je vidljivost bila dobra. Iz razloga što je u pitanju pravomoćna presuda, obitelj Matas ne može izmijeniti tu pogrešku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužena građevinska firma uspjela je presudu naknadno nadopuniti sudskim troškovima za izgubljenu parnicu.

Odgovor suda

Županijski sud u Splitu odgovorio je za Dnevnik Nove TV da je ispravljanje presuda moguće samo u slučaju očitih pogreški u pisanju i računanju. Ispravljanje presude, prema njihovim riječima, ne odnosi se na eventualne pogreške koje su rezultat meritornog suđenja pa obitelj Matas upućuju na korištenje preostalih pravnih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

19.11.2014., Split - Zgrada Zupanijskog suda u Splitu smjestena u Gundulicevoj ulici. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Odluka o troškovima postupka u predmetu donesena je po prijedlogu tuženika za donošenje dopunske presude zbog toga što je odlukom, kojom je odlučeno o žalbi tuženika protiv prvostupanjske presude, propušteno odlučiti o žalbi protiv odluke o parničnom trošku. Zakon o parničnom postupku propisuje dopunsku drugostupanjsku odluku odredbama čl. 377a toga Zakona te je upravo temeljem navedenih odredaba naknadno odlučeno po prijedlogu tuženika. Ispravljanje presuda moguće je samo u slučaju očitih pogreški u pisanju i računanju, ali ne i eventualnih pogreški koje su rezultat meritornog suđenja. Stoga tužitelji, koji smatraju da su njihova prava povrijeđena donošenjem predmetne pravomoćne presude, pravnu zaštitu mogu ostvarivati podnošenjem izvanrednog pravnog lijeka Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, odnosno, korištenjem ostalih dopuštenih pravnih sredstava", priopćeno je sa splitskog Županijskog suda.

Što to znači? Ako tužitelji smatraju da su njihova prava povrijeđena donošenjem pravomoćne presude, pravnu zaštitu mogu ostvariti podnošenjem izvanrednog pravnog lijeka Vrhovnom sudu RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj ide u daljnje tužbe

Odvjetničko društvo koje zastupa građevinsku tvrtku u kojoj je Andrija Matas radio i poginuo bilo je bez komentara u vezi slučaja.

"Sve sam mislila da će se riješiti, nije meni u interesu nikoga ni suditi ni dalje se s njima trsiti jer vidim da je to nemoguće, ali sad drugog izlaza nemam ni načina i idem dalje", najavila je Anđelija Matas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anđelija najavljuje da će tužiti "sve", od izvođača, proizvođača, preko rukovoditelja gradilišta pa do državnih institucija koje su vršile očevid. Ova obitelj je, pet godina nakon tragične nesreće, ponovno na početku sa svojim slučajem.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo