RAZLOZI ZA ZABRINUTOST / Kakva je budućnost turizma u Dalmaciji? Postsezona ne obećava: Broje se zaraženi, ali i gosti

Hotelijeri zabrinuto prate najave za rujan i listopad, jer broj gostiju rapidno je pao.

13.9.2020.
8:00
VOYO logo

Turistička sezona - bar dok je trajala - bila je iznad očekivanja. Do kraja kolovoza Hrvatska je ostvarila 54 posto lanjskih dolazaka i 64 posto noćenja.

Uživanje na plaži itekako je moguće, jer gužve nema. Prazni su i štekati na splitskoj Rivi.  Neki su već zatvorili štandove, jer suverniri nisu tražena roba zadnjih dana.

"Ja i vlasnik tražimo negdje posao, jer ovo nije dovoljno za preživjeti zimu. Inače možemo sa zaradom izdržati zimu, ali ove godine ništa od toga", rekao je prodavač suvenira.

I dok je u kolovoz bio na 50 posto prošlogodišnjih rezultata, u rujnu je Split spao na tek 25 posto…

Image
izazovna vremena /

Turizam u vrijeme koronavirusa: Hoteli ostvarili 44 posto lanjskih noćenja, no prihodi im lošiji

Image
izazovna vremena /

Turizam u vrijeme koronavirusa: Hoteli ostvarili 44 posto lanjskih noćenja, no prihodi im lošiji



"Dosta putujemo, osobito ovdje. Ovo je divna zemlja, vjerojatno je sigurno, bar mislim da je", rekao nam je Radoslav iz Poljske.

"Rezervirali smo brod za plovidbu na jedan tjedan, pa nam je rizik od zaraze koronavirusom smanjen na brodu", kazao nam je Peter iz Njemačke.

Znatno je manji promet  u splitskoj trajektnoj luci, gdje se ovaj vikend očekuje 25 tisuća putnika u oba smjera. Hotelijeri zabrinuto prate najave za rujan i listopad, jer broj gostiju rapidno je pao.

“Vrijeme je predivno, gostiju nam nema. ono što imamo, dolaze iz Francuske, Skandinavskih zemalja I Hrvatske. Popunjenost hotela je između 25 i 30 posto. Nažalost, ne dovoljno za rujan”, rekla je Nevena Tomaš Čikeš, direktorica hotela. 

Epidemija je utjecala i na ugostitelje, koji, kažu, broje zaražene, ali i goste…

Turista ima na kapaljku, negdje od druge polovine osmog njih je sve manje I manje. Dosta je uzrokovano što je Hrvatska postala crvena zona. Ono što ne veseli je kad svaki izađu malo veće brojke, automatski padne broj gostiju, mi možemo ravnati naše rezervacije prema jutarnjem izvješću”, rekao je Dane Tahirović, vlasnik restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona je možda bila iznad očekivanja, ali postsezona zasad ne obećava…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo