Maša, Leon, Noa, Mila... /

Kakva imena djeci biraju Hrvati? I dalje vode Luka i Mia, Dalmatinci vole Roka, a sve su češća neobična imena

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Polako, ali sigurno, odustajemo od tradicionalnih imena, okrećemo se imenima koja su "modernija", kraća imena stagniraju (iako su i dalje popularna)...

14.3.2021.
9:36
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, među 50 najčešćih muških i ženskih imena djece u 2020. godini prvih petnaest mjesta zauzimaju imena za djevojčice:

Mia, Lucija, Sara, Ema, Nika, Marta, Rita, Mila, Petra, Ana, Dora, Eva, Elena, Iva i Lana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 15 na popisu najpoznatijih imena za dječake bili su:

Luka, David, Jakov, Ivan, Petar, Roko, Matej, Noa, Filip, Mateo, Mihael, Fran, Karlo, Leon i Marko. Za dječake roditelji su prošle godine također najčešće birali ime Luka koje je popularno u mnogim europskim zemljama. Za djevojčice lani je najpopularnija bila Mia (531 djevojčica u Hrvatskoj), ali i slično ime Tia bilo je na popisu najčešćih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
More, more /

Kreće sezona! Mogu li si Hrvati to uopće priuštiti? Ministrica optimistična: 'U prvom redu računamo na domaće goste'

Image
More, more /

Kreće sezona! Mogu li si Hrvati to uopće priuštiti? Ministrica optimistična: 'U prvom redu računamo na domaće goste'

Mičemo se od "tradicionalnih" imena

 Sociolog Ivan Balabanić za Večernji ističe da se nove generacije roditelja sve više odmiču od tradicionalnih imena poput nekoć popularnih u Jugoslaviji Milan, Dražen, Mladen, Zdravko, kao i od imena hrvatskih knezova Krešimir, Trpimir, Branimir, Domagoj:

"Danas roditelji djeci daju imena koja su uhu ugodnija i u skladu s vlastitim ukusom jer su se nove generacije odmaknule od tradicijske obveze da imena djeci daju po članovima obitelji, zbog čega su nekoć u obiteljima uvijek kružila ista imena. Današnja su imena djece i odraz većih sloboda, individualizma, personalizma jer roditelji više nisu toliko vezani za tradiciju i proširene obitelji", rekao je Balabanić.

Domagoj Vidović, stručnjak za imena s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ističe da su podaci o učestalosti osobnih imena djece rođene u 2020. godini odraz trenda izrazito povećanoga udjela stranih imena koji je počeo 1990-ih.

"Sve su popularnija i starozavjetna imena.  Od kršćanskih se ženskih imena u posljednje vrijeme, pogotovo među Dalmatincima, poprilično rasprostranilo ime Rita, a od muških Roko. Malo me iznenadila činjenica da se po cijeloj Hrvatskoj sve češće nadijeva ime Maro, nekoć svojstveno isključivo dubrovačkomu kraju. Nekoć česta strana muška imena Alen, Denis i Elvis danas su gotovo potpuno istisnula imena Jan i Lukas, osobito u sjevernim hrvatskim krajevima te Noel i Liam.  Moda kratkih imena polako stagnira iako je i danas dosta Ema, Eva, Ena, Lea, Tea... Maša je danas „urbano“ ime, a nekoć je bilo najrasprostranjenije u dalmatinskome zaleđu i Hercegovini. Maša potječe od imena Matija, od kojega potječe i „moderno“ ime Tia", govori Vidović za ovaj portal. Komentirao je na kraju i kako se u modu vratila Mila. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo