'KAKO TO DRŽAVA DOPUŠTA!?' / Marica (80) sa 40 godina radnog staža ima 500 eura mirovine: 'Živim s pet eura na dan. Perem prozore, čistim da preživim'

Norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1800 eura. Nizozemski 1350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec

1.10.2023.
23:39
VOYO logo

Marici Budimir (80) kad plati sve režije ostane za život pet eura na dan. Ali mirovanje u mirovini za nju nije opcija. Radi da bi preživjela. Ne iz želje nego iz potrebe.

„Usput uz mirovinu nekome odem oprati prozore, nekome očistiti, i neke sitnice napravim da preživim, inače – mirovine su jao", kazala je Marica za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi joj izgledao život bez dodatnog prihoda, ne želi ni pomisliti. Četrdeset godina radila je kao kuharica i prima mirovinu od 500 eura. U Europskoj uniji prosjek je 1200.

Image
'PREVARILI SU NAS' /

Umirovljenici pripremaju prosvjed... Ili druženje? 'Tražimo 697 eura minimalne mirovine, a Vlada nam daje gaudu koju ljetos nisu prodali turistima'

Image
'PREVARILI SU NAS' /

Umirovljenici pripremaju prosvjed... Ili druženje? 'Tražimo 697 eura minimalne mirovine, a Vlada nam daje gaudu koju ljetos nisu prodali turistima'

"Ja sam željna kilograma svinjetine domaće – evo, iskreno i pošteno, jer ja si to ne mogu priuštiti i kupiti. Kupim na placu – krilca, nogice – na saft je ispečem i dobro. Vrlo je teško ljudima, stvarno je ljudima jako teško", kaže Marica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirovina bez mira

Mirovina bez mira stvarnost je većine hrvatskih umirovljenika.

Usporedbe radi, norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1800 eura. Nizozemski 1350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje imaju, najmanje ih se pita, a svi ih pred izbore žele na svojoj strani, pa i Blok umirovljenici zajedno. Na prvom prosvjedu u njihovoj organizaciji – slab odaziv.

„Ima 800 tisuća umirovljenika, da su skupa i da glasaju to bi bilo jedno kompaktno tijelo koje bi moglo diktirati što hoće, ali oni su samo sluge", kaže Jakša Tomić iz Zagreba dok njegova sugrađanka Višnja Škerblin ističe: "Da ja nisam sebi stvorila nešto za vrijeme svog mlađeg života, danas bih bila doslovno kruha gladna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to ova država može dopustiti?

Iz Vlade poručuju da su najviše napravili za umirovljenike i da su mirovine rasle više od 50 posto. Uz šest paketa pomoći, povećana je i obiteljska mirovina, a ukinuto je i plaćanje dodatnog zdravstvenog doprinosa.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo što umirovljenici kažu vladajućima: 'Da nam poprave mirovine, da možemo normalno živjeti a ne da budemo željni...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovo što nam daju svakih šest mjeseci malo da nam začepe usta, to nije ništa", kaže Mirjana Svetina iz Zagreba. Milivoj Blažević se također požalio.

"Ja sam s 40 godina rada i 500 eura mirovine siromah. Kako to ova država može dopustiti? Pogledajmo Njemačku – socijalna pomoć je 800 eura, a ja s 40 godina radnog staža imam 500 eura", kaže umirovljenik Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat

Iz Sindikata traže da se hitno podigne udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći koji je prema Vladinoj računici u par mjeseci skočio na 47 posto.

"Kad dodamo branitelje, policiju i vojsku te njihove mirovine onda je to po HDZ-u matematika udjela takva da je to 47,7 posto – što nije točno. To je smiješno", ističe Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosjek Europe je 60 posto. I zato traže od Vlade da promijeni formulu usklađivanja, pa koliko rastu plaće da toliko rastu i mirovine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike