Procvat ilegalnih kampova / Kako vlasnici parcela varaju državu: nakon što dovezu kamp kućicu, postave nadstrešnicu a nakon toga nikne objekt

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Turisti ne samo da ilegalno kampiraju, nego i zidaju objekte koje iznajmljuju na parcelama s pogledom na Brijune.

11.7.2017.
7:45
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Turisti tvrde da su pošteno kupili parcelu, dok gradske vlasti zbrajaju štetu od devastacije prostora, neriješenog odvoza otpada, piše Jutarnji list.

"Svoju parcelu smo pošteno kupili. Zašto sada na njoj ne možemo i kampirati”, pričaju neki od vlasnika parcela uz more s pogledom na Brijune. Oni znaju da je takvo nešto ilegalno, ali divlje kampiranje na tom dijelu istarskog poluotoka cvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović odavno upozorava na taj problem i  na masovnu ilegalnu gradnju, neriješen odvoz smeća i devastaciju prostora. A ona je zahvaljujući legalizaciji i njenoj novoj najavi ponovno u punom zamahu.

"Na našem području bilo je čak 3600 zahtjeva za legalizaciju, od čega su neki zahtjevi sadržavali i više objekata. Procjenjujemo da ih je bilo oko četiri tisuće, i to se većinom radi o objektima koji se nalaze upravo na tom području uz more između Barbarige i Peroja. Legalizacija je definitivno pogodovala daljnjoj bespravnoj gradnji, a nova najava legalizacije i dalje ide njima u prilog. Jednostavno nije fer prema svima onima koji pošteno rade", izjavio je vodnjanski gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sistem je uvijek isti. Prvo vlasnici, koji su većinom strani državljani, na parceli koje kupe, i to na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, dovezu kamp-kućicu. Nakon toga naprave betonsku ploču, pa kućicu stave pod nadstrešnicu, pa se naprave zidovi i tako niču vikendice, a njih iznajmljuju cijelo ljeto, a tako nikome ništa ne plaćaju.

Gradonačelnik procjenjuje da ih na tom dijelu obale ima oko tisuću, a to znači da se godišnje u brijunskom priobalju ostvari oko 300 tisuća noćenja, a da ti gosti nikome ništa ne plate, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo