NAJVEĆI BISER HRVATSKOG PRAVOSUĐA: / Zatvorenika poslali na liječenje, tek nakon tri godine shvatili da se nije vratio odslužiti kaznu

Image
Foto: Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL

Tri godine trebalo je hrvatskom pravosuđu da shvati kako se zatvorenik koji je poslan na liječenje nije vratio odslužiti kaznu. I sada su mu odlučili suditi u odsutnosti.

7.3.2018.
11:18
Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Županijski sud u Zadru je potkraj veljače odlučio da će bivšem logističaru MORH-a, 61-godišnjem Zdravku Turčiću, suditi u odsutnosti za 18-milijunsku zloporabu položaja u tvrtki Turist na Pagu potkraj 90-ih godina.

Zahtjev tužiteljstva prihvaćen je u veljači nakon što je u tom postupku održano osam ročišta. Sva ona održana su bez Turčića koji je u bijegu od 2013. kada se nije javio u zadarski zatvor na daljnje izdržavanje kazne nakon što je bio na liječenju u Zatvorskoj bolnici u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuredna dostava poziva

U bolnicu je upućen po pravomoćnom rješenju Županijskog suda u Zadru, no da se ipak nije vratio u zatvor doznalo se tek na raspravi zakazanoj 2016. godine. "Dostava poziva nije bila uredna pa se ispostavilo da se optuženi nije vratio na izdržavanje kazne iz bolnice gdje je bio na operaciji", rekao je na početku suđenja sudac Hrvoje Visković nakon što je Uprava za zatvorski sustav izvijestila Županijsko državno odvjetništvo u Zadru da se Turčić trenutačno ne nalazi u nekoj od kaznionica jer se 17. veljače 2015. godine nije vratio s odobrenog prekida kazne zatvora zbog čega je za njim izdana tjeralica.

Slobodna Dalmacija piše kako je Turčić isto učinio i 2012. godine kada se u zadarski zatvor nije vratio iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Tada je za njim raspisana tjeralica pa je potom i uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbrisan po zakonu

Iako je za njim raspisana tjeralica 2016. godine, terenskom provjerom adrese stanovanja 2017. godine utvrđeno je da se Turčić odselio s adrese u Zagrebu, te da je brisan iz registra temeljem Zakona o prebivalištu, zbog čega više nema nikakvo prebivalište niti boravište. Sud je ipak odlučio da mu se zbog težine inkriminiranih kaznenih djela sudi u odsutnosti.

Turčić se tereti za više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava od 1996. godine do 2000. godine. Još 2010. godine osuđen je na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana nakon što je u njegovoj kući pokraj Kumrovca policija pronašla arsenal oružja, a procesuirane su mu i dvije prijevare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo