Kako se riješiti birokrata? Nek' idu u mirovinu?!

Od ukupnog broja zaposlenika koji trebaju napustiti državnu upravu, njih će više od 1.554 ostvariti uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu, dok ih 736 ispunjava uvjete za punu starosnu mirovinu.

21.10.2010.
15:12
VOYO logo

Na dan 30. travnja 2010. godina, utvrdilo je Ministarstvo uprave, u tijelima državne uprave, uredima i stručnoj službi Vlade bilo je zaposleno 52.656 službenika i namještenika. Budući da je Vladin plan da se broj zaposlenih u tom sektoru smanji za pet posto, treba se ukupno riješiti 2.630 zaposlenih, proizlazi iz analize. Do 31. kolovoza broj zaposlenih je smanjen za 387 zaposlenih.

Uvedena klauzula "2 za 1", koji znači da se jedna osoba može zaposliti nakon što dvije odu u mirovinu, neće se odnositi na kadroviranje u poslovima pregovora s Europskom unijom, napominje Ministarstvo u predstavljenoj analizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupnog broja zaposlenika koji trebaju napustiti državnu upravu, njih će više od 1.554 ostvariti uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu, dok njih 736 ispunjava uvjete za punu starosnu mirovinu. Ministarstvo će voditi računa o socijalnim kriterijima i učinkovitosti zaposlenika te će se vršiti i premještaji unutar državne uprave.

'Oprosnica' za bespravne graditelje

Ministrica graditeljstva i zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić je, predstavljajući analizu postupanja općina i gradova u sprečavanju nelegalne gradnje, izjavila kako u Hrvatskoj postoji 25.000 objekata sagrađenih nelegalno, ali i da bi se moglo legalizirati blizu 25.000 takvih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lokalne jedinice neka naprave akcijske planove, poput Općine Marčana, u kojoj je bilo 1.300 nelegalnih objekata", kazala je ministrica, dodajući kako bi te jedinice trebale u što skorijem roku napraviti "analize prostora kako bi se onima koji su nelegalni što prije omogućila legalizacija objekata".

Isto je poručila i građanima i upozorila ih da će "u protivnom građevinska inspekcija morati djelovati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvajanje Uljanika

Ministar gospodarstva Đuro Popijač kazao je kako je u Bruxellesu uspio objasniti europskim birokratima da je Uljanik proveo restrukturiranje u poslovnom smislu i da je dogovoreno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u smislu kompenzacije na pomorskom dobru. Očekuje se da će Europska komisija to prihvatiti i da će Uljanik, unatoč zamjerkama Europe što mu je država osiguravala jamstva koja premašuju 4.000 milijuna kuna, izdvojiti ga iz paketa gradilišta koja se moraju privatizirati.

Brodogradilište Kraljevica će se, s druge strane, pokušati privatizirati u trećem krugu privatizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010200233006 arti-201010200110006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo