STIŽE EURO, A S NJIME I MUFLJUZI / Ne dajte se preveslati: Stručnjak objašnjava kako prepoznati krivotvorene eure od pravih?

Imamo više nivoa zaštite - osnovna je zaštita papir. Kao i kod kuna, papir na kojem je tiskan euro je pamuk, odnosno 100% celuloza

12.12.2022.
22:01
VOYO logo

Zvonimir Ćorić iz Hrvatske narodne banke za RTL Danas govorio je kako prepoznati krivotvorene eure.

"Kako su bile kune zaštićene, tako je i euro zaštićen. Imamo više nivoa zaštite - osnovna je zaštita papir. Kao i kod kuna, papir na kojem je tiskan euro je pamuk, odnosno 100% celuloza“, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šuštavost i zvučnost je specifična za sve novčanice. Ostalo što građani mogu provjeriti je taktilnost dubokog tiska uz rubove. Naime, na novčanicama serije "Europa" otisnute su paralelne linije uz lijevi i desni rub koje imaju izraženu taktilnost. Provjerom šuškavosti i taktilnosti, doći ćete u fazu kada ste sigurni da se radi o originalnoj novčanici. Najjednostavnije je da je stavimo pod svjetlo, vidi se višetonski i jednotonski vodeni znak, zaštitna nit s jasno čitljivim minitekstom i providni prozor s likom Europe“, dodao je.

Trenutno su u opticaju krivotvorene novčanice s izmijenjenim dizajnom. "To su 'Movie money', na kojima umjesto potpisa Maria Draghija, predsjednika Europske središnje banke, postoji tekst na engleskom koji kaže da nije legalno sredstvo plaćanja“, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo