omega-3 masne kiseline / Kako nedostatak ribe u prehrani utječe na razvoj i rast djece

Image
Foto: RTL

Prehrana koja uključuje ribu barem dva puta tjedno može poboljšati zdravlje djece od najranije dobi. Na koji način? Saznajte u nastavku teksta.

20.4.2016.
9:30
RTL
VOYO logo

Naime, i odrasli i djeca redovitom konzumacijom ribe mogu osjetiti različite dobrobiti za zdravlje. Odrasli će tako imati više prednosti po pitanju zaštite kardiovaskularnog sustava, smanjenja kolesterola i prevencije srčanih i moždanih udara. No redovito konzumiranje ribe je jednako važno za djecu, koja se još uvijek razvijaju i rastu, jer im ona osigurava pravilan fizički i mentalni napredak.

No što je to u ribi tako važno za razvoj djeteta? Odgovor je omega-3 masne kiseline, poznate i kao dobre masnoće, koje djeci omogućavaju pravilan emocionalni i mentalni razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prehrana koja uključuje morske plodove će pomoći vašem djetetu u pamćenju i učenju. Nekoliko studija je pokazalo da djeca koja imaju manjak omega 3 masnih kiselina u organizmu imaju emocionalnih problema i smetnje u učenju, a kod nekih se javljaju i poremećaji pažnje i hiperaktivnosti.

Image
Foto: PR fotografije

Tako u novom istraživanju objavljenom u časopisu Clinical Nutrition znanstvenici su se pitali imaju li omega-3 masne kiseline utjecaj i na ponašanje djece. U ovom velikom istraživanju sudjelovalo je gotovo 600 djece u dobi od oko 8 godina. Znanstvenici su analizirali njihovu prehranu te proveli neuropsihološke testove. Rezultati istraživanja su pokazali kako su  djeca, koja su rjeđe konzumirala ribu, imala više problema u smislu deficita pažnje, češće su kršila postavljena pravila i pokazivala agresivno ponašanje. Drugim riječima, djeca koja su konzumirala najmanje 2 obroka ribe tjedno, od kojih je jedan obrok bio masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama poput tune i lososa, rjeđe su imala emocionalne probleme te probleme u ponašanju u usporedbi s djecom koja nisu jela ribu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je kao djeca nisu veliki ljubitelji ribe, no mali izbirljivci, koji ne vole ribu na svom jelovniku, manjak omega-3 masnih kiselina u prehrani mogu nadoknaditi putem dodataka prehrani. Vitosi su meke mastile s omega 3 i vitaminom D3 za učenje, pamćenje i koncentraciju za djecu stariju od 3 godine. Važno je naglasiti kako Vitosi sadrže prirodne arome bez dodanog šećera i umjetnih bojila te ne ostavljaju okus ribljeg ulja u ustima. Vitosi nisu rezervirani samo djecu, već u njima mogu uživati i odrasli izbirljivci koji konzumiraju ribu rjeđe od dva puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo