KAKO JE POSLOVAO PETROVIĆ? / Povjerljivi dokument otkriva da je Karamarkov prijatelj podnosio 'oralne izvještaje'

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunic

Na temelju "oralnih izvješća" MOL-u Josip Petrović za svoje konzultantske usluge mjesečno je primao 14.500 eura od mađarske tvrtke.

14.5.2016.
9:34
PIXSELL, Marko Lukunic
VOYO logo

Dokument pod nazivom "MOL povjerljivo Ugovor o angažmanu" otkriva način suradnje Josipa Petrovića i mađarskog MOL-a, a objavio ga je Jutarnji list. Prema tom dokumentu MOL je Petrovića angažirao za savjetovanje o bilo kakvim događajima vezanim uz naftnu i plinsku energetsku industriju u Hrvatskoj i regiji, za sudjelovanje na sastancima i konferencijama u ime MOL-a, za pronalaženje posla ili izdavanje boravišne dozvole zaposlenicima MOL Grupe u regiji itd.

Za obavljanje tih poslova ugovorom je određeno da će MOL isplaćivati Petroviću paušalno mjesečni honorar od 14.500 eura plus PDV. Uz to je moguća isplata na kraju svakog polugodišnjeg razdoblja u visini 30 tisuća eura plus PDV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALO SE ZABUNILA? /

Na usluge Karamarkove supruge MOL-ov lobist potrošio znatno više no što se tvrdilo!

Image
MALO SE ZABUNILA? /

Na usluge Karamarkove supruge MOL-ov lobist potrošio znatno više no što se tvrdilo!

Prema ugovoru, Petrović je do 2013. primao 12 tisuća eura, a potom od kada prema jednoj verziji ugovora počinje suradnju s Anom Šarić, njegov honorar raste za upravo onoliko koliko je ta suradnja koštala 2500 eura.

U osnovi, Petrović je s MOL-om imao potpisan ugovor nalik konzultantskom, a ne lobističkom, ali nakon opisa poslova koje treba obavljati za MOL stavljena je neuobičajena odredba prema kojoj za obavljene konzultantske usluge Petrović daje ne pisano već "oralno izvješće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOL odobrio suradnju a Anom Šarić?

Kad je riječ o povjerljivosti, za obavljanje svojih poslova Petrović može koristiti podizvođače, ali njih mora odobriti MOL. Tako stoji:

"...Ugovaratelj može koristiti podizvođače uz ranije pribavljeni pisani pristanak Klijenta. Sve dok Klijent ne odbije angažman podizvođača koje je odabrao Ugovaratelj, korištenje usluga takvog podizvođača smatra se odobrenim... U slučaju korištenja podizvođača (agenta, izvršitelja), Klijent može, pisanim putem, uz navođenje razloga zahtijevati da Ugovaratelj zamijeni podizvođača..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Grgo Jelavic
Image
Foto: PIXSELL, Grgo Jelavic

Na temelju toga postavlja se pitanje je li Petrović za suradnju s Anom Šarić trebao tražiti dozvolu MOL-a, posebice kada mu je 1. siječnja 2015. , od kada surađuje s Drimiom, odobreno korištenje eksperta i/ili agencije za područje komunikacija.

Iako je to pitanje MOL-u postavljeno, na njega nisu odgovorili ističući kako nemaju što dodati na već ranije datu izjavu u kojoj stoji da je "MOL u Hrvatskoj prisutan od 2003. godine i otada je radio s nekoliko hrvatskih konzultantskih tvrtki, no Ana Šarić i njezina kompanija nikad nisu bili među njima, ni izravno, ni neizravno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi zapravo značilo da Petrović tvrtku Ane Karamarko nikad nije angažirao za poslove vezane uz MOL.

Sve o aferi Ane Karamrko možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo