Kako je ministarstvo 'zeznulo' studente

Kad je ponestalo državnog novca, fakulteti su prebacili trošak na studente određujući da polovica njih mora platiti 6.000 kuna iako ih na to nitko unaprijed nije upozorio.

3.10.2011.
14:56
VOYO logo

Povodom blokade studentske referade predstavnici studenata Filozofskog fakulteta održali su konferenciju za medije.

Objasnili su kako je Ministarstvo obrazovanja na prvu generaciju kojoj se garantiralo da neće plaćati fakultet primijenilo "stari model" naplaćivanja, i to na čak polovicu studenata. Polovica tih studenata, bez da je bila svjesna da je faks upisala "po posebnim potrebama", a ne uz potporu ministarstva, mora platiti 6.000 kuna za sljedeću školsku godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli su upisati zaista besplatan studij da su znali

Teoretski, da su znali da se na taj način upisuju, mogli su izabrati neki drugi fakultet gdje bi sigurno "upali" bez plaćanja, pojasnili su nam pojedini studenti koji su promatrali konferenciju.

Ovim činom blokade studentske službe i sprečavanjem upisa i naplaćivanja participacija, želimo poručiti i upravi našeg fakulteta, a i rektoru i upravi Sveučilišta u Zagrebu, da naše savezništvo u rušenju Fuchsovih zakona nije bezuvjetnoBlokada referade će se nastaviti do daljnjega, jer, kako kažu studenti, žele spriječiti naplaćivanje školarina, ali i pokazati Sveučilištu i fakultetima koji su se borili protiv problematičnih zakona, a sada su pristali na ovo – da njihova potpora nije bezuvjetna. Više o modelu blokade će se znati nakon studentskog plenuma u 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o otprilike tisuću studenata koji će morati dati po šest tisuća kuna, "bez obzira na uspjeh", kažu studenti. Što se tiče ugovora koje su fakulteti sklopili s ministarstvom, studenti navode da nisu pravnici, no da su stvari u njima dovoljno nejasne da se ti ugovori mogu dvojako tumačiti.

"Ondje stoji da ako obveze budemo uredno ispunjavali, nećemo morati platiti. No, to se nije dogodilo", kazao je jedan od studenata na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvi udar na studentsku populaciju

U izjavi za medije, koju su pročitali na početku presice, poručili su kako fakultetima, Sveučilištu i Ministarstvu obrazovanja neće dopustiti da "vlastitu likvidnost održavaju financijskim udarom na studente".

"Pogotovo to ne možemo prihvatiti danas, kad su u trenutku krize najniži slojevi upravo najpogođeniji mjerama štednje – dokidanjem stečenih prava, masovnim otpuštanjima i fleksibilizacijom radnih mjesta, smanjenjem izdvajanja za javni sektor. Takve mjere nisu zaobišle ni studentsku populaciju, a svjesno ih provode sve razine vlasti: od Grada Zagreba kao lokalne uprave koja ukida besplatan javni prijevoz, preko trgovačkog društva u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra koji izmišlja nove troškove pri smještanju u studentske domove, te MZOŠ-a i njihova tobože besplatnog obrazovanja koje na našem fakultetu košta šest tisuća kuna", navode studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I budućoj vladi poručuju da će "jednako revno pratiti i njihovu obrazovnu, socijalnu i ekonomsku politiku i biti spremni pravovremeno reagirati ukoliko se nastave u smjeru komercijalizacije i privatizacije javnog sektora i resursa koji ukidaju njegovu dostupnost svim slojevima našeg društva".

specijal-201011220227004-Studenti ustali protiv školarine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201110030291006 arti-201109301122006 arti-201109271179006 arti-201107070604006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo