KAKO JE KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ IZGUBILA IZBORE: / Koštali su je nevažeći listići, pobjednika odlučio Zagreb

Image
Foto: Pixsell

Čak 89 tisuća birača poništilo je svoj listić,

6.1.2020.
10:14
Pixsell
VOYO logo

Poraz HDZ-ove kandidatkinje i aktualne predsjednice države znatno je teži od poraza koji je prije pet godina pretrpio lijevi kandidat Ivo Josipović, piše u ponedjeljak Večernji list. Ne računajući inozemne glasove, Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila je tada Josipovića s nešto manje od dvije tisuće glasova prednosti, da bi se sada ta razlika između Zorana Milanovića i nje popela na 144 tisuća, navodi dnevnik.

Image
PRILIČNO VEĆA IZLAZNOST U DRUGOM KRUGU: /

Pitanje je kome to ide u korist; evo kako stoje stvari po županijama

Image
PRILIČNO VEĆA IZLAZNOST U DRUGOM KRUGU: /

Pitanje je kome to ide u korist; evo kako stoje stvari po županijama

Razočarani birači

Toliki zaostatak Grabar-Kitarović ne bi mogla pokriti i da je svaki od 89 tisuća birača koji je prekrižio svoj listić glasao za nju. Mnogi Škorini glasači zacijelo su poslušali novu zvijezdu na desnoj političkoj orbiti i prekrižili listiće, no ni taj potez nije presudio ishod izbora, kao što ga nisu presudili ni birači koji su glasali u inozemstvu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevažećih je bilo 4,3 posto glasačkih listića što dosad nije bilo viđeno na predsjedničkim izborima. Prije pet godina udio nevažećih listića bio je 2,7 posto. Najmanje nevažećih listića bilo je u inozemstvu, 1,5 posto. Razočaranih birača, zacijelo iz desnog političkog spektra, najviše je u Slavoniji, u nekih sredinama i više od pet posto, ali i u Zagrebu te Dalmaciji, tako da HDZ mora ozbiljno razmisliti što će učiniti sa snažnom konkurencijom koju je ta stranka dobila u Miroslavu Škori.

Raspodjela moći u državi

Uzmu li se u obzir oni koji su se ipak svrstali za jedno od dvoje kandidata, Kolinda Grabar-Kitarović vodeća je u slavonskim i južnim jadranskim županijama te Karlovcu i Lici, tradicionalnim uporištima HDZ-a, dok je Milanović nadmoćno pobijedio u lijevim utvrdama Istri s čak 80 posto, Primorju, sjeverozapadnim dijelovima zemlje te gradu Zagrebu, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo