interdisciplinarno obrazovanje / Kako izgleda škola u kojoj djeca na kreativne načine uče i primjenjuju znanje?

Učenici u NuVu školama umjesto štrebanja napamet, sami osmisle, dizajniraju i realiziraju projekte. Kroz interdisciplinarno obrazovanje uče primijeniti znanja

5.6.2016.
19:29
VOYO logo

Godine 2010. prosječna hrvatska škola poprilično je nalikovala onoj američkoj. No prije šest godina, ondje se pojavila i NuVu škola, o kojoj, iako ima svega pedesetak stalnih polaznika, ondje danas svi pričaju. Učenici u NuVu školama umjesto štrebanja napamet, sami osmisle, dizajniraju i realiziraju robote.

"Umjesto da učite posebno matematiku, engleski i fiziku posebno, učite ih zajedno kroz projekte na kojima radite", pojasnila je inovatorica obrazovanja Saba Ghole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je upravo interdisciplinarno obrazovanje o kojoj govori novi kurikulum. U kontekstu, to podrazumijeva da učenici moraju osmisliti Zagreb u kojem se umjesto običnih voze isključivo automobili bez vozača.

"Učenici razmišljaju kako će se zbog njih izmijeniti grad, no prije toga moraju osmisliti takav automobil. U procesu se uče inženjerstvu, mehanici, dizajnu, a kroz to uče i geometriju, fiziku i likovni", pojašnjava Ghole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saba je uvjerena da su djeca tinejdžerske dobi već dovoljno spremna za takve kreativne projekte, iako većina američkih udžbenika iz matematike nalikuju onim hrvatskim.

Lektira je, kaže, i u Americi ista već desetljećima, no djeca danas jednako čitaju blogere, kao i klasike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se neke lektire čine kao da su napisane na stranom jeziku, ali ako preokrenete stvar i dopustite djeci da biraju što će čitati, mnogi će izabrati i Shakespearea", istaknula je Saba Ghole.

Saba kaže da se zadnja reforma školstva u Americi dogodila prije destak godina i nije išla glatko, zna za nedavne prosvjede u Hrvatskoj, gdje su roditelji s pozornice upozoravali kako ne žele da im djeca iz informatike uče kako ubaciti disketu u računalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo