'OBNOVA U TIJEKU' / Kako izgleda Petrinja 15 mjeseci nakon potresa? Ministar daje obećanja, a građani se nadaju da će što prije useliti u nove kuće

Ministri su bili i otišli, ali svi oni koji čekaju nekonstrukcijsku obnovu kuća do listopada bi trebali biti gotovi s poslom

21.3.2022.
8:27
VOYO logo

Kretanje na vlastitu odgovornost. Tako 15 mjeseci nakon potresa izgleda veliki dio šetnje kroz centar Petrinje.

"Idem po privatnom gradilištu. Nije sigurno. Ni za mene, a kamo li za dijete, kaže nam Bojana Novaković iz građanske inicijative Petrinjsko proljeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ubrzavaju /

Ministri o petrinjskoj obnovi: 'Ovo proljeće imat ćemo veliko gradilište, sredstva su osigurana'

Image
ubrzavaju /

Ministri o petrinjskoj obnovi: 'Ovo proljeće imat ćemo veliko gradilište, sredstva su osigurana'

Na pitanje jesu li im rekli kada će se određeni dijelovi sanirati, Novaković kaže:

"To je u planu, to je čak na popisu, 15 mjeseci nakon potresa."

Ipak, napretka ipak ima, objašnjava Bojana, a uz sigurnost su na sastanku s novim ministrom graditeljstva definirali još nekoliko stvari. Svi oni koji čekaju nekonstrukcijsku obnovu kuća do listopada bi trebali biti gotovi s poslom. A tada bi mogli i prvi Petrinjci, čije su kuće najteže stradale useliti u zamjenske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Na području grada Petrinje za sada tri gradilišta i očekujemo otvaranje sljedećeg. Gotovi su natječaji za izgradnju višestambenih zgrade", objašnjava gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes.

Ministar graditeljstva dao je obećanje koje će najviše značiti svima onima koji još žive u kontejnerima. Gradnja višestambenih zgrada na području nekadašnje vojarne Zrin trebala bi početi za najviše 3 mjeseca.

"To je najgori scenarij, to možda počne i prije. Nadamo se da će početi prije, najgore za tri mjeseca i onda bi od tada od početka gradnje, godinu dana kasnije trebalo doći do useljenja", kaže Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svaki pomak budno prate u građanskoj inicijativi Petrinjsko Proljeće koji su se i danas sastali baš u srcu Petrinje, na mjestu na kojem su nekad stajali najpoznatiji kafići, uz nadu da će Petrinjsko proljeće, postati građevinsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo