Kako HDZ zamišlja našu gospodarsku budućnost

Opširno napisan program, koji vrvi općim mjestima, vladajući HDZ objavio je na svojim internetskim stranicama.

27.9.2011.
16:50
VOYO logo

"U idućem ćemo mandatu povećanje društvenog blagostanja i životnog standarda naših građana ostvariti kroz više rada, više štednje, više obrazovanja i više promišljenog ulaganja ... bit će više radnih mjesta i više bolje plaćenih radnih mjesta koji će omogućiti svakom građaninu da osjeti koristi od rasta hrvatskog gospodarstva i članstva Hrvatske u EU", stoji u uvodnom dijelu.

Donosimo vam dijelove liste ekonomskih obećanja koju su objavili HDZ-ovci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Kako bismo dodatno potakli ulaganja uvest ćemo ulagačke olakšice u porezu na dobit, a njihova će visina ovisiti o visini ulaganja u kapital. -Rasterećenje gospodarstva smanjivanjem neporeznih davanja naš je trajni cilj sukladan našem opredjeljenju ka povećanju učinkovitosti javnog sektora i smanjivanju troškova njegova djelovanja.

Dvostruko veći prag za ulaz u sustav PDV-a

-Udvostručit ćemo prag za obvezan ulaz u sustav PDV-a sa sadašnjih 85.000 kuna na 170.000 kuna, a za male poduzetnike s ukupnim prometom nižim od 2,5 milijuna kuna uvest ćemo plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji. -U provođenju mjera za stabilizaciju i jačanje javnih financija vodit ćemo računa o socijalnoj pravednosti i zaštiti najugroženijih. Oslobođenje od plaćanja zdravstvenog doprinosa za prvo zaposlenje produljit ćemo na 18 mjeseci. Dodatno, mladima koji prvi puta nalaze zaposlenje, kao i onima koji nakon nezaposlenosti dulje od dvije godine dobiju posao, omogućit ćemo oslobođenje od plaćanja polovine doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu tijekom prvih 18 mjeseci zaposlenja. Kada ovako zaposleni budu išli u mirovinu, doprinosi će im se za ovo razdoblje obračunati u punom iznosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje neoporezivog dijela dohotka

-Tijekom idućeg mandata povećavat ćemo neoporezivi dio dohotka s ciljem da se dohodak u visini životnog minimuma isključi iz oporezivanja porezom na dohodak. -Naše ćemo mjere štednje usmjeriti na uklanjanje bilo kakvih ostataka neracionalne potrošnje državne i javne administracije u materijalnim troškovima, intelektualnim uslugama, najamninama i sl. -Nećemo smanjivati mirovine čija visina ovisi o uplaćenim doprinosima. -Zapošljavanje u državnoj i javnoj upravi i dalje ćemo provoditi prema modelu "dva za jedan" koji određuje da se za dvije osobe koje napuste državnu službu može zaposliti jedan novi službenik.

Jamče isplatu plaća i mirovina

-Jamčimo sigurnu i pravovremenu isplatu svih primanja koja se financiraju iz proračuna. -Ustrajno ćemo raditi na povećanju urednosti i discipline u plaćanju poreza, a posebnu pozornost posvetit ćemo daljnjem jačanju kvalitete rada nadzornih službi. Povećanje porezne discipline izvor je povećanja prihoda državnog proračuna. -Potreba za zaduživanjem bit će smanjena postupnim snižavanjem rashoda sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, postupnim snižavanjem deficita i povećanjem prihoda od učinkovitijeg raspolaganja državnom imovinom. Do kraja 2013. deficit državnog proračuna, mjeren udjelom deficita u BDP-u, bit će prepolovljen. Učinkovitijim raspolaganjem državnom imovinom oživjet ćemo tržište kapitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon financija i poreza program se bavi radom i zapošljavanjem, investicijama i poslovnim okruženjem, energetikom, proizvodnjom i izvozom, nelikvidnošću, obrazovanjem. Detalje programa iz kojih se može iščitati kako aktualna vlast gleda na socijalnu odgovornost države, pravosuđe, regionalni razvoj možete proučiti ovdje.

specijal-201011220227004-Više o temi HDZ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109270854006 arti-201109270854006 arti-201109270085006 arti-201109270623006 arti-201109270323006 arti-201109150469006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo