rtl otkriva / Kako će izgledati Todorićev boravak u Remetincu? Imat će dva sata za šetnju, novac ide na zatvorski račun...

Ekipa RTL-a zavirila je u policijski ured S.I.R.E.N.E. - glavni ured koji s Londonom dogovara strategiju i kako će izgledati postupak izručenja

26.10.2018.
19:04
VOYO logo

Dok Ivica Todorić odbrojava svoje zadnje dane u Londonu i sprema stvari, odvjetnički tim sprema taktiku obrane koja će, najavljuju, biti itekako aktivna. Otišli smo u poseban policijski odjel unutar ravnateljstva policije u kojemu temeljem europskog uhidbenog naloga Hrvatska dogovara s drugim zemljama predaju određenih osoba, ali i obratno.

U ovom slučaju, hrvatski ured SIRENE je najzanimljiviji upravo zato jer s uredom SIRENA iz Velike Britanije sad treba dogovoriti kako će izgledati predaja Ivice Todorića u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar tvrdi, stvar je međunarodne suradnje. "To će dvije policije stupiti u kontakt, to je stvar njihovog dogovora, kao što znate ti procesi nisu javni da se o njima govori", objasnio je ministar Davor Božinović.

Ali, za dolazak Ivice Todorića manje-više sve se već zna. Najmanje dva krim policajca po njega će ići u London iz zagrebačke zračne luke. S obzirom na to da nije riječ ni o kakvom ubojici, Todorić će se u njihovoj pratnji vjerojatno vratiti redovitom zračnom linijom. U avionu se obično gleda da sjedala ispred i iza njega budu prazna. Po dolasku u zagrebačku zračnu luku, policijskim kombijima odmah će ga prepratiti u istražni zatvor u Remetincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom u Hrvatsku, Todorića čeka i davanje iskaza u županijskom državnom odvjetništvu koje je protiv njega otvorilo dvije istrage. 

"Iznosit će obranu naravno. On je i osoba koja o tome želi govoriti. Naravno ne mogu ja sad znati koliko detaljno i što će sve obuhvaćat ta obrana, ali u svakom slučaju iznosit će obranu i braniti se", najavila je odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Agrokorovoj istrazi ostalo je za ispitati još desetak svjedoka. Među njima, dvoje se odnose upravo na Todorića. Riječ je o bivšim djelatnicima EBRD-a od kojih se jedan nalazi navodno u Vijetnamu, a drugi u Parizu. 

"Po meni to nije razlog zašto bi on morao biti u istražnom zatvoru jer se ista mjera može postići i ako mu sud odredi zabranu prilaska odnosno kontakata s tim svjedocima", smatra odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici smatraju i kako je u ovom slučaju od svjedoka važnija dokumentacija i vještačenje. "Vještačenje je županijsko državno odvjetništvo povjerilo stranom trgovačkom društvu iz Poljske što je ne samo krajnje neuobičajeno nego na svaki način povećava troškove ovog postupka", nadodaje Olujić.

U studenom će biti godinu dana otkako je otvorena istraga u aferi Agrokor. Ona se može produljiti još za pola godine.  A onda se mora donijeti odluka hoće li se podignuti optužnica i protiv koga. A već sada je jasno da je Todorić, kako se približava dan povratka, sve nervozniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje naša reporterka, povlaštenih tretmana u Remetincu nema, barem ne bi trebalo biti jer u zatvoru bi svi trebali biti jednaki bez obzira na ime i prezime. Ivica Todorić vrlo vjerojatno će biti smješten u 4. odjelu gdje se inače nalaze istražni zatvorenici. Ono što je važno, ne bi smio biti u kontaktu i s kime osumnjičenim kada dođe u Zagreb. Mnogi odvjetnici ne očekuju da će Todorić provesti dugo u zatvoru u Remetincu. Dvojicu svjedoka neće biti lako ispitati, osim što u inozemstvu, obvezuje ih i bankarska tajna. Mogao je u posljednjih godinu dana utjecati na njih.

Prvo će mu se oduzeti stvari pri dolasku u Remetinec, dio osobnih stvari može ostati kod njega u ćeliji, ukoliko ima novac, bit će položen na zatvorskom računu. Ima pravo, kao i ostali zatvorenici, na dva sata šetnje dnevno, ima pravo na tri obroka... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo