borba s pandemijom /

Kako bi privukli neodlučne građane na cijepljenje, u Ministarstvu pripremaju predavanje. Provjerili smo kako će izgledati

Jučer je cijepljeno manje od 15 tisuća ljudi

20.7.2021.
21:00
VOYO logo

U Hrvatskoj danas gotovo dvostruko više zaraženih nego prošli utorak - 146. Jučer je cijepljeno manje od 15 tisuća ljudi, a da bi se broj povećao - za one neodlučne i s dvojbama u Ministarstvu zdravstva - predavanje.

Ministar Vili Beroš je poručio da je važno da svi sudjeluju. Kako će predavanje izgledati? S predavačima, ali i polaznicima razgovarala je Leona Šiljeg.

Dio zaposlenika Ministarstva zdravstva sutra će na obavezno online predavanje o cijepljenju. Među njima Zdravko koji se cijepio i Petra koja nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Muke po cijepljenju /

Lauc u Direktu pozvao na cijepljenje: 'Treba ići od osobe do osobe'

Image
Muke po cijepljenju /

Lauc u Direktu pozvao na cijepljenje: 'Treba ići od osobe do osobe'

''Imao sam jedno teško covid oboljenje i teško razdoblje, tako da uopće nisam dvojio. Uvijek sam bio za cijepljenje'', rekao je Zdravko Batarilo, zaposlenik u Ministarstvu zdravstva.

''Nisam preboljela COVID isto tako se nisam ni cijepila, nitko nije od moje uže obitelji imao COVID zato nisam još donijela tu odluku. Posebno se veselim što će biti tema neplodnosti, jer je to veliki upitnik u ženskoj populaciji'', kazala je zaposlenica u Ministarstvu zdravstva Petra Horvat.

Na sve te upitnike odgovarat će dvojac: Kaić - Nemeth Blažić. Kažu, već su predavali i predavat će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znaju biti pitanja jednostavna u smislu mogu li se ja cijepiti jer sam u takvoj i takvoj situaciji, osobna pitanja. Pitanja su stvarno raznolika, ali nema pitanja o magnetizmu i o čipovima'', rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Trajat će dva sata za više od 200 zaposlenika. Epidemiolog Kaić govorit će o novim preporukama i nuspojavama.

''Ja ću pričati o cijepljenju protiv COVIDA u trudnoći i vezano oko trudnoće utječe li na plodnost i na ovo reproduktivno zdravlje žena. To je dosta aktualna tema'', rekla je epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić.

Prije pola godine slična edukacija održana je za više od 10 000 zdravstvenih djelatnika.

''Radili smo istraživanje i prije i poslije tih edukacijskih webinara. Značajno je rasla razina cijepljenosti nakon edukacije, nego prije'', kazao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Anketiranje je pokazalo da se blago pojačalo vaganje rizika i koristi od cijepljenja sa 72% na 76%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oho, to bi bilo prilično ambiciozno da će se neki veliki broj ljudi cijepiti nakon predavanja. Nadam se da netko hoće, nemamo mi ništa za reći što nije već rečeno. Mi ne možemo nešto senzacionalno ljudima reći da ih se prosvijetli'', rekao je Kaić.

''Da li će nekoga potaknuti na cijepljenje, mi se nadamo da možda hoće ako će im taj nedostatak informacija bio razlog. Ako treba još nešto razmisliti – mi smo otvoreni ili u ambulanti ili putem maila'', kazala je Nemeth Blažić.

Prva anketa u Ministarstvu zdravstva pokazala je da je manje od 35 % zaposlenika cijepljeno. Druga, tjedan dana nakon kaže 63 % cijepljenjih i 11 % onih koji su preboljeli. Vjeruju da će njihov primjer edukacije slijediti resori u javnom i privatnom sektoru. Jesu li povećali broj cijepljenih, svakako ćemo provjeriti nakon edukacije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo