SOCIJALNA DISTANCA DO 2022.? / Kako bez zagrljaja, poljubaca i rukovanja? Naučite od onih kojima to ide najbolje - Japanaca

Na tečaj japanskog hladnog ponašanja otišli smo kod najpoznatijeg Japanca u Hrvatskoj MMA borca Satoshia

16.4.2020.
7:30
VOYO logo

Kafići se nekad moraju otvoriti, i frizerke će se skoro posvetiti svim tim groznim frizurama, i janjci će se ponovno vrtjeti u restoranima. Ali - mjere socijalnog distanciranja možda ćemo morati primjenjivati sve do 2022. 

Tako barem misle istraživači s Harvardske škole javnog zdravlja, čija je prognoza sve iznenadila. To znači da se nećemo tako skoro ponovno grliti, ljubiti, stiskati, rukovati, odnosno - drugim riječima moramo se ponašati kao Japanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad bez ljudi i neobičan život - na socijalnoj distanci. 

Na metar udaljenosti na otvorenom. Tako sigurno nećemo vječno živjeti to je sigurno, ali moramo se pripremiti na malo drukčiji život. Život bez puno grljenja, ljubljenja i rukovanja sa svim i svakim. Znanstvenici s Harvarda kažu da bi socijalno distanciranje moglo potrajati sve do 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za naš šok i nevjerica, ali ne i za Japance jer oni na socijalnoj distanci, odnosno fizičkoj oduvijek žive, to je dio njih.

Grljenje i ljubljenje nije njihov đir. Na tečaj japanskog hladnog ponašanja otišli smo kod najpoznatijeg Japanca u Hrvatskoj MMA borca Satoshia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ja u Japanu sretnem nove ljude ja samo kažem: Bok, moje je ime Satoshi. Drago mi je da smo se upoznali. I to je to, nema rukovanja ni grljenja", kaže nam borac iz Japana Satoshi Ishii.

I da, naš učitelj Satoshi nam kaže da prilikom upoznavanja kod njega u Japanu nema naklona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To radimo kada samo u hramu."

Ograničeni kontakti naša su svakodnevica

"Oni su veoma samostalni, Japanci ne ispijaju kave kao Hrvati. /I prije korone oni su nosili maske i prali ruke to je razlika", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je kod nas normalno, kod njih nije. Za njihov pojam mi smo prebliski u kontaktu s prijateljima i poznanicima.

"Mi se ne grlimo i ne ljubimo puno s prijateljima jer su poljupci i zagrljaji osobni trenuci kao i osjećaji koji nisu prihvatljivi u svakodnevnom ponašanju u javnom prostoru već doma", govori Shin Ayukawu, s Katedre za japanologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica za azijske studije kaže da Japanci fizičku distancu ne mogu uvijek izbjeći.

"Mnogo su bliži nego mi kad se npr. voze vlakovima ili kad su na plaži onda su poredani pa to zovu sushi zumi, kako poredani su kao sušiji, ekvivalent tome kod nas je poredani su kao srdele", kaže Irena Srdanović s Odsjeka za azijske studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A ne, ne. Ja sam iz Japana gdje je postojala socijalna distanca i prije korone."

On je džudo reprezentativac koji živi u Puli. Ni kod njeg kao i kod Satoshija nema rukovanja, ali blagog naklona ipak ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se uvijek poklonimo i uvijek imamo maske. to je naša kultura...i da pokažeš da nekog ne napadaš", kaže Shun Kondo, judo trener iz Japana.

Stručnjaci s Harvarda predviđaju da će koronavirus postati sezonska bolest, poput sličnih virusa koji izazvaju običnu prehladu i da će biti češća zimi. Ako tako bude, trebamo biti spremni i psihički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Globalne promjene dolaze svako toliko. Zamislite zivot prije 30 godina...svaka promjena će biti nevjerojatna. Možda je korona sve to ubrzala... u budućnosti", kaže nam psihologinja Ana Čerenšek

Ograničeni kontakti naša su svakodnevica na koju smo se već mogli naviknuti. Korona nas je upoznala i s upoznavanjem bez rukovanja i zasad se moramo ponašati po njezinim pravilima. Do daljnjeg, bez grljenja i dodira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo