Kakav hit! /

Slavonci pokušali ispeći jaje na oko na užarenom šahtu i sve snimili: 'Zanimljivo...'

Image
Foto: Ivica Benić/SiB.hr

Pokusno jaje nakon otprilike pet minuta tek dobilo koricu na površini, iako je cvrčalo gotovo 15 minuta. U šali bismo rekli – dobili su zanimljiv omlet koji uz mrvicu soli ne bi bio za baciti! No, ne i uobičajeno jaje na oko

11.7.2024.
16:11
Ivica Benić/SiB.hr
VOYO logo

Toliko je vruće da bi se jaje ispeklo na betonu – rečenica je sasvim primjerena u proteklim danima toplinskoga vala. Kako su i najavljivali meteorolozi, današnji je dan, a prema najavama također sutra i prekosutra u crvenome alarmu koji vrijedi na području cijele Hrvatske.

Ekipu portala SiB zanimalo je koliko ima istine u tome da se jaje doista može ispeći na metalnome šahtu. Oboružani jajima uputili su se na Trg poginulih branitelja i civila na Jugu 2 gdje je asfalt sve negdje do 17 sati u potpunosti na suncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što ih je najprije iznenadilo jest vrelina klupa na kojima su doslovno opekli noge i ruke na 45 stupnjeva. Ipak, površina klupe od perforiranoga lima, kako je pokazala profesionalna termovizijska kamera, nije najtoplija površina. Od asfalta je za oko pet stupnjeva u četvrtak oko podneva bio topliji metalni šaht gdje je temperatura iznosila punih 65 stupnjeva! Novinarska je ekipa ipak pronašla još jednu vreliju površinu i to na poklopcu motora na automobilu crne boje. Ondje je temperatura bila nevjerojatnih 73 stupnja!

Image
REALNOST VS. TEORIJE ZAVJERE /

Toplinska kupola nije kriva za val vrućine: Što je uzrok i zašto mnogi ne vjeruju u klimatske promjene?

Image
REALNOST VS. TEORIJE ZAVJERE /

Toplinska kupola nije kriva za val vrućine: Što je uzrok i zašto mnogi ne vjeruju u klimatske promjene?

Ipak, kako nisu mogli izvesti pokus pečenja jaja na tuđem automobilu, jaje su razlili na metalnome šahtu na oko 65 stupnjeva. Iako su, s obzirom na vrelinu kojoj gotovo niti hladovina ne bi pomogla, očekivali da će se jaje ispeći u tren oka, vjetrić koji je puhao cijelo vrijeme, onemogućio je pripremu jaja na oko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, vlaga iz jajeta ohladila je površinu metalnog asfalta pa je pokusno jaje nakon otprilike pet minuta tek dobilo koricu na površini, iako je cvrčalo gotovo 15 minuta. U šali bismo rekli – dobili su zanimljiv omlet koji uz mrvicu soli ne bi bio za baciti! No, ne i uobičajeno jaje na oko.

Kako god bilo, valja znati da je razlika u temperaturi na suncu i u hladu bila nevjerojatnih 20-ak stupnjeva pa i više. Konkretno, termovizijska kamera izmjerila je 65 stupnjeva na šahtu na suncu, dok je u hladu "pala" na 34. Znatna je razlika i u sunčanom asfaltu s 56 stupnjeva, dok su oni u hladu primjerenijih 33, a prometni su znakovi ovaj četvrtak bili usijani na 46 stupnjeva.

Uspjeli su dokazati i da su vlasnici svjetlijih automobila u prednosti, jer im je lim zagrijan na 64, a onim tamnijima na spomenutih devet stupnjeva više. Kako je automobil autorice teksta negdje između svijetle i tamne nijanse, efekt pečenja jaja bio bi jednak onome na šahtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzevši u obzir sve okolnosti u prvom od ukupno tri vrela dana koliko se očekuje u gradu na Dravi, tek je vjetrić bio taj koji je onemogućio doslovno prženje na suncu! Situacija je bila ista i u dijelovima ulica gdje ima zavjetrine, a kako god bilo, ekipa se dobro zabavila izvodeći pokus pečenja jaja koje će već možda sutra biti moguće.

Ono u što su se uvjerili da u vrijeme koje ne preporučuju ni liječnici, ne treba izlaziti, osim bez prijeke potrebe. I isto tako dati savjet svima onima koji u vremenu od 11 do 17 sati planiraju odmoriti na trgu, da ne dolaze bez jastučića, jer na klupe doslovno neće moći sjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, valja se čuvati vrućina i slušati sve preporuke, u koje se ubraja i lakša hrana. Možda jaje na oko to nije, ali u svakom slučaju dobra je preporuka za brzinski ručak. A do tada, pečenje jajeta pogledajte i poslušajte na videozapisu uz legendarnu Nadalinu, navodi SiB.

POGLEDAJTE VIDEO: Hitna ima pune ruke posla zbog paklenih vrućina! 'Jedna se osoba na gradilištu javila s bolovima u prsima'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo