kolumna ive anića / Kadetkinja Policijske škole je shvatila, kao što će shvatiti i drugi 'plesači' kadeti: Nije stvar u Zakonu - već u kontekstu

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Sankcije su najavljene i za policijske kadetske plesače, istraga je utvrdila autentičnost rečene snimke, a zgrožena javnost nikako da se smiri

Ivo Anić

Ivo Anić

21.7.2021.
8:40
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Snimka kadeta koji plešu užičko kolo uzrujala je u tolikoj mjeri instituciju Policijske škole „Josip Jović“ da je djevojka koja je to snimila izbačena iz iste, a protiv službenika koji su ih trebali nadzirati biti će pokrenut disciplinski postupak. Sankcije su najavljene i za policijske kadetske plesače, istraga je utvrdila autentičnost rečene snimke, a zgrožena javnost nikako da se smiri.

19 – godišnja polaznica isključena iz škole kako se navodi u službenom priopćenju prekršila je važeće pravne propise Policijske škole te je nanijela štetu ugledu Ministarstva unutarnjih poslova, saznali smo iz objave Policijske akademije. Oglasili su se i sindikati, a sam predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić osudio je nemili incident istaknuvši kako „takvima nije mjesto u policiji, i da se protiv svih sudionika trebaju podnijeti sankcije kakve zaslužuju.“ Djevojka je dakle izbačena i neće vas uznemiravati zaustavljanjem vašeg vozila na vašim cestama, plesače čekaju rigorozne sankcije, i teško da će nekome od kadeta Ministarstva unutarnjih poslova ikada više pasti na pamet da pleše tamo nekakvo užičko kolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Skupa zabava /

Izbacili 19-godišnju polaznicu s Policijske akademije: Objavila snimku kolega u 'užičkom kolu', kazne i za još neke

Image
Skupa zabava /

Izbacili 19-godišnju polaznicu s Policijske akademije: Objavila snimku kolega u 'užičkom kolu', kazne i za još neke

No pojave se uvijek zlobnici.

Zlobnici koji će se pitati zar se čitava ova pizdarija dogodila samo zbog toga jer su djevojke i momci Hrvati, čak budući policajci, plesali izvorni srpski ples? Dakle ni Linđo, najpopularniji poskočni ples u Hrvata, ni hrvatski tanac ni čardaš, nego omraženo užičko kolo koje u Hrvatskoj plešu jedino manjine. Sada će netko dovoljno zloban kazati kako mi i u policiji imamo nacionalne manjine, kojima istina nitko ne može zabraniti da ne plešu Linđo, tanac ili hrvatski čardaš, već svoje izvorno užičko kolo, no u ovoj priči sporno je što je 19 – godišnjakinja koja je snimala, i kadeti koji su kolo plesali – nisu pripadnici nacionalnih manjina u policiji već naš djeca. Hrvati. Netko dovoljno zloban, čak i zlobniji od toga, mogao bi istina istražiti Zakon na koji se poziva Ministarstvo unutarnjih poslova RH, i pokušati pronaći gdje to točno piše u kojim je važećim propisima užički narodni ples i stroga zabrana istog? Kao što bi taj zlobnik  zasigurno pitao gdje to točno u tom Zakonu piše zašto takvima nije mjesto u policiji kako je to ustvrdio Dubravko Jagić, ali takvi zlobnici prvo ne poznaju nas Hrvate i naš odnos prema zakonima koji se uglavnom vrti oko konteksta, a ne oko izreke samog zakona. No zlobi oko nepoznavanja nas Hrvata nikad kraja, pa smo zgroženi ponašanjem naših kadeta još zgroženiji zlobnicima koji postavljaju takva glupa pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A glupim pitanjima zlobnika nikad kraja.

Zašto recimo otkaz u hrvatskoj reprezentaciji, pitat će opet isti zlobnik, nije dobio „trener svih trenera“ Miroslav Ćiro Blažević koji je sa našim navijačima nakon pobjede proslavljao ni manje ni više nego – Užičkim kolom? Legendarni hrvatski trener čak je zaprepaštenom Robertu Zuberu i Pedji Bajoviću u specijalnom izdanju Toro Caffea pokazao i korake kako se pravilno pleše taj čuveni narodni ples. Treba li dakle i neuništivog Ćiru sankcionirati po kakvom slovu važećih pravnih propisa HNS-a jer je nanio kako ono, štetu ugledu te institucije? Snimka hrvatskih nogometnih navijača koji na ulicama Frankfurta na Majni slave pobjedu Vatrenih plešući Užičko kolo obišla je svijet tada i izazvala mnoštvo uglavnom pozitivnih komentara. Zlobnik će se naravno pitati nije li možda naivna kadetkinja gledala tu snimku, pa nagovorila svoje kolege da ponove isto što su uradili i hrvatski navijači? Implicira li to da bi i hrvatske navijače koji su plesali rečeno kolo, po slovu istog Zakona u kojem to istina nigdje ne piše, trebalo izbaciti iz navijačke udruge jer su istoj nanijeli nesagledivu štetu i kao takvima im nije mjesto među hrvatskim navijačima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlobnik će nastaviti, dakako, kako se i na samom Trgu bana Jelačića, nema nepuna dva tjedna, plesalo isto to užičko kolo, a neke djevojke i neki kadeti čak su na rečeni Trg donijeli i srpsku zastavu? Vijorila se tako srpska trobojnica pod kojom su mladići i djevojke, istina odjeveni u narodne, a ne u policijske nošnje, kao sudionici Međunarodnog festivala folklora, plesali nasred Zagreba i nikome nije na pamet palo da malo istraži Zakon i pogleda ne krše li možda  važeće i pravne propise RH te istoj rade na taj način  nesagledivu štetu? Njenom ugledu, povijesnom značaju, i kako ono – kontekstu?

Zlobnik će naravno nastaviti kako se društvenim mrežama širila poput požara snimka fratara i jednog biskupa s proslave mise stanovitog mladog fratra iz Livna. Fratri i biskup hrvatski plesali su ni više ni manje nego – srpsko kolo i to užičko. Fra Jurica Periša iz Livna u zagrljaju pomoćnog biskupa banjalučkog Marka Semrena, dakle u Livnu, plesali su rečeno kolo hvatajući korake folklora naroda i narodnosti Jugoslavije i nitko iz rečene biskupije nije našao slova Zakona da iste sankcionira, izbaci iz Crkve zbog kako ono, nesagledive štete koju su nanijeli ugledu takvoj jednoj instituciji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko zloban, naravno pitat će se te i takve stvari, no takvi zlobnici ne razumiju nas Hrvate. Posebno naše Zakone i institucije. Nama Hrvatima nije bitan Zakon kojega bi se trebali držati kao pijani plota, ili iznalaziti u njemu nešto čega nema. Mi Hrvati, ako imamo dovoljan kontekst, pronaći ćemo u bilo kojem zakonu ono što nama treba. Što bi to dakle bio dovoljan kontekst, ustrajno će zlobnik i dalje?

Pa zlobniče jedan, da ti i odgovorim, kada neće nitko drugi. Hrvatske svetinje, dakle vojska i policija za koje je toliko nevine krvi proliveno, ne trebaju imati Zakon u kojem će jasno pisati kako mladi kadeti ne smiju plesati kojekakva užička kola, niti ako ih već plešu, tim činom narušavati ugled institucija koje predstavljaju. Taj i takav Zakon je upisan u našem kontekstu. Kontekstu u kojem istina u policiji mogu biti nacionalne manjine, ali nam kao takve ne smiju nanositi nesagledivu štetu, iako time ne bi kršili sve važeće propise. Isto tako, zlobniče, među hrvatskim navijačima kao i među folklornim grupama nema takvog slova Zakona, ali je kontekst takav da nas to kao prave Hrvate duboko vrijeđa i raspizdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znam da zlobnik ne shvaća, ali vi ste shvatili naravno. Kao što je shvatila i 19 godišnja kadetkinja Policijske škole „Josip Jović.“ Kao što će shvatiti uskoro i ostali "plesači" kadeti.

Da nije stvar u Zakonu – već u kontekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču