STRUČNJAK ZA RTL / Kad psovke javnim osobama lako prelaze preko jezika? 'Tri su razloga, a najgore je kad time dokazuju moć'

Neki to učine slučajno, neki namjerno, a neki su postali meta vrijeđanja drugih

30.5.2020.
16:50
VOYO logo

Javnim osobama, ali i sportašima i nekolicini političara pred kamerama često se zna dogoditi da kažu baš ono što ne smiju. Neki to učine slučajno, neki namjerno, a neki su postali meta vrijeđanja drugih. Neprikladan jezik, ističu stručnjaci, često je i pokazatelj izražavanja moći. 

Image
pogledajte video /

Da, dobro ste čuli: Ministru Butkoviću se u RTL-u Danas doista omakla psovka

Image
pogledajte video /

Da, dobro ste čuli: Ministru Butkoviću se u RTL-u Danas doista omakla psovka

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović opsovao je prekjučer baš onda kad ne treba, u programu uživo, vidjeli smo u razgovoru za RTL Danas. Nije jedini, političarima često psovke pobjegnu pred televizijskim kamerama ... Sjećamo se Branimira Glavaša, Damira Kajina i Drage Lesara, Nikole Grmoje i Josipa Đakića. A posebnu kategoriju - kada političari opsuju, a da toga nisu ni svjesni - imali smo prilike također vidjeti nedavno u RTL-u Danas u slučaju ministra prometa Olega Butkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja god bila prilika - psovke, neprikladne i ružne riječi - kao dio rječnika u javnom prostoru se događaju. I nažalost, prihvaćene su kao dio izražavanja, ali i iskazivanja emocija. Petar Tanta, komunikacijski stručnjak, objašnjava: ''Prva razina, a omaklo se. Kao gospodin Kotromanović, malo se omaklo. Ispalo je simpatično. Druga, imate jako puno ljudi koji, nažalost, imaju slab rječnik i jako loše se izražavaju i onda koriste psovku kao nadomjestak za nešto te treći dio, najgori - verbalno dokazivanje moći''.

Kad se radi o psovkama političara, sjećamo se i istupa Milana Bandića i Ivana Kovačića, a nekima, kao što je bivši nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, nije dovoljna jedna, već tri psovke - u istom razgovoru, a sve zbog mobitela. No nije on jedini kratkoga fitilja - sjećamo se i Slavena Bilića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Možemo reći da psovke nikako nisu dobrodošle ni u jednom obliku'', upozorava Tanta. Dino Rađa, bivši košarkaš, ''proslavio'' se majicom gostujući na RTL-u, a Tanta napominje da kad se dogode, neke možemo tolerirati, a neke ne bismo ni trebali''. A tih koje ne bi nitko smio tolerirati, bilo je najviše, sjetimo se samo, Zdravka Mamića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo