KAD MOSTOVAC SJAJNO SPUSTI HDZ-ovcu: / 'Koliko sam potrošio na putovanja? Pa 32.000 kuna ili 570.000 kuna manje od tebe'

Image
Foto: Pixsell
23.8.2016.
8:44
Pixsell
VOYO logo

To je nedavno poželio napraviti Ivan Škaričić, dugogodišnji omiški gradonačelnik, a danas jedan od četvero HDZ-ovih predstavnika u Gradskom vijeću kojim vlada većina s nezavisne liste koju predvodi njegov protivnik, slobodno se može reći i neprijatelj, Ivan Kovačić.

Škaričić je oštrim, konkretnim vijećničkim pitanjem poželio uzvratiti udarac Kovačiću, koji ga je u više navrata javno ocrnio kao arhetipsko zlo Hrvatske demokratske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, pucanje svih nacionalnih veza između HDZ-a i Mosta, čiji je Kovačić istaknuti član, uslijedilo je upravo nakon Kovačićeva izljeva bijesa (začinjenog neprimjerenim, vulgarnim rječnikom) naspram činjenice da je HDZ-ova središnjica ponovno za šefa lokalnog ogranka na ušću Cetine imenovala Ivana Škaričića, vrativši ga tako iz debele hladovine u koju su ga uhljebnički sklonili.

Image
ISTRAGA PROTIV BIVŠEG HDZ-OVOG GRADONAČELNIKA: /

Oštetio Grad Omiš za više od 80.000 kuna

Image
ISTRAGA PROTIV BIVŠEG HDZ-OVOG GRADONAČELNIKA: /

Oštetio Grad Omiš za više od 80.000 kuna

Ovakav odgovor nije očekivao

Pitanje, ali i odgovor su, najblaže rečeno, čak i za lokalne omiške političke uvjete – jer, u Omišu se proteklih godina zaista svega događalo i izgovorilo – jedinstveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Škaričić je na jednoj sjednici Gradskoga vijeća službeno postavio pitanje Ivanu Kovačiću o njegovim putnim troškovima. Zanimalo ga je koliko Kovačić troši na svoja brojna putovanja, koliko to novca stoji omiške porezne obveznike, koliko je potrošeno goriva, dnevnica i slične stavke.

Kovačić je prije dvije i pol godine objavio prodaju službenoga automobila, pa ga je Škaričić napao da vuče populističke poteze bez ikakva novčanog efekta, da bi, eto, sada odlučio i nanovo aktualizirati tu priču, odnosno poentirati pred nacionalne izbore u kojima je, ponovimo, Kovačić Mostova važna karika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u tome Mostu, priča se, i šef im Božo Petrov troši puste pare na službena putovanja.

No onda je na sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća Škaričiću stigao odgovor. U obliku tablice. A iz nje je vidljivo da su Ivan Kovačić i njegov zamjenik Ivan Tomasović u tri godine, od lipnja 2013. do lipnja 2016. godine, na službena putovanja, svojim automobilima jer su gradsku Škodu Superb prodali, potrošili 48.705 kuna. Sam Kovačić, stoji u tablici, potrošio je 32.054 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarno impresivno

U tablici se, međutim, navodi i još nešto. Nešto što Škaričić nije tražio, ali je dobio. A to kaže da je u tri godine vladavine Ivana Škaričića, od svibnja 2010. do svibnja 2013. godine, iz gradskoga proračuna za potrebe gradonačelnikovih službenih putovanja izdvojeno 595.466 kuna.

Da rezimiramo: Škaričić je Kovačića pitao – kaži mi koliko trošiš na putovanja, a ovaj mu je rekao da je u tri godine zajedno s dogradonačelnikom potrošio 50.000 kuna, što je ništa prema njegovih 600.000 kuna. Razdoblje obračuna bile su prve tri godine Kovačićeva mandata i zadnje tri godine Škaričićeva mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije prvi put da me moj prethodnik oduševljava, ali ovaj put me je stvarno zadivio. Pripremio mi je mrežu u koju je sam upao", rekao je Kovačić za Slobodnu, dodajući kako je poznato da on i njegov zamjenik sva putovanja po županiji, kakvih je najviše, obavljaju o vlastitome trošku.

"Prodali smo automobil i tako gradskom proračunu uštedjeli mnogo novca. Za razliku od mog prethodnika koji je ne samo kupio novi automobil, nego je imao i osobnog vozača", zaključuje Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Načelnik prodaje jeftine lažnjake'

Ivan Škaričić, pak, nije bio raspoložen za razgovor s novinarom Slobodne. Odgovor na upit poslao je s e-maila Doma za starije i nemoćne u splitskoj Zenti, gdje ga je u ravnateljsku fotelju smjestio HDZ nakon izbornoga poraza prije ljeta 2013. godine.

"Postavio sam to pitanje, jer poanta priče je u tome da gradonačelnik Ivan Kovačić i njegov zamjenik Ivo Tomasović koriste vlastite automobile za službene potrebe i na tome zarađuju. Treba vidjeti tko je još u gradu Omišu koristio vlastiti automobil za službene potrebe, a nije dužnosnik i na tome zarađivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mojim saznanjima, riječ je o više osoba, pa će se onda vidjeti koliki su to troškovi. To će biti moje vjećničko pitanje na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Što se tiče promatrane tri godine moga mandata, ja gradski automobil gotovo i da nisam koristio.

Naime, koristio sam vlastiti automobil o trošku Hrvatskoga sabora, kao što to sada radi i Kovačić. Tako da je u promatrane tri godine to ukupan trošak toga gradskog automobila s plaćom vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, u sistematizaciji radnog mjesta vozač-dostavljač, vidi se koje sve poslove on obavlja, a to svakako nije samo vožnja gradonačelnika.

Kovačić je ukinuo to radno mjesto, koje sigurno postoji u kontinuitetu od Drugog svjetskog rata, iz razloga da proda jeftini lažnjak, kao dobar dribler ovoga naroda, a na tome je usput nešto i zaradio, odgovorio je Škaričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo