FESTIVAL DEMOKRACIJE / Kad ćemo na izbore nitko još ne otkriva: Ipak, i vladajući i oporba oko jednog su složni

Za raspuštanje Sabora, kao preduvjet izbora, potrebna je većina od 76 ruku

29.4.2020.
19:37
VOYO logo

Ovotjedna rasprava u Saboru potvrdila je da vladajući na izbore žele što prije.

VEZANE VIJESTI

“Bitno je da se izbori održe jer smo u izbornoj godini. Moj je odgovor da je dobro da u ovim kriznim vremenima Hrvatska demokratska zajednica upravlja Hrvatskom. Moje bi protupitanje bilo onima koji tvrde da sada nije vrijeme za održavanje izbora kad je po njihovom mišljenju vrijeme da se izbori održe?'', poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić.

Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, odgovara: “Najbolji termin za održavanje parlamentarnih izbora bio bi kada se u Hrvatskoj omogući sloboda kretanja i okupljanja. Ako je to sutra onda sutra, ako nije onda kada se to dogodi. Ako bude takva epidemiološka situacija onda se sigurno nitko neće imati toliko hrabrosti da raspiše izbore na kojima bi se ugrozili životi onih koji se kandidiraju i onih koji izađu na izbore”

Za izbore ovoga ljeta HDZ ima potporu HNS-a, a predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru Milorad Batinić poručuje: “Da, trebaju nam izbori što prije, ali prvenstveno ono što je u foksusu HNS-a to je zdravlje građana. Rok je kada se procijeni od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite da se izbori trebaju održati”.

No zastupnici Milana Bandića su upitni jer se sam Bandić sada sjetio da želi izmjene izbornog zakona, a da bi se izbori održali 5. svibnja Sabor u svibnju ili najkasnije lipnju treba glasati o samoraspuštanju jer mandat zastupnicima i zastupnicama traje do listopada.

“Premijer je očito išao, krenuo u kampanju. On zna, evidentno je odlučio je očito kada njemu izbori najviše pašu, a mi u oporbi moramo biti spremni i sprmni smo'', kaže saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Iz oporbe su sigurni - jučerašnji posjet premijera Andreja Plenkovića Slavoniji bio je početak kampanje, a sve je smišljeno još na početku krize. Kako kaže Nikola Grmoja iz MOST-a: “Kalkulirali ste s našim građanima kako bi ove mjere vrijedile do izbora. Do 7. mjeseca. Da ste u ožujku donijeli ove mjere do izbora kada ih planirate mjere bi bile gotove. I to je vaša namjera; baciti građane u problem nakon izbora, nakon što vi ostvarite ono što ste naumili!”

Za raspuštanje Sabora, kao preduvjet izbora, potrebna je većina od 76 ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo