U NEDJELJU SE 'PROBUDIO' ZAGREBAČKI RASJED: / Seizmolog objašnjava: 'Često blizina potresa jednog područja aktivira druge rasjede'

Image
Foto: screenshot RTL

Prije par dana stanovnici metropole dobro su osjetili da postoji još jedan rasjed pod Banovinom, a jutros se pak probudio rasjed pod Zagrebom

3.1.2021.
22:12
screenshot RTL
VOYO logo

Što se događa duboko ispod Hrvatske pitamo se još od prvog razornog potresa koji je pogodio Zagreb u proljeće. Prije par dana stanovnici metropole dobro su osjetili da postoji još jedan rasjed pod Banovinom, a jutros se pak probudio rasjed pod Zagrebom.

"Kada kažemo da se aktiviralo epicentralno područje u Pokuplju, znači potresi se javljaju na već postojećim rasjedima. Rasjed oko Petrinje je uzrok cijele ove serije potresa", pojasnio je seizmolog Krešimir Kuk za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANIMACIJA SEIZMOLOGA: /

Ovako su izgledali događaji od prije pet dana u petrinjskom epicentralnom području

Image
ANIMACIJA SEIZMOLOGA: /

Ovako su izgledali događaji od prije pet dana u petrinjskom epicentralnom području

Petrinjski i zagrebački rasjed nisu direktno povezani

Rasjedi u Zagrebu i Petrinji nisu direktno povezani, što znači da pomak jednog ne utječe direktno na pomak drugog. Međutim, događa se, i to često, da blizina potresa nekog epicentralnog područja aktivira rasjede, tj. mjesto koje je već spremno generirati potres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za potres je potrebna nakupljena određena količina energije koja će se pomakom na rasjedu osloboditi", pojasnio je seizmolog.

'Zna se da će nakon većeg potresa uslijediti serija manjih'

Video o svim potresima koji su se dogodili na petrinjskom području 28. i 29. prosinca 2020. objavila je Seizmološka služba. Kuk je objasnio kako serija potresa počne te rekao da se ne zna radi li se o seriji niti koliko dugo će ona trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potresi se kod nas stalno događaju i nema načina da bi se pretkazalo je li jedan ili nekoliko potresa na istom epicentralnom području znače početak neke serije i da će uslijediti jači potres. Zna se da će nakon jačeg potresa uslijediti serija manjih. Nekad je taj najjači potres prvi, nekad se dogodi da imamo nekoliko jačih potresa", rekao je seizmolog Krešimir Kuk za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šire zagrebačko i riječko područje te cijelo južno priobalje su potresna područja u Hrvatskoj. Upravo u južnom priobalju očekuju se najjači potresi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo