gostovao u direktu /

Juričan o Bandićevom dolasku na premijeru Kumeka: 'To ćemo vidjeti, dok se ne pojavi, ništa ne vjerujem'

Gotov je Kumek, film koji je Juričan snimao četiri godine

19.11.2020.
23:00
VOYO logo

Gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je da u nedjelju stiže na premijeru dokumentarnog filma o samom sebi, a koji je režirao čovjek koji se također htio zvati Milan Bandić, Dario Juričan. Gotov je Kumek, film koji je Juričan snimao 4 godine, u Zagrebu, u Grudama, nema gdje nije.

Film pokriva 40 godina djelovanja Milana Bandića, prividno hiperaktivne i trumpolike pojave hrvatske političke scene, kaže tako Juričan o svom trećem filmu, prva dva su bila o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli. Za novi film je Juričan, sjećate se, i službeno promijenio ime u Milan Bandić. Oko zagrebačkog gradonačelnika vrtila se prije točno godinu cijela kampanja Darija Juričana za predsjedničke izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
luđe od ovog ne može /

Bandić se ne šali, ozbiljno je odlučio doći u nedjelju na premijeru Juričanovog filma o njemu

Image
luđe od ovog ne može /

Bandić se ne šali, ozbiljno je odlučio doći u nedjelju na premijeru Juričanovog filma o njemu

Kao Bandić je obilazio gradilišta, pozdravljao se s radnicima, čak mu je i slogan bio Želim biti Milan Bandić. Postavio je šator ispred Zagrebačkog holdinga, pekao janje, građane je učio korupciji, upozoravao na sumnjive poslove na zagrebačkom Adventu, i nemojmo zaboraviti, šarmirao bivšu predsjednicu. Dijelovi svega toga, naravno, bit će u Kumeku. 

Dario Juričan bio je gost večerašnjeg Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik se ipak zna smijati na vlastiti račun, u nedjelju dolazi na premijeru.

''To ćemo vidjeti, dok se ne pojavi, ništa ne vjerujem. Zna li se smijati na vlastiti račun, i to ćemo vidjeti'', kazao je Juričan.

Bilo je neke zbrke oko premijere. Trebalo je biti u Kinu Tuškanac, ali rekli su da to ne može. Je li zato što ovise o gradskom proračunu?

''Oni dobivaju oko nešto manje od 600 tisuća kuna godišnje i smatrali su da bi Bandić sa svojom velikom osvetničkom rukom mogao uzeti im taj dragocjeni novac i onda su zapravo otkantali mene i uzeli novac Milana Bandića s tim da je to malo smiješno. Taj novac prvo nije njegov, to je javni novac i nije im dao Bandić kao što ne daje ništa nego daje određena fondacija, gradska skupština ili kako to već ide. To što su napravili je loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve veze je imala lani vaša kampanja s filmom?

''Nikakve. Moja namjera nije bila da to bude povezano s filmom. Mislim da sam jednostavno izrazio nekakav građanski bunt i bilo mi je dosta. U tom trenutku Bandić je bio jedan veliki faktor na nacionalnoj razini, Plenković mu je bio partner u Saboru, HDZ mu je još uvijek partner u skupštini Grada Zagreba i kako sam ja već tri godine pratio tu personu, jednostavno mi je bilo dosta. Taj čovjek je svaki dan izgovarao gomilu laži, mislio sam si: Pa dokle ovo ide? I nekako sam već pukao i rekao, ovo je možda trenutak da ja napravim nešto. Pratio sam sve njegove intervjue, kampanje i gledao sam što su krivo napravili njegovi protivnici. Ništa. Milana Bandića ne možete tući konvencionalnim sredstvima, ja mislim da sam ja našao način, a htio sam pokazati da ima načina i da se nisam umorio u borbi protiv takvih likova'', objasnio je Juričan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da ste mu svojim pritiskom na njega napravili najveću štetu do sada. Što mislite, hoće li on moći na sljedećim izborima opet postati gradonačelnik?

''Ja mislim da svatko tko njega otpiše i da više nije spreman za borbu, kad bih svaki put dobio kunu za takvu izjavu, bio bih vrlo bogat čovjek. Njega treba tući i tući, treba se borit s njegovim šarenim lažima. Sad se vidi i da priča oko žičare neće proći tako lako, tek se počinje raspletavati'', komentirao je.

Kako je koncipiran Kumek?

''Neću vam ništa reći ni otkriti nijednu tajnu. Morate doći na premijeru pa ćete vidjeti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je, kaže, snimao u Grudama, gdje je želio otkriti više o Bandiću. ''Htio sam se upoznati s tim krajem i pričama koje je isfuravao o djetinjstvu, koliko je to utemeljeno. Pričao sam s ljudima koji su mi rekli gdje skriva old timere. Njegova najveća laž je da je otvorena knjiga. O Milanu Bandiću ima zapravo puno upitnika i mislim da sam tek zagrebao nešto o njemu. Film nije dovoljno velik medij za njega. Ta persona zaslužuje seriju, ali napravili smo i knjigu, ima 360 stranica, sve što nismo uspjeli nadrobiti u film, nadrobili smo u knjigu'', zaključio je Juričan.

Premijera Kumeka je 22. studenog u zagrebačkom Kinu SC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo