DANAS IMAMO 2899 NOVIH SLUČAJEVA, PREMINULE 72 OSOBE: /

Jedna županija srušila rekord; U Splitsko-dalmatinskoj umrlo 10 ljudi

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
6.12.2020.
8:21
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo
  • Jučer su u Hrvatskoj zabilježena 2899 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je su 72 osoba
  • Od prvog dana epidemije u Hrvatskoj su oboljele 147.454 osobe, od kojih je 2102 preminulo
  • Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23740. Među njima je 2543 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 264 pacijenta.
  • Jučer je počelo i kažnjavanje građana koji se ne drže epidemioloških mjera. Prve su na redu bile tržnice, sljedeći tjedan kontrole u javnom prijevozu

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA

Monsinjor Mile Bogović pozitivan na COVID-19

22:44 - "Obavještava se javnost da je gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović pozitivan na COVID-19. Nakon što je biskup Bogović osjetio znakove povišene tjelesne temperature obavio je u četvrtak, 3. prosinca testiranje nakon čega je dobio pozitivan nalaz na koronavirus.

Danas je biskup Bogović sanitetskim prijevozom Doma zdravlja Gospić odvezen u Opću bolnicu Gospić na dodatne preglede te je zbog rizičnosti koja je povezana sa starosnom dobi hospitaliziran na odjelu Opće bolnice Gospić. Prema riječima medicinskog osoblja biskup Bogović je stabilnog stanja, navodi Biskupijski ordinarijat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se poziva sve vjernike i građane na odgovornost i poštovanje epidemioloških mjera u suzbijanju širenja koronavirusa. Budući da biskup Bogović ne živi u zgradi Biskupije u Gospiću već u susjednoj kući, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, svećenici i časne sestre u Biskupskoj kući nisu bili u kontaktu s biskupom Bogovićem te nisu zaraženi niti im je određena samoizolacija", stoji u priopćenju Biskupskog ordinarijata Gospićko-senjske biskupije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumpov odvjetnik pozitivan na COVID-19

22:32 - Američki predsjednik Donald Trump je objavio u nedjelju da je njegov osobni odvjetnik Rudy Giuliani pozitivan na covid-19. Giuliani posljednjih mjesec dana putuje diljem Sjedinjenih Država i osporava rezultat američkih predsjedničkih izbora na skupovima na kojima ne nosi zaštitnu masku.

"Rudy Giuliani, daleko najbolji gradonačelnik u povijesti New Yorka, koji je neumorno radio na otkrivanju najkorumpiranijih izbora u povijesti Sjedinjenih Država, pozitivan je na kineski virus", napisao je na Twitteru američki predsjednik, ponovo koristeći izraz koji je izazvao gnjev Pekinga.


39 novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

19:34 - Od 29. ožujka i prvog zaraženog do 5. prosinca, područje Virovitičko-podravske županije zabilježilo je ukupno 2013 zaraženih koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Naime, prema podacima Zavoda za Javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ, od 5. prosinca, bilježimo 39 novozaraženih. Testirana je ukupno 101 osoba, njih četvero je još u obradi. Dvadeset i jedna osoba je muškog, a 18 ženskog spola. Ponovno je najviše zaraženih u srednjoj životnoj populaciji, njih 25. Starijih je osmero, petero su mlađi, a jedno je dijete. Za 23 osobe je utvrđeno od kuda dolaze, za njih 16 nije. Zaraženi dolaze s područja sljedećih općina i gradova – Virovitica (7), Slatina (6), Orahovica (3), Suhopolje (2), Zdenci (1), Mikleuš (1), Pitomača (1), Čađavica (1), Čačinci (1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 46 osoba je hospitalizirano, njih 42 u Općoj bolnici Virovitica, od kojih je dvoje COVID-19 pacijenata na respiratoru, te četvero u KBC-u Osijek od kojih je jedan na respiratoru. Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, koronavirusom se zarazilo 2013 osoba, a njih trideset i osmero je preminulo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemija u Europi ne posustaje, u Italiji broj mrtvih premašio 60.000

19:32 - Epidemija koronavirusa u Europi ne posustaje, dok je Italija u nedjelju izvijestila o 564 umrlih od covida-19, čime je u toj zemlji od veljače ukupno umrlo 60.078 oboljelih, prema podacima ministarstva zdravstva. U svijetu je koronavirusom do sada zaraženo 66,23 milijuna ljudi, a umrlo je 1,53 milijun oboljelih.

Talijansko ministarstvo zdravstvo je izvijestilo o 18.887 novozaraženih u posljednja 24 sata, dok ih je u subotu bilo 21.052. Italija, prva zapadna zemlja koju je zadesila epidemija, postala je šesta zemlja s više od 60.000 umrlih i druga u Europi nakon Britanije. Do danas je u toj zemlji bilo 1,7 milijun slučajeva.

Velika Britanija ima 17.272 novih slučajeva u nedjelju prema 15.539 u subotu, a ukupan broj zaraženih od početka pandemije je prešao 1,7 milijuna slučajeva, prema službenim podacima. U Britaniji je umrla 231 zaražena osoba, manje od 397 u subotu, dok je u 28 dana 61.245 testiranih bilo pozitivno.

Danska je u nedjelju izvijestila o dnevno rekordnom broju od 1745 novozaraženih u posljednja 24 sata, prema podacima danskog državnog instituta za serum (SSI). U zemlji s 5,8 milijuna stanovnika je 90.600 ljudi bilo zaraženo koronavirusom, od kojih je 885 umrlo. Premijerka Mette Frederiksen je napisala na Facebooku da vlada planira uvesti nove mjere ograničenja da zaustavi virus, ali nije rekla koje. Ranije tijekom vikenda je opisala nedavni porast slučajeva "zabrinjavajućim" i pozvala stanovnike na "dodatni napor" uključujući i smanjenje socijalnih kontakata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je izvijestila o 30.402 novozaraženih, uključujući i asimptomatske slučajeve u posljednja 24 sata, navelo je ministarstvo zdravstva u nedjelju. U posljednja 24 sata je umrlo 195 oboljelih, čime je njihov ukupan broj narastao na 14.900, prema podacima ministarstva. Turska je bila u karanteni tijekom vikenda kako bi smanjila broj umrlih, nakon 196 rekordnih u subotu, kao i broj novozaraženih. U petak je u Turskoj bilo 32.736 novooboljelih, najviše od početka pandemije u ožujku.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni savjetnik za cjepiva protiv koronavirusa sastaje se s Bidenom

17:38 - Glavni američki savjetnik za cjepiva protiv koronavirusa u nedjelju je rekao da se idući tjedan namjerava sastati s novoizabranim predsjednikom Joe Bidenom i razgovarati o cjepivama koja bi prvim Amerikancima trebala biti ponuđena krajem mjeseca. Moncef Slaoui, glavni savjetnik operacije Warp Speed, rekao je da se još uvijek nije sastao s Bidenom, koji kritizira plan distribucije cjepiva administracije predsjednika Donalda Trumpa. "Jako se veselimo tom sastanku jer je, u stvari, sve uistinu planirano na odgovarajući način", izjavio je Slaoui u emisiji CBS-a "Face the Nation".

Biden je u petak kazao da njegov tim "nije vidio detaljan plan o distribuciji cjepiva u razne države, ni kako ćemo cjepivo izvaditi iz spremnika, ubrizgati ga u špricu i potom u ruku pacijenta". "To će biti vrlo zahtjevno i skupo. Čeka nas još puno posla", rekao je Biden. Također je izjavio da cijepljenje protiv koronavirusa neće biti obavezno, te je izrazio nadu da će građani s vremenom razviti povjerenje u cjepiva protiv covida-19.

Slaoui pretpostavlja da je do konfuzije možda došlo jer se plan vlade oslanja na zdravstve ustanove saveznih države koje bi trebale distribuirati cjepivo, "Postoje video materijali i točna objašnjenja kako postupati. Namjeravamo osigurati sva popratna sredstva, uključujući šprice i igle", rekao je Slaoui. "Mislim da su planovi na stolu i uvjeren sam da jednom kada sve objasnimo u detalje, da će tranzicijskim tim uvidjeti da je sve pomno isplanirano", dodao je. Istaknuo je da nisu uočene nikakve ozbiljne nuspojave cjepiva Pfizera i Moderne. Isporuku prvih doza cjepiva očekuje dan nakon odobrenja Agencije za hranu i lijekove (FDA).


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Moskvi žele cijepiti 7 milijuna ljudi

17:15 - Moskva želi cijepiti do sedam milijuna ljudi, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanjin dok Rusija u nedjelju opet ima rekordan broj novih slučaja covida-19. Moskva je počela distribuirati svoje cjepivo Sputnjik putem 70 klinika najosjetljivijim skupinama u subotu, čime je počelo masovno cijepljenje u Rusiji protiv covida-19. "Moramo cijepiti šest do sedam milijuna ljudi", rekao je Sobjanjin u intervjuu za državnu televiziju Rosija-1 objavljenom u nedjelju.

Rusija je zabilježila u nedjelju rekordnih 29.039 novih slučajeva. Od početka pandemije ukupno je 2.460.770 slučajeva dok je službeni broj umrlih porastao na 43.141. Rusija, koja drži četvrto neslavno mjesto u svijetu po broju slučajeva, polaže velike nade u cjepivo, ali dio znanstvenika izražava zabrinutost zbog brzine kojom je cjepivo dobilo zeleno svjetlo regulatora i kojom je pokrenuto masovno cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


5809 novozaraženih, 58 umrlih i 8106 hospitaliziranih u Srbiji

17:14 - U Srbiji je u posljednja 24 sata registrirano još 5809 novovozaraženih koronavirusom, umrlo je 58 oboljelih, a broj hospitalizanih premašio je 8000, priopćile su u nedjelju srbijanske zdravstvene vlasti. Na bolničkom liječenju trenutno je 8106 pacijenata, a 278 je na respiratorima, objavilo je Ministarstvo zdravstva. U posljednja 24 sata testirano je 14.486 uzoraka, do sada ukupno 1.899.946, a infekcija koronavirusom potvrđena je kod 219.652 osobe. Od posljedica covida-19 dosad je umrlo ukupno 1949 oboljelih, a postotak smrtnosti je 0,89.

Beograd je i dalje prvi na listi gradova s najviše zaraženih - 1474 u posljednja 24 sata. U Novom Sadu registrirano je 349 novooboljelih, a slijede Kragujevac (250), Niš (214) i Kraljevo (208). Više od stotinu novozaraženih imaju Valjevo (125), Vranje i Užice sa po 117.

U Srbiji su na snazi nove, strože epidemiološke mjere i ograničenje rada svih ugostiteljskih objekata, tržnih centara i uslužnih djelatnosti tijekom vikenda, od petka u 17 do ponedjeljka u pet sati, dok je ostalim danima radno vrijeme skraćeno do 17 sati. Iznimke su prehrambene trgovine i ljekarne, dok je na benziskim postajama poslije 17 sati mogućno samo točenje goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Strože mjere u Bavarskoj od srijede do 5. siječnja

16:08 - Njemačka savezna pokrajina Bavarska, u kojoj je dosad evidentiran najveći broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa na razini države, u nedjelju je najavila da će od srijede do 5. siječnja iduće godine uvesti strože mjere zatvaranja. Stanovnici Bavarske svoje će domove smjeti napuštati samo s valjanim razlogom, rekao je premijer te savezne države Markus Soeder na konferenciji za novinare, dodavši da će se u vrijeme Božića neke restriktivne mjere ublažiti, ali to pravilo se neće primijeniti i na proslavu Nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je Njemačka tijekom ožujka i travnja uspjela staviti pandemiju pod kontrolu, trenutačno je suočena sa smrtonosnijim drugim valom, zbog čega je u cijeloj zemlji početkom studenoga uvedeno blaže zatvaranje, u sklopu kojega ne smiju raditi barovi ni restorani te se ograničavaju javna okupljanja.

Broj novozaraženih na dnevnoj bazi više se ne povećava tako brzo kao ranije, ali se može reći da stagnira s vrlo visokim brojkama. Tako je u srijedu u Njemačkoj zabilježen dosad najveći broj smrtnih slučajeva od posljedica covida-19 u jednome danu. Po podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koch u nedjelju je broj potvrđenih novozaraženih slučajeva porastao za 17.767 na ukupno 1.171.323 osobe, a broj smrtnih slučajeva danas je 255. Od početka pandemije u Njemačkoj su od posljedica koronavirusa umrle 18.772 osobe, uključujući 4289 stanovnika Bavarske.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i državni čelnici u srijedu su odlučili da će restriktivne mjere na nacionalnoj razini produljiti do 10 siječnja. Među njima je i ograničenje privatnih okupljanja na pet osoba iz dvaju domaćinstava.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija spremna za početak cijepljenja protiv covida-19 od utorka

15:18 Velika Britanija se priprema da postane prva zemlja koja će drugi tjedan početi s primjenom Pfizer/BioNTech cjepiva, a prve doze će biti dostupne u bolnicima prije nego ih se distribuira u liječničke ambulante, priopćila je u nedjelju vlada.

Prve doze cjepiva bi ljudi trebali početi primati u utorak, a Nacionalna agencija za zdravstvo (NHS) će prednost dati starijima od 80 godina, zdravstvenim radnicima te štićenicima i osoblju domova za stare i nemoćne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija je prošli tjedan odobrila primjenu spomenutog cjepiva za hitnu upotrebu i tako izbila na čelo u globalnoj utrci za masovnom primjenom cjepiva protiv koronavirusa.

Britanija je naručila 40 milijuna doza, a kako su za svaku osobu potrebne dvije doze to je dovoljno da se cijepi 20 milijuna ljudi u zemlji koja broji 67 milijuna stanovnika.

Očekuje se da će prvi tjedan cijepljenja Britanci na raspolaganju imati 800.000 doza.

Prve doze koje su stigle iz proizvodnog pogona u Belgiji uskladištene su na sigurnim lokacijama diljem zemlje gdje će se provjeriti njihova kvaliteta, priopćio je NHS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše The Observer, prema planu vlade deseci milijuna doza cjepiva mogli bi u zemlju biti prebačeni vojnim zrakoplovom, kako bi se zbog brexita izbjegla gužva u zračnim lukama.

Ministar poljoprivrede i okoliša George Eustice je kazao da brexit "neće poremetiti dostavu cjepiva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uložili smo puno truda da zadržimo nesmetan protok robe i dobara na granici u slučaju da se ne postigne sporazum o odnosima s EU nakon brexita. Imamo rezervne planove koji uključuju moguće korištenje trajetka i naravno, ukoliko se to pokaže potrebnoim, i teretnog zrakoplova", rekao je Eustice.

I kraljica će se cijepiti

Zajedničko cjepivo tvrtki Pfizer i BioNTech mora se držati na temperaturi od -70C.

Stoga će se cjepivo prvo početi primjenjivati u 50 bolnica. Potrebno je nekoliko sati da bi se cjepivo odmrznulo i bilo spremno za upotrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured NHS-a za Englesku je uputio pismo liječnicima opće prakse da se pripreme za početak kampanje cijepljenja od 14. prosinca.

Kutije s cjepivom sadrže pet pakiranja od 975 doza, ali će za razdvajanje pakiranja biti potrebna dozvola regulatornog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok stručnjake za javno zdravstvo zabrinjava veliki skepticizam prema cjepivu, The Times i Mail on Sunday izvijestili su da će kraljica Elizabetha, (94), i njezin suprug princ Philip, (99), "obznaniti" kada prime cjepivo.

Kraljica je vrlo cijenjena u britanskom društvu i njezina javna potpora cjepivu bila bi snažna poruka u borbi protiv dezinformacija o cjepivu i cijepljenju koje se šire internetom.

Markotić u Vraždinu: Zdravstvene ustanove u Hrvatskoj imat će tjedne sastanke

14:48 Zdravstvene ustanove u Hrvatskoj imat će tjedne sastanke kako bi poboljšale zbrinjavanje pacijenata razmjenom iskustava, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić nakon posjeta Općoj bolnici Varaždin u nedjelju.

U varaždinskoj je bolnici održan sastanak ravnatelja Nenada Kudelića s Alemkom Markotić te ravnateljem Kliničke bolnice Dubrava Ivicom Lukšićem.

Kudelić je naglasio je da sve ustanove u kojima se pojavljuje velik broj hospitaliziranih prolaze kroz iste organizacijske izazove.

„Mi, nasreću, već drugi dan zaredom imamo pad broj hospitaliziranih tako da se danas na liječenju nalazi 257 osoba. 21 je u jedinici intenzivnog liječenja, od toga je 19 na respiratoru u Varaždinu, a jedna je na respiratoru u Klenovniku“, rekao je Kudelić koji i kroz sljedeća dva tjedna i dalje očekuje veliko opterećenje bolničkog sustava.

Prim. Renata Krobot, voditeljica Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin, dodala je da su dobili savjete kako se organizirati za neprestani priljev bolesnika.

„Ja radim u jedinici intenzivnog liječenja, dovoljno kapaciteta za prijem bolesnika imamo, dovoljno respiratora imamo, ali dodatni savjeti uvijek su dobrodošli“, kazala je Krobot.

Model za cijelu Hrvatsku

Markotić je najavila novi oblik suradnje koji će biti model za cijelu Hrvatsku. Počinje se s tjednim sastancima između KB Dubrava, koja je sad najveća covid bolnica u Hrvatskoj, i Klinike za infektivne bolesti te kreće projekt telemedicine koji je dogovoren s hitnom službom. Centralna jedinica će biti instalirana u Klinici za infektivne bolesti.

„I maksimalno, koliko se to bude moglo, po svim intenzivnim odjelima po cijeloj Hrvatskoj gdje se liječe najteži covid bolesnici, tako da bi u svakom trenutku razmjena iskustava, komunikacija, mogla što bolje funkcionirati i brže se donositi odluke i nove smjernice za liječenje pacijenata“, rekla je Markotić.

Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, o stanju u najvećoj hrvatskoj covid bolnici rekao je da imaju stalan priljev bolesnika, oko 40 dnevno.

„Imamo oko 470 bolesnika, 81 na respiratoru. Osjećamo relaksaciju kad je Arena proradila, za bolesnike koji su lakši, pred otpustom“, izjavio je.

Dodao je da su imali jednog pacijenta kojemu se stanje pogoršalo pa su ga vratili nazad, što je, ustvrdio je, uobičajena i dogovorena praksa.

Markotić je u Varaždinu komentirala smrtnost pacijenata na respiratorima rekavši da je ona zasad u svijetu oko 50 posto, no da će se prave analize tek raditi.

„Smrtnost nije samo broj, ovisi o puno karakteristika, dob, kronične bolesti, pretilost, broj bolesnika. Nije dobro da se stvara panika ili krive percepcije o broju umrlih“, kazala je Markotić te dodala da se situacija mijenja.

„Sva statistika će biti transparentna i jasno analizirana kad jednom ova situacija prođe. Samo prebrojavanje ne daje pravu sliku“, izjavila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević”.

„Ako se svi pridržavamo mjera, to je pravi smjer koji jedini može pomoći“, zaključila je Markotić u Varaždinu.

U BiH 739 novozaraženih i 30 umrlih od covida-19

14:30 U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđeno 739 novih slučajeva zaraze koronavorusom a 30 osoba oboljelih od covida-19 je umrlo, izvijestile su zdravstvene vlasti.

Nakon testiranja nešto više 2200 uzoraka zaraza je potvrđena kod 599 osoba iz Federacije BiH te kod 126 iz Republike Srpske, a još 14 oboljelih registrirano je u distriktu Brčko.

Broj testiranja vikendima uobičajeno je manji nego radnim danima, no cijelog tjedna dnevni broj zaraženih u BiH u prosjeku je bio oko 1200, što je znatno manje nego u drugim državama regije.

Međutim, broj zaraženih koji su umrli znatno je veći u usporedbi sa susjedstvom.

Do sada je u BiH zaraza potvrđena kod 94.500 osoba a umrlo je 2917 oboljelih od covida-19.

Splitsko-dalmatinska županija: Umrlo deset osoba, zaraženo 336

13:45 U Splitsko-dalmatinskoj županiji od covid infekcije umrlo je deset osoba, najviše dosad u 24 sata, dok je zaraženo 336 osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1289 obrađenih testova danas je 336 novooboljelih osoba pozitivno na covid; iz Splita 203, Solina 22, Makarske 13, Omiša i Klisa po 11, te Kaštela deset. Po devet ih je novooboljelih u Dugom Ratu, osam u Gradcu, po šest u Trogiru, Sinju i Podstrani, po četiri u Dugopolju i Trilju, po troje u Muću, po dvoje u Hrvacama i Cisti Provo, dok je po jedan zaraženi zabilježen u Komiži, Bolu, Brelima, Baškoj Vodi, Dicmu, Jelsi, Marini, Okrugu, Podgori, Prgometu, Primorskom Docu, Pučišćima, Segetu, Šestanovcu i Tučepima. "Od ukupnog broja novooboljelih osoba 138 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno je 3040 osoba u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 185 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split, 11 njih na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrlo je deset osoba; muškarci stari 89 i 71 godinu, te žene stare 62, 70, 89, 87, 92, i tri njih starosti 85 godina. Svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju, istaknuli su u Stožeru. U proteklih tjedan dana na području te županije ukupno je umrlo 38 osoba od čega je 15 žena i 23 muškaraca. Oboljelih je 2791, a testirano ih je 7349. Grad Split očekivano ima najveći broj oboljelih 1256, a slijede ga Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, Trilj i Omiš.

U Zagorju 155 novozaraženih i šestero umrlih

13:13 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 155 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a šest je osoba preminulo, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše je novozaraženih s područja gradova Krapine, Zaboka i Oroslavja te općina Veliko Trgovišće i Bedekovčina.

Oporavilo se još 55 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze s područja Krapinsko-zagorske županije 1.735. U samoizolaciji se nalaze 1.402 osobe.

Na Covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice liječe se 34 pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom, dok se na Covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi 10 pacijenata.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 61 pacijent pozitivan na SARS CoV-2, od kojih je 11 na respiratoru.

Umrlo je šest osoba pozitivnih na koronavirus.

Brodsko-posavska županija: 173 novooboljele, četiri umrle osobe

13:00 U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 173 novooboljelih, a u tom su razdoblju umrle četiri osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite, dok je susjedni Požeško-slavonski stožer izvijestio o 86 novozaraženih u toj županiji.

Na bolničkom liječenju u Brodsko-posavskoj županiji je 80 osoba, njih 13 je na respiratoru. U posljednja 24 sata umrle su četiri osobe (91, 80, 78, 65). U toj županiji sedmodnevna incidencija u proteklih tjedan dana je 555 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji ukupno je 5.047 osoba imalo pozitivne nalaze na koronavirus, umrla je 61 pozitivna osoba. Pod mjerom samoizolacije na području županije su 1.762 osobe.

Stožer civilne zaštite susjedne Požeško-slavonske županije u nedjelju je izvijestio o 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom . To je 47 posto od ukupno 180 uzoraka obrađenih na posljednjem testiranju. U toj županiji trenutno je 509 osoba pozitivno na koronavirus. U kućnoj izolaciji su 442 osobe, a 67 osoba je na bolničkom liječenju. Pod mjerom samoizolacije je 1.298 osoba. Od početka pandemije u Požeško-slavonskoj županiji na koronavirus testirano je 18.495 osoba.

U Karlovačkoj županiji pet umrlih osoba, najviše u jednom danu

12:30 U Karlovačkoj županiji pet je osoba umrlo u tri tamošnje bolnice, što je najviše umrlih u jednom danu od početka pandemije covida. a 142 su nova slučaja zaraze, nedjeljni su podatci županijskog Stožera Civilne zaštite.

Dosad je u toj županiji od covida 19 oboljelo 3987 ljudi, a umrle su 102 osobe.

Novoobolji su iz Karlovca (50), Ogulina (47), Duge Rese (17), Josipdola (10), a po nekoliko oboljelih imaju i Ozalj, Slunj, Barilović, Draganić, Krnjak, Plaški, Saborsko, Tounj i Vojnić.

Stožer je također izvijestio da su u broju od 142 nova slučaja zaraze osobe testirani na oba načina, PCR testovima i antigenskim testovima, jer je ECDC (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti) izmijenio definiciju bolesti covid-19, što je danas stožerima potvrdio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pa se antigensko testiranje prihvaća kao potvrda bolesti.

S dijagnozom covid-19 u na u karlovačkoj bolnici je 51 pacijent, na respiratoru je njih šest, a u Ogulinu je hospitalizirano 39 osoba, od kojih je jedan pacijent na respiratoru. Iz dugoreške Specijalne bolnice za produženo liječenje svi covid pozitivni pacijentri sele se u bolnicu u Ogulin, da bi bolnica u Dugoj Resi bila bez covidne zaraze.

U samoizolaciji je 1094 osoba.

Pakistanske bolnice pucaju pod pritiskom koronavirusa

12:20 Bolnice u Pakistanu teško se nose sa sve većim brojem zaraženih koronavirusom i gube pacijente za koje više nemaju kisik.

„U kritičnoj smo situaciji koja se svaki dan pogoršava novim zarazama“, kazao je Sajjd Qasier, glavni tajnik pakistanskog udružena liječnika, za agenciju dpa.

Qasier je rekao da su bolnice prepune teških slučajeva covida-19.

„Novi pacijent dobije krevet ako je dovoljno sretan da je neki pacijent otpušten“.

Zemljom vlada nestašica respiratora i boca s kisikom.

Najmanje sedam pacijenata preminulo je prošlu noć u državnoj bolnici u sjeverozapadnom gradu Pešavaru zbog nedostatka spremnika s kisikom.

Provincijska vlada je pokrenula istragu o tom slučaju, objavio je lokalni ministar zdravlja Taimur Jhagra, a prenosi agencija dpa.

Broj novih zaraza u proteklom razdoblju stalno raste, a država od 2. prosinca bilježi 3 tisuće novih slučajeva dnevno.

Broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije u toj državi s više od 220 milijuna stanovnika narastao je na 416.499, a umrlo je 8361 ljudi.

Qaiser ističe kako velik broj ljudi ostaje doma, pa nisu ni testirani na koronavirus. Pakistan je prošli mjesec zatvorio obrazovne institucije kako bi zaustavio širenje.

No tržnice, poduzetnici i javni prijevoz i dalje rade, a oporbene stranke održale su masovne skupove na kojima ljudi nisu nosili maske niti se fizički udaljili.

U Zagrebu 384 nova slučaja zaraze koronavirusom

12:15 U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježena 384 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je trenutno 3913 aktivnih slučajeva, izvijestili su u nedjelju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Broj potencijalno oporavljenih/ozdravljenih je 27.747, što je 548 osoba više nego jučer.

Tijekom jučerašnjeg dana brzim antigenskim testovima, provedenim u zagrebačkim Domovima zdravlja, testirano je 1179 osoba, od čega je pozitivno bilo 475 osoba (40,3 posto).

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljena su 1002 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 274 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 545 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1132 osobe.

Od 545 obrađenih pozitivnih osoba njih 137 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 259 osoba su kontakti pozitivnih osoba, a kod tri je osobe moguća izloženost u zdravstvenim ustanovama. 38 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 38 osoba obrada je još u tijeku.

Kod 11 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a 11 djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 48 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Tri su osobe doputovale iz Slovenije i Njemačke.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 31 korisnika i osam djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 29 učenika i sedam nastavnika osnovnih škola te 25 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 754 učenika osnovnih te 459 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalaze se 33 osobe.

U Varaždinskoj županiji 239 novih slučajeva

11:35 Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 239 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 693 uzoraka.

Varaždinska županija ovime u posljednjih tjedan dana broji 1782 nova slučaja, što je za 313 manje nego tjedan dana ranije, no broj novo zaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je i dalje na visokih 1060, što je gotovo dvostruko više od hrvatskog prosjeka.

Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 45%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 35%.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 257 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 117 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 21 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 20 na respiratoru, 70 ih je u Klenovniku i 49 u Novom Marofu.

Preminulo je 5 osoba pozitivnih na COVID-19. Ukupno su do sada evidentirane 137 preminule osobe pozitivne na COVID-19, od kojih 33 tijekom ovog mjeseca.

S kućnog liječenja otpušteno je 328 osoba.

Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao brojku 10225. Aktivnih slučajeva je 2389.

U Primorsko-goranskoj županiji 393 novozaraženih, četvero umrlo

11:15 U Primorsko-goranskoj županiji je u posljednja 24 sata potvrđena zaraza koronavirusom kod 393 osobe, testirane su 823 osobe, a umrlo je četvero ljudi, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite i riječke bolnice.

Iz stožera napominju da je u današnji izvještaj o broju novozaraženih uvršten i dio nalaza osoba koje su testirane u petak.

Ozdravilo je 387 osoba, pa je u županiji aktivno 2913 slučajeva Covida-19.

U riječkoj bolnici sada se liječi se 141 oboljeli od Covida-10, od kojih je na respiratoru 20 bolesnika.

Stožer objavio nove brojke

11:00 U posljednja 24 sata zabilježeno je 2899 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23740. Među njima je 2543 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 264 pacijenta.

Preminule su 72 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 150353 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2174 preminulo, ukupno se oporavilo 124 439 osoba od toga 3582 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 57295 osoba.

Do danas je ukupno testirano 810 885 osoba, od toga 9340 u posljednja 24 sata.

Ličko-senjska županija: 44 nova

10:55 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 44 su novooboljele osobe od COVID-19, izliječena je 41 osoba te preminula 1 osoba.

20 oboljelih osoba je s područja Senja, 9 s područja Gospića, 5 iz Novalje, 4 iz Otočca, po dvije oboljele osobe područja Plitvičkih Jezera i Karlobaga te po jedna oboljela osoba s područja Brinja i Donjeg Lapca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.U OB Gospić preminula je jedna osoba starije životne dobi (89 godina) iz Gospića.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1824 osobe od čega je 555 aktivnih slučaja, 53 osobe su preminule te je izliječeno ukupno 1216 osoba.

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 140 osoba. Pod mjerom samoizolacije je trenutno 1295 osoba.

U Sloveniji u zadnja 24 sata 44 preminulih i 1030 novozaraženih

10:50 U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 3744 testova potvrđeno 1030 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 44 ljudi od posljedica Covida-19, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Broj novozaraženih manji je nego prethodni dan kad ih je bilo 1636. Hospitalizirano je trenutno 1302 bolesnika, od čega njih 197 teže oboljelih na intenzivnim odjelima, a iz covid bolnica je u subotu bio otpušten 51 oporavljeni, objavilo je danas ministarstvo zdravlja.

Sa zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze od početka epidemije povećao se na 85.805, od čega je aktivan 20.481 slučaj, a 14-dnevna incidencija iznosi 977.

Vlada je objavila da će restriktivne mjere koje su već na snazi važiti i idući tjedan, no dosta je pritisaka da se one počnu ublažavati, na primjer da se ukinu neka ograničenja za trgovine, da se otvore skijaški centri i neke uslužne djelatnosti za koje se misli da ne predstavljaju velik rizik. Na jučerašnjem sastanku s vladom predstavnici trgovine naveli su da su zbog "zatvaranja" neesencijalnih trgovina zbog restriktivnih mjera u drugom valu epidemije pretrpjeli gubitak od oko 750 milijuna eura, te da će morati otpustiti 10 tisuća zaposlenih, ako se stvari ne promijene, a na katastrofalne rezultate koje će imati u zimskoj sezoni upozoravaju i skijaški centri.

No, prema "semaforu" koji je ovaj tjedan objavila vlada, bit će potrebno da tjedni prosjek zaraza potvrđenih u jednom dana u prosjeku padne na manje od 1350, dok je sada za oko stotinu veći, te da u bolnicama ne bude više od 1200 oboljelih od Covida-19.

Međimurska županija: 162 nova

10:45 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 433 osoba od čega je evidentirano 162 pozitivna slučaja na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavile su se 162 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 692. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 25 719 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 1 pozitivnom slučaju. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID 19 kod 14 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 7 189 oboljele COVID 19 osobe, a ukupno se oporavilo 5 397 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 132 pacijenta pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 10 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 120 pacijenata, a u tercijarnom respiratornom centru smješteno je 17 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 8 covid pozitivnih pacijenata. U zdravstvenom sustavu na virus COVID je pozitivno 11 liječnika, 26 medicinskih sestara i 1 bolničar. U samoizolaciji se nalaze 4 liječnika i 15 medicinskih sestara.

Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 156 novopozitivnih, četvero umrlih

10:35 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 156 novih pozitivnih osoba na covid-19, a četiri osobe su umrle, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Među novopozitivnima najveći broj, njih 23 je iz Vinkovaca, 22 novopozitivne osobe su iz Vukovara, 13 iz Županje,11 iz Iloka, osam iz Negoslavaca, sedam iz Ivankova, po pet osoba je iz Cerića i Privlake, po četiri iz Nijemaca i Starih Mikanovaca, po tri iz Babine Grede, Gradišta, Komletinaca, Otoka, Retkovaca i Štitara, po dvije iz Andrijaševaca, Bobote, Gunje, Markušice i Opatovca, te po jedna osoba iz drugih 26 mjesta. Preminule su četiri osobe.

U toj je županiji do sada od koronavirusa oboljela 5621 osoba, od kojih je 4673 izliječeno, a umrle su 83 osobe. Trenutno je 77 osoba hospitalizirano dok se u samoizolaciji nalazi njih 1808. U protekla 24 sata testirano je 316 osoba, te je do sada na području županije testirano 26867 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih u Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom zarazila su se 54 radnika iz sustava zdravstva (12 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničara, 10 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika) dok se u samoizolaciji nalazi 41 radnik iz toga sustava (tri liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara, sedam drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika).

Bjelovarsko-bilogorska županija: 94 novozaražene, tri umrle osobe

10:35 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, a tri osobe su umrle, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba, njih 61, s područja je grada Bjelovara, sedam je s područja je općine Ivanska, a pet s područja je grada Grubišno Polje.

Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno su na liječenju 43 pacijenta oboljela od koronavirusa, od kojih je njih šest na respiratoru.

U samoizolaciji se nalazi 1921 osoba.

Umrle su tri osobe s koronovirusom te je tako ukupno 48 osoba umrlo od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Neslužbeno - imamo 2900 novih slučajeva na 9300 testiranih

10:20 Index neslužbeno doznaje kako danas imamo 2900 novih slučajeva. Testirano je preko 9300 građana.

U Koprivničko-križevačkoj 15 novih

10:15 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 15 novih slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 955 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je 87 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 97 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1945. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 3525 slučajeva, a ukupno je testirano 12435 osoba.

U Osječko-baranjskoj 199 novih

10:07 Tijekom posljednja 24 sata u laboratorijima KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađena su ukupno 543 uzoraka, od kojih je 199 s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus.

Na području Osijeka i osječkih prigradskih naselja su 104 novopozitivne osobe, 13 je na području Đakova, 8 Valpova, po pet na području Belišća i Našica i po četiri na području Belog Manastira i Donjeg Miholjca. Na području općine Erdut je sedam novopozitivnih, a u Marijancima 5, po četiri novopozitivne osobe bilježimo na područjima općina Petrijevci, Semeljci i Bizovac, a po tri u Šodolovcima, Gorjanima i Čepinu. Po dvije novopozitivne osobe imaju Antunovac, Bilje, Đurđenovac, Drenje, Draž, Ernestinovo, Satnica Đakovačka i Kneževi Vinogradi. Po jednu novopozitivnu osobu bilježimo s prebivalištem u općinama Podgorač, Popovac, Viljevo, Trnava, Koška, Magadenovac i Darda.

Na bolničkom liječenju nalaze se 233 osobe, 55 u Općoj županijskoj bolnici Našice, 178 u KBC-u Osijek od kojih je 41 osoba na respiratoru.

Tijekom posljednja 24 sata preminule su četiri osobe pozitivne na koronavirus, rođene između 1934. i 1944. godine. Preminule osobe, uz COVID-19 imale su i druge komorbiditete.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se danas prema evidenciji Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo nalazi 2625 osoba.

Policija je u zadnja 24 sata obavila 15 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i jednu prema dojavi i nije utvrđeno niti jedno kršenje izrečene mjere samoizolacije. Samostalno i u suradnji s djelatnicima Inspektorata izvršili su ukupno 56 nadzora objekata. Policijska uprava Osječko-baranjska tijekom protekla 24 sata nije imala utvrđenih prekršaja niti postupanja u vezi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno nekorištenja ili nepravilnog korištenja maski za lice.

Jutarnji list: U 10 dana inspektori napisali oko milijun i pol kuna kazni

9:57 U razdoblju od 23. studenoga do 3. prosinca inspektori Državnog inspektorata, pripadnici Civilne zaštite i policijski službenici izvršili su 10.130 nadzora poslovnih subjekata te izdali 242 upozorenja za otklanjanje nedostataka, piše u nedjelju Jutarnji list.

Izdano je 48 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1,440.000 kuna zbog kršenja mjera, istaknuo je na prošle dvije sjednice Vlade ministar Božinović, navodi dnevnik.

Financijska vrijednost prekršajnih naloga ne znači da je toliki novac i uplaćen u državni proračun. Koliko će se zapravo naplatiti kazni, bit će poznato nakon konačnih presuda prekršajnih sudaca.

Inspektori Državnog inspektorata, pripadnici Civilne zaštite i policijski službenici već mjesecima obilaze trgovine, ugostiteljske objekte, socijalne i zdravstvene ustanove te obavljaju nadzor primjene odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Prema zbirnim podacima Državnog inspektorata, njihovi sanitarni i turistički inspektori te inspektori rada od 15. ožujka do 29. studenoga obavili su 12.961 nadzor poslovnih subjekata.

U razdoblju od 15. ožujka do 15. studenoga turistički inspektori su obavili 1791 nadzora primjene mjera Stožera u ugostiteljskim objektima. Utvrđene su 352 povrede odluka Stožera te su propisane prekršajne mjere.

Nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera, od 14. listopada do 29. studenoga turistički su inspektori obavili 1129 inspekcijskih nadzora. U 43 slučaja utvrđeno je da se ugostitelji ne pridržavaju mjera, a u 14 slučajeva doneseno je usmeno rješenje o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

U Državnom inspektoratu navode kako su njihovi sanitarni inspektori od uvođenja epidemioloških mjera proveli 9600 inspekcijskih nadzora, donosi Jutarnji list.

Istarska županija: 85 novoboljelih

9:40 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 349 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 85 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 69 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 10 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (3), Garešnica (2), Italija (5).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 6 osoba. Izliječeno je 83 osoba. Trenutno je 694 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1277 osoba.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1932. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Sisačko-moslavačka županija: 161 novi

9:00 U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sto šezdeset i jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o sedamdeset osoba s područja grada Siska, pedeset i četiri osobe s područja grada Petrinje, devet osoba s područja grada Gline, sedam osoba s područja općine Lekenik, pet osoba s područja grada Kutine, četiri osobe s područja grada Popovače, četiri osobe s područja općine Martinska Ves, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, dvije osobe s područja općine Lipovljani, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Dvor, jednoj osobi s područja općine Topusko te jednoj osobi s područja općine Gvozd.

Južna Koreja uvodi snažne mjere u Seulu

8:36 Južna Koreja uvela je snažne mjere borbe protiv epidemije koronavirusa nakon što je zabilježen nagli skok broja oboljelih i potvrđen 631 novi slučaj zaraze u prethodna 24 sata većinom u glavnom gradu Seulu, koji broji gotovo 10 milijuna stanovnika.

U Seulu i području oko njega u kojemu živi 25 milijuna stanovnika uvest će se pojačane mjere socijalnog distanciranja u trenutku kad je zabilježen najveći broj novozaraženih u proteklih devet mjeseci.

Ta je odluka donesena nakon što su vlasti u subotu uvele mjere bez presedana u zemlji koja je bila uspješna u borbi protiv širenja zaraze agresivnim lociranjem kontakata oboljelih i drugim mjerama.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) izvijestila je o skoku broja oboljelih kojih je do ponoći potvrđeno 631 što je najveći dnevni broj od vrhunca u veljači i početkom ožujka.

Ukupno je do sada u toj zemlji oboljelo 37.546 osoba, a umrlo je 545.

Mjere su uvedene u strahu od preopterećenosti bolničkog sustava jer je trenutno 7873 aktivnih slučajeva bolesti.

U Seulu je zatvorena većina mjesta izlazaka i prodavaonica na dva tjedna, a uvedene su redukcije gradskog prometa u večernjim satima.

Okupljanja veća od 50 osoba zabranjena su, a veća su ograničenja i za vjerska okupljanja i škole.

Većina mjera bit će na snazi tri tjedna.

Covid-19: Crni rekordi u SAD-u, Moskva počinje cijepiti

8:16 Grad Moskva počeo je u subotu cijepiti medicinsko i nastavničko osoblje izloženo riziku zaraze novim koronavirusom koja se ponovo razmahala u Sjedinjenim Državama, više od tjedan dana nakon proslave Dana zahvalnosti.

Sputnjikom V cijepljeni su u subotu socijalni radnici, medicinsko osoblje i profesori u sedamdeset središta za cijepljenje otvorenih u ruskom glavnom gradu.

No to je rusko cjepivo još u trećoj, posljednjoj fazi kliničkog ispitivanja na 40.000 dragovoljaca.

Velika Britanija se priprema

I Velika Britanija se priprema za početak kampanje cijepljenja a među prvim korisnicima Pfizer-BioNTechova cjepiva koje je ovih dana dobilo odobrenje britanskih vlasti, bit će kraljica Elizabeta II. Kraljica kojoj su 94 godine i njezin suprug Philip, 99-godišnjak, bit će među prvima zbog svoje dobi, a ne zbog kraljevske časti, piše list Mail on Sunday.

Svjetske farmaceutske tvrtke natječu se koja će biti prva u potrazi za svetim Gralom koji ima spasiti čovječanstvo od pandemije što je već pokosila 1,5 milijuna ljudi u svijetu: 51 kandidat za cjepivo trenutačno se ispituje na ljudima, a trinaest ih je u posljednjoj fazi ispitivanja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

No epidemija se širi dok nekoliko cjepiva čeka na odobrenje. SAD je u subotu, treći dan zaredom, prijavio najveći broj zaraženih u 24 sata, 229.889 novih slučajeva i 2.527 umrlih.

SAD se već nekoliko tjedana bori s naglim porastom broja zaraženih i zdravstvene vlasti očekuju novo širenje epidemije nakon prošlotjednog Dana zahvalnosti kada su mnogi Amerikanci putovali unatoč pozivima da ostanu kod kuće.

Susjedna Kanada je u petak prekoračila prag od 400.000 zaraženih, tek nešto više od dva tjedna pošto ih je imala 300.000, što svjedoči o naglom ubrzavanju pandemije.

U pandemiji koronavirusa zaraženo je više od 65,8 milijuna ljudi a samo u petak umrlo je 12.177 ljudi.

Svakog dana umre više od 10.000 ljudi u svijetu

Od 24. studenog svakog dana umiralo je više od 10.000 ljudi u svijetu, što nije viđeno od početka pandemije.

Epidemija se širi u Italiji, a Latinska Amerika i Karibi imali su porast 18 posto slučajeva u tjedan dana.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na nesmanjen oprez dok vlada optimizam zbog očekivanog dolaska cjepiva.

"Cijepljenje će biti važno i moćno dodatno sredstvo među onima kojima raspolažemo. No samo cjepivo nije dovoljno", upozorio je Mike Ryan, stručnjak u WHO-u, pozivajući sve da "i dalje ulažu napore".

Belgija, Francuska i Španjolska planiraju kampanju cijepljenja u siječnju, a počet će od najranjivijih skupina.

Američke tvrtke pripremaju teren za skori dolazak cjepiva od kojih se neka moraju čuvati na veoma niskim temperaturama. Tako je velika logistička tvrtka UPS osmislila prenosive zamrzivače u kojima je temperatura od -20 do -80 Celzijevih stupnjeva.

Još samo treba uvjeriti stanovništvo koje je nerijetko sumnjičavo prema cjepivu proizvedenom u rekordnom vremenu.

Poznati najavljuju da će se cijepiti

Više poznatih osoba obećalo je da će se javno cijepiti želeći biti primjer drugima, poput Joea Bidena te bivših američkih predsjednika Baracka Obame, Georgea W. Busha i Billa Clintona.

U međuvremenu postoji opasnost da će miješanje stanovništva u blagdanske dane potaknuti širenje epidemije, kao što su gužve u trgovinama uoči Božića.

U Rio de Janeiru, u Brazilu trgovački centri mogu raditi 24 sata u danu.

I dok pandemija covida-19 opterećuje državne blagajne, Argentina je uvela izvanredni porez za najimućnije, kojih je oko 12.000, kako bi pomogla najsiromašnijima i malim poduzećima.


JUČER

Stručnjak otkrio kad bismo epidemiju mogli imati pod kontrolom

Virusni imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci, Bojan Polić smatra da će teška epidemiološka situacija trajati još četiri ili pet mjeseci, ali da bi mogla biti stavljena pod kontrolu do jeseni kontinuiranim cijepljenjem populacije. Pritom je naglasio da jedno cjepivo na kliničkim ispitivanjima nije uzrokovalo teže nuspojave.

Više doznajte OVDJE.

Image
HRVATSKI STRUČNJAK JEDNO JE CJEPIVO IZDVOJIO KAO BOLJE: /

'Nije pokazalo značajnije nuspojave'

Image
HRVATSKI STRUČNJAK JEDNO JE CJEPIVO IZDVOJIO KAO BOLJE: /

'Nije pokazalo značajnije nuspojave'


Lauc kritizirao donošenje strogih mjera

Biogenetičar i član Znanstvenog savjeta Vlade za koronavirus Gordan Lauc, ponovno se na Facebooku oglasio oko epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Ovoga je puta odlučio kritizirati nedavno uvedene strože epidemiološke mjere, koje uključuju i zatvaranje pojedinih djelatnosti.

Više doznajte OVDJE.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo