JOŽA MANOLIĆ DANAS SLAVI 99. ROĐENDAN: / 'Neću raditi nikakvo slavlje, imam obveza'; Politika? 'Situacija je jadna, ne vidim izlaz'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Unatoč tome što više nije politički aktivan, stanje u državi i dalje prati sa zanimanjem te je vrlo kritičan po pitanju današnje političke situacije

22.3.2019.
11:47
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Josip (Joža) Manolić jedan je od najdugovječnijih političara. Najpoznatiji domaći špijun bio je predsjednik Vlade RH, a obavještajnim poslom bavio se i u bivšoj državi. Danas vitalni Manolić slavi 99. rođendan.

Hrvatski James Bond 99. rođendan planira provesti u društvu najboljih prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam danas obaveza, ali neću raditi nikakvo slavlje, možda večeru s prijateljima s kojima se poznajem godinama", otkrio nam je slavljenik.

Image
Image

22.03.2017., Zagreb - Josip Manolic, hrvatski politicar, drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske te bivsi visokopozicionirani pripadnik UDBA-e. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Unatoč tome što više nije politički aktivan, stanje u državi i dalje prati sa zanimanjem te je vrlo kritičan po pitanju današnje političke situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratim politiku, i situacija je jadna! Kada ne vidite nikakav realni izlaz iz ove situacije onda je to žalosno", smatra Manolić.

Politikom se bavi od 17. godine

Joža Manolić rođen je u Kalinovcu 1920. godine. Politikom se počinje baviti već 1937. godine, a za vrijeme Drugog svjetskog rata postaje organizacijski sekretar PK SKOJ-a za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao visokorangirani dužnosnik UDBA-e, nadzirao je sve zatvore za političke zatvorenike u SFRJ, a 1960. godine postaje i šef SUP-a (Sekretarijata unutarnjih poslova ) u SFRJ. Ipak, nakon Hrvatskog proljeća, postao je disident te upoznaje Franju Tuđmana s kojim postaje blizak. Godine 1989. Manolić je jedan od osnivača HDZ-a, a 1990. potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske.

Početkom 1990-ih drugi je čovjek u novonastaloj Republici Hrvatskoj, odmah do Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŽA MANOLIĆ DANAS SLAVI 99. ROĐENDAN: /

'Da je pokemon, zvao bi se nadživiću'

Image
JOŽA MANOLIĆ DANAS SLAVI 99. ROĐENDAN: /

'Da je pokemon, zvao bi se nadživiću'

Od 24. kolovoza 1990. do 17. srpnja 1991. obnašao je dužnost predsjednika Vlade RH, naslijedivši Stipu Mesića na toj dužnosti. Ipak, 1994. godine sa Stjepanom Mesićem, Slavkom Degoricijom i drugima, zbog neslaganja, izlazi iz HDZ-a te 1995. osnivaju svoju stranku Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND), čiji predsjednik postaje sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je u mirovini te se ne bavi aktivno politikom.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo