Josipoviću 53,5%, Bandiću 33,7% glasova birača

Dva dana nakon prvog kruga predsjedničkih izbora Ivo Josipović bilježi podršku od 53,5%, dok Milan Bandić može računati na potporu 33,7% birača.

30.12.2009.
13:25
VOYO logo

Uz gore navedene podatke, zanimljivo je dodati da je 85,1% birača Ive Josipovića tzv. čvrsta biračka jezgra ("sigurno će glasati za ovog kandidata"), dok Milan Bandić među svojim biračima bilježi 72,4% onih koji će "sigurno glasati za ovog kandidata".

Istraživanje je provedeno na 1500 birača CATI metodom 28.-29. prosinca, a agencija Promocije plus upozorava da je i ovaj put zabilježena velika izborna apstinencija, što može biti rezerva za svakog od kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 56,8% Hebrangovih birača dat će glas Bandiću

Zanimljivi su i podaci o tome kako će glasati birači ostalih kandidata iz prvog kruga. Formirane su tri izborne podrške, od kojih prvu čine glasači Andrije Hebranga, Miroslava Tuđmana i Vesne Škare-Ožbolt, koji će vjerojatno glasati za Bandića. Čak 56,8% Hebrangovih glasača svoj će glas dati Bandiću, a njih 12,7% Josipoviću.

U drugoj su skupini podrške glasači Vesne Pusić i Damira Kajina koji biraju Ivu Josipovića. U 72,5% slučajeva Pusićkini birači zaokružit će Josipovićevo ime, a samo 8,8% Bandićevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju skupinu čine glasači Nadana Vidoševića i Dragana Primorca, kod kojih nema izrazitije potpore niti jednom od dvojice kandidata u drugom krugu. Vidoševićevi birači blago više naginju na stranu Josipovića (40,2%) nego Bandića (33%), dok Primorčevi birači više naginju Bandiću (38,2%) nego Josipoviću (29,1%).

16,1% HDZ-ovih birača apstinira od izbora

Zanimljiva je i distribucija glasova stranački opredijeljenih birača: rezultati pokazuju da se ne može reći da se u drugom krugu radi o izboru "ljevice" i "desnice" jer oba kandidata bilježe izbornu podršku i na "onoj drugoj strani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovo biračko tijelo se većinom opredijelilo za Bandića (56,8%), dok je Josipović dobio glas 17,8% glasača HDZ-a. Još je svaki deseti glasač HDZ-a neodlučan (9,3%), a među biračima HDZ-a je zabilježena i najveća apstinencija (16,1%). Izbor glasača SDP-a, njih 78,6% je Ivo Josipović, a za Bandića bi glasalo 16,6% birača. Tek 4% SDP-ovih birača je neodlučno, dok ih 0,9% neće izaći na izbore.

Rezultati CRO Demoskopa poklapaju se i s trenutačnim rezultatima ankete na net.hr-u, koja pokazuje da bi 55% čitatelja net.hr-a glasalo za Josipovića, a njih 31% za Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo