'Josipovićeve izjave su teško probavljive'

'Izjave koje govore o hrvatskoj agresiji i dijeljenju BiH su povijesna neistina. Mi to možemo jamčiti svojim djelima i to potvrđuju mnogi dokumenti.

16.4.2010.
21:19
VOYO logo

arti-201004160035006Na sastanku u Vladi, na kom je bilo riječi o govoru predsjednika Republike Ive Josipovića u bosanskohercegovačkom parlamentu, sudjelovali su predsjednici četiriju vlada od sredine srpnja 1991. do kraja siječnja 2000., Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša, te potpredsjednik u sve te četiri vlade Mate Granić.

Valentić je naglasio kako su izjave koje govore o hrvatskoj agresiji i dijeljenju BiH povijesna neistina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi to možemo jamčiti svojim djelima i to potvrđuju mnogi dokumenti, to je izjavila i premijerka i mislim da je to stajalište najvećeg dijela građana i hrvatskog naroda'', kazao je Valentić.

Da Hrvatska nije dijelila BiH naglasio je i Gregurić. ''To je apsolutna laž, neistina i velika šteta koja se stvara hrvatskom narodu, a rekao bih i otežava hrvatske puteve u međunardnom političkom korpusu'', poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granić je na upit novinara prokomentirao i Josipovićevu izjavu u Pečuhu, gdje je pojašnjavajući svoj sarajevski govor rekao da pogreške nije činio samo jedan narod ili država, nego je to bio ''konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat''.

Granić je, upitan smatra li te riječi podjelom odgovornosti, odgovorio: ''Da, a najvažnije je reći da je zločin i agresiju na Hrvatsku i BiH, kasnije na Kosovo, izveo Slobodan Milošević i politika velike Srbije. To je ono što kao da se zaboravilo. To je ono zbog čega se u Haagu sudilo Miloševiću, Karadžiću i svima ostalima i nema dvojbe da je to tako. I zato se nikad ne smije zaboraviti što je bio početak rata i sukoba na ovom prostoru''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može se govoriti da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH i da ju je dijelila kada se zna da je Hrvatska ''baš tih ratnih teških dana, od 1991. do 1993., primila, zbirnula, liječila veliki broj građana, prognanika i izbjeglica'', ne samo, dodao je, Hrvata, već i Bošnjaka i Srba.

''Kao da smo u ovih proteklih 18, 19 godina zaboravili tko je bio agresor'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201004160613006''Svatko od nas žali zbog svake žrtve iz tog vremena, ali nema niti jednog dokumenta ni indicije i pravnog dokaza koji može potvrditi da je Hrvatska dijelila Bosnu. Hrvatska je branila Bosnu, pomagala obranu Bosne, osobno sam sudjelovao u pomoći Bihaću'', istaknuo je.

Prozvanim se osjeća i Šarinić koji kaže kako je pročitao Josipovićev govor. ''To što je napisano, to je teško probavljivo'', rekao je i naglasio da je '''notorna činjenica'' da Hrvatska nije bila agresor u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mateša se, kao i Šarinić, slaže s Josipovićevom osudom svakog zločina, a obojica naglašavaju "da su sve hrvatske institucije djelovale upravo na očuvanju jedinstvenosti BiH".

S njim se složio i Granić ističući da je da su hrvatske institucije ''od početka do kraja, bez obzira na neka vrlo teška razdoblja, uvijek radile isto'' i tu istinu, naglašava, spremni su ''svagdje braniti, u Haagu, Bruxellesu, Washingtonu, Moskvi, bilo gdje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201004160688006''Pojedinačne zločine su činile sve strane i tu mi svi podržavamo predsjednika Josipovića. Podržavamo ga i oko toga da je posjetio mjesta zločina, mislimo da je to odlučan državnički potez, ali nemamo nikakvog kompromisa tko je započeo rat, tko je izvršio agresiju i kakva je bila službena politika Hrvatske'', rekao je Granić.

Prethodni članak:

arti-201004160043006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo